Hizmetin faaliyete girmesiyle birlikte başvuru sayısının beklenin üzerinde olduğunu belirlediklerini vurgulayan Çom, “Diğer dünya örneklerinin aksine hattımız faal bir şekilde hizmet vermektedir. Bu durumun son dönemde ülkemizde Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen tütün kontrol çalışmalarının bir sonucu olduğu aşikar” diye konuştu.
“Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı günlük ortalama olarak 6 bin 500 kişin aradığını dile getiren Çom, “Bu sayı son zamlardan sonra 14 bine kadar çıkmıştır. Ayrıca bugüne kadar 2 milyon kişi başvuru yapmıştır. Çağrıların operatör tarafından ortalama karşılanma süresi 20 saniyedir. Çağrıların en yoğun olduğu saatler 10.00- 22.00 saatleri arasıdır” dedi.
ARAYANLARIN YÜZDE 65'İ ERKEK
Medyada yer alan reklam filmleri ve haberlerin olduğu günlerde çağrı sayısının da değiştiğini kaydeden Çom, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çağrıların ortalama yüzde 65'i erkek, yüzde 35'i kadın. Bu durum Türkiye'de sigara kullanımı ile de bağlantılıdır. Zira 11 milyon erkek sigara kullanırken, 3 milyon kadar kadın sigara kullanmaktadır. Ayrıca çağrı merkezimizi arayanların yüzde 3'ü 15 yaş altı, yüzde 16'sı 15-24 yaş, yüzde 53'ü 25-44 yaş, yüzde 22'si 45-60 yaş ve yüzde 6'sı da 60 yaş üzeri kişilerden oluşmaktadır.”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Köksal da, sigaranın zararlarının sadece sağlıkçılar tarafından değil artık toplumun her kesimi tarafından bilindiğini ifade etti.
Özelikle televizyonlarda sigara içmiş hastaların yayınlarının toplumda bilincin artmasına neden olduğunun altını çizen Prof. Dr. Köksal, “Sigara ile son 3 yılda ciddi sayılabilecek mücadele içerisine girdik. Özelikle kapalı alanda sigara yasağının uygulamaya girmesiyle birlikte sigara içenlerde içme miktarı oldukça azaldığını gözlemledik. Yaptığımız çalışmada 1500 sigara içene ulaştık. Bunların yüzde 58'i yasaları destekliyorlar. Yüzde 6'sı yasadan sonra sigarayı bıraktığını, yüzde 20'nin de içtiği sigara miktarının azaldığını bize ifade ettiler. Bu aslında sevindirici bir durum. Aslında sigara içenlerin de sağlığı korumak devletin yükümlülüğü altında” şeklinde konuştu.
Sigarayla mücadelede sigara fiyatların artırılması önemli bir etken olduğunu belirten Köksal, şunları kaydetti:
“Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; sigara bağımlılarını sigaradan uzaklaştıran sebeplerden birisi de zamlardır. Eğer siz sigara fiyatını yüzde 20 artırırsanız yaklaşık yüzde 6-7 oranında sigara içicilerinin bırakma eğilimini geliştirmiş olursunuz. Zaten tüm ülkeler bu yöntemi kullanmaktadır. Ayrıca medyada kullanılan reklamların son 2 yıl içerisinde bize başvuran hastalar ve sigara içiciler üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu gözlemledik. Bu yöntem sigarayı bırakmak için hem teşvik edici hem de insanların sigara tiryakilerini cesaretlendirici durumda. Bu neden bu reklamların daha çeşitlendirilerek devam etmesini istiyoruz.”