Akça, yaptığı açıklamada, son yıllarda gümüş takı sektörünün Türkiye'de ciddi oranda gelişme kaydettiğini belirterek, altın fiyatlarındaki artışların, altını takı olarak kullanmak isteyenleri olumsuz yönde etkilediğini, takı almak isteyenlerin altından çok gümüşe yöneldiğini ifade etti.
Haziran ayından itibaren gümüşün artış oranının yüzde 145'in üstüne çıktığını belirten Akça, ''Son günlerde bir miktar gerileme gösterdiyse de has maden fiyatının kilogramı hala 2 bin 250 lira seviyelerinde seyrediyor'' dedi.
Gümüşteki artışın sebebinin finans ve para piyasalarından kaynaklanmasının yanı sıra tahmini değerlendirmelerle açıklanabileceğini de söyleyen Akça, şunları kaydetti:
''Özellikle son dönemlerde dünya genelinde ekonomilerde yaşanan olumsuzlukları hepimiz biliyoruz. Özellikle para ve tahvil cinsinden yapılan yatırımları risk çizgisine çeken bu olumsuzluklar yeni yatırım araçları oluşturdu. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz değerli madenlerdir. Değerli madenler artık bir üretim aracı olmanın yanında bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan son dönemdeki iç savaşlar, ayaklanma ve krizleri de bunun üzerine eklerseniz, yatırımcıların özellikle para ve tahvil üzerinden kaybetme korkuları değerli madenleri yatırım aracına dönüştürdü ve elbette buda ciddi bir talep oluşturdu. Son dönemde uluslararası oyuncuların ve büyük yatırımcıların yanında küçük yatırımcı için bile muhtelif gramlarda külçe gümüş satışları sunulmaya başlandığını görüyoruz.''
-GÜMÜŞE RAĞBET ARTTI-
Altından yapılan ürünlerin bir takı olmaktan çok yatırım aracı gibi görülmeye başladığını anlatan Akça, takı amaçlı alınan altının ciddi bir kayıpla alımının yapıldığını bildirdi.
Takıyı zevk amaçlı kullanmanın daha ekonomik yolunun gümüş takılarla mümkün olduğunu dile getiren Akça, ''Ülkemizde, özellikle son yıllarda işçilik ve kalite konusunda altın takı sektörünü yakalamış bir gümüş takı sektörü var. Müşterilerimize görüntü olarak altın ile bire bir ürünler sunuyoruz. Dolayısıyla altın takının maliyetinin karşına neredeyse onda bir oranındaki fiyatlarla gümüş takıyı koyduğunuz zaman son tüketici neredeyse altının geri satışındaki kaybı kadar bir miktarla gümüş takı satın alabilmektedir'' diye konuştu.
Gümüş madenin sadece takılarda kullanılmadığını, aynı zamanda madenin yüksek iletkenliği sebebiyle tıptan elektroniğe, savunma sanayi ile su arıtma ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynağı üretim alanlarına kadar çok geniş bir endüstriyel alanda kullanıldığını da vurgulayan Akça, bu durumun gümüş madenine olan talebi de artırdığını belirtti.
-FİYAT ARTIŞLARI ATÖLYE ÜRETİCİLİĞİNE YANSIDI-
''Gümüş takı sektörünün bugün karşı karşıya kaldığı en önemli iki sorun üreticiliğin gelişmesinin desteklenmemesi ve toptan satış sisteminin değer koruyan bir sistem üzerine kurulu olmamasıdır'' diyen Akça, özellikle maden fiyatlarındaki artışın bundan sonraki süreçte atölye üreticiliğini olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.
Sermaye sıkıntısı çeken atölyelerin sıkıntılarının daha da büyüdüğüne dikkati çeken Akça, ''Toptan satış sisteminde ise özellikle vadeli yapılan satışların geçen yılın 10'uncu ayından bu yana zarar ediyor olması satışta yeni bir dönemi beraberinde getirmiş bulunmaktadır. Bu ise altın takı sektöründeki gibi toptan satışta gümüş artı işçilik modeline geçilmesidir. Böylece gümüş madenin fiyat artışı üreticiden perakende zincirine kadar herkes için risk taşıyan bir unsur olmaktan çıkacaktır'' şeklinde konuştu. 29 NİSAN 2011/STAR