Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9681
EURO
37,2059
IMKB
9.806,000
ALTIN
3.253,810
 
Hava Durumu ANKARA
1 / 6 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÜNEŞE KARŞI NASIL KORUNULUR?
GÜNEŞE KARŞI NASIL KORUNULUR?
 
Güneş ışınları yıllar geçtikçe faydalarından daha çok zararları ile gündemde olmaya devam ediyor. Güneş kremleri, güneşten korunma yolları gibi birçok öneri ve çözüme rağmen; güneşten yeteri kadar korunup korunamadığımız her zaman aklımızda şüphe konusu olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda cilt kanserlerinin artış göstermesiyle birlikte, güneş ışınlarına dikkatler birkez daha artıyor. Şüphesiz herkes 11.00 ile 16:00 arasında güneşte mümkün oldukça durmamak gerektiğini bilir. Ancak yaşam şartları ve tatil heyecanı bu bilginin önüne zaman zaman geçebiliyor.
 
18.6.2005 - 11:38

Basit anlamda güneş iki tür zararlı ışın yayıyor: Ultraviyole A ve Ultraviyole B. Ultraviyole B ışını cam tarafından tutulabilirken, Ultraviole A için aynı şeyi söylemek biraz zor. Her iki ultraviyole dalgası da bünyenin koruyucu bağışıklık sistemini ne yazık ki zayıflatıyor. O yüzden bir çok hastalığa karşı vücut, hassas hale geliyor. Güneş ışınlarına tepkiyi bünye, cilde rengini veren melanin üreterek veriyor. Yani cildimiz bronzlaşıyor.

Tatil dönüşü bronz bir cilde sahip olmak birçok kişinin isteğidir. Ancak güneş ışınlarının zararları son yıllarda oldukça tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Havaların ısınmaya başladığı ve güneşin en zararlı ışınlarının yayıldığı günümüzde basit anlamda filtre görevi gören kremler güneşin zararlı etkilerinden bizi koruyabiliyor. Ancak doğru krem kullanıldığında!

Özellikle yaz aylarında, satışlarında patlama görülen güneş kremimizi tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlar güneşten korunma önerilerinde bulunurken, güneş ışınlarının kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi zararlı olabileceğine değiniyorlar. Her cilt tipi için bütün yıl boyunca 15 faktörlü güneş kremi kullanabileceğimizi belirten uzmanlar, bu genellemenin güneşten tam anlamıyla korunabilmek için yeterli olmadığı uyarısında da bulunuyor.

Güneş kremleri her cilt tipine göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle bir güneş kremi almadan önce bir uzmanla görüşüp, cildinizin tipine göre bir güneş kremi tavsiyesi almanız gerekiyor. Bilinçsiz kullanılan güneş kremleri size bir fayda sağlamayabilir.

Güneş Kremlerindeki Faktör İbaresi Neyi Anlatır? Koruyucu Faktör, basit anlamda krem sürülmüş bir cildin güneş ışınlarına maruz kaldığı sürede, güneş yanığı oluşması için geçen zamanın, korunmamış bir cildin yanık oluşma süresine oranla bulunan bir değerdir. Örnek vermek gerekirse normal şartlarda korunmamış bir cildin güneşte yanma süresi 10 dakika ise kişi 4 faktörlü bir koruyucu krem kullanarak yanma süresini 40 dakikaya uzatabilir. Cilt tipinizin bilinmesi kaç faktörlü krem kullanacağınızı bilmekle doğru orantılıdır.

Güneş kremlerinin cildi güneş ışınlarından koruduğu gerçeği herkes tarafından kabul edilir. Ancak bilinçsiz kullanılan güneş kremlerinin, tesadüfi sonuçlar hariç, bir anlamı yoktur. Güneş koruyucu kremlerin dışarı çıkmadan en az 15-30 dakika önce uygulanması ve 2 saat aralarla yinelenmesi gerekiyor. Suya dayanıklı olanlar bile 80 dakika içinde etkisini yitiriyor. Önlemlere rağmen cildinizi güneşten koruyamadıysanız yanıklar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Güneş kaynaklı cilt yanıkları diğer yanıklara oranla daha önemsiz sayılsa da ciddi anlamda sağlık problemlerine kısa ya da uzun vadede neden olabiliyor.

Yanıklar olgun duruma genellikle ilk 24 saat içerisinde ulaşır. Birinci veya ikinci derece yanık halinde ifade edilebilir. Birinci derece yanıklarda genellikle sadece kızarıklık varken ikinci derece yanıklar daha ağır tablolara sahiptir. İkinci derece yanıklarda kızarıklığın yanısıra ciltte su torbaları da görülür. Cilt yanıklarının yanısıra, zararlı güneş ışınları ilerleyen dönemlerde cilt lekelerine, varolan benlerin zarar görmesine yada yeni benlerin oluşmasına, ciltte yaraların oluşmasına tüm bunlardan kaynaklı cilt kanserlerine neden olabilir.

Öneriler&Uyarılar
• Özellikle 11.00 ile 16:00 saatleri arasında mümkünse güneşe çıkılmamalı.
• P ürüzlü, sert ve kanser riski olan bir cilde sahip olmak istemiyorsanız, güneşe çıkmadan yarım saat önce en az 15 faktör korumalı güneş kremi kullanılmalı.
• Faktör koruyuculuğu iyi ayarlayarak güneş kremi düzenli kullanılmalı. ( Eğer yüzmüyor veya terlemiyorsanız, kremin her 2 saatte bir yenilenmesi uygun olacaktır.)
• Yanık cildi daha da bronzlaştırmak için güneşin altına yatmak oldukça sakıncalıdır, cilt iyileşmeden tekrar güneşe çıkılmamalı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SİZİN MAYONUZ HANGİSİ?

2 MİLYON EURO'YU SEVE SEVE ÖDEDİ, YURT DIŞINA ÇIKTI!!!

İKİ BAŞLI KEDİ!!!
»  YUMURTALIKTA 5 KİLO KİST
»  DÖVİZLE ASKERLİK YAPACAKLARA MÜJDELİ HABER
»  EN ÇOK KUR'AN KURSU İSTANBUL'DA
»  KALP KRİZİ'NİN VURDUĞU AN
»  BAŞKENT'TE KIRIKKALE GECESİ
»  SİYAHLAR NEDEN HİÇ GEÇİLMİYOR?
»  TTK MADEN OCAĞI'NDA BÜYÜK GÖÇÜK
»  CAMİ'YE ASANSÖRLÜ MUSALLA TAŞI!!
»  İSTANBUL'DA DÜĞÜN SALONLARINDA SİGARA YASAKLANDI
»  BESMELELİ BIÇAKLA PİLİÇ KESİMİ
»  SÜT VE YUMURTA TEMİZ ÇIKTI
»  BESMELELİ BIÇAKLA PİLİÇ KESİMİ
»  FATİH'İN ÖLÜM SIRRI BİR TUTAM SAÇ İLE ÇÖZÜLECEK!!
»  ÇİKOLATA'DAN YAPILAN ELBİSELER ŞAŞIRTTI
»  TUĞRUL TÜRKEŞ, BABASININ MEZARININ AÇILDIĞI İDDİASIYLA SAVCILIĞA BAŞVURDU
»  HAZİNE AVI'NDA 300 TON ALTIN BULUNDU
»  HAZİNE AVI'NDA 300 TON ALTIN BULUNDU
»  UŞAK'TA CİVA GERGİNLİĞİ
»  TÜRKEŞ'İN KEMİKLERİ NE OLDU?
»  UZUN BACAKLI KADIN DAHA UZUN YAŞIYOR
»  CUMA GÜNÜ İSTANBUL SUSUZ!!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.