Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2647
EURO
37,6197
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.885,420
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HİNTLİLER BAKAN TÜZMEN'İ KIZARTTI
HİNTLİLER BAKAN TÜZMEN İ KIZARTTI
 
Ticari heyet gezisi nedeniyle Hindistan'ın Mumbai kentinde bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Hintlilerin Nevruz'u olarak nitelendirilebilecek Holi Bayramı'na katıldı.
 
24.3.2008 - 06:29
 Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICCI) Batı Bölgesi Konseyi Başkanı Sushil Jiwarajka'nın yaptığı organizasyon kapsamında, Hintli erkeklerin yerel giysisi olan "kurti" giyen Tüzmen ve ekibi, Holi'yi, Jiwarajka'nın sitesindeki bahçede, apartman sakinleri ile birlikte kutladı.
Verilen bilgiye göre, Holi'de, yeni bir dönemin başlangıcı olarak Nevruz benzeri etkinlikler yapılıyor. Hint halkı, gece, evlerinin dışında, kırlarda, apartman bahçelerinde ateşler yakıp ölülerine dualar ve iyi dilekler gönderiyor. Gündüz ise herkes birbirine renk renk toprak boyalar atıyor. Toprak boyaları, insanlar önce birbirlerinin yüzüne sürüyor, sonra vücuduna atıyor. Eğlencenin ilerleyen zamanlarında ise kovalardaki suya katılan boyalar, insanların başından aşağı dökülüyor. Bu sırada da insanlar sürekli müzik eşliğinde dans ediyor. İnsanların üzerine atılan, dökülen renk renk boyalar, baharın gelişi ile birlikte başlayan çok renkliliği, doğuşu, yeni bir dönemin başlangıcını , bereketliliği simgeliyor. Bu tören sırasında, insanlar boyaları birbirine sürdüğü için, Hindistan'ın kast sistemi içinde katı kurallara bağlanan "dokunma yasağı" da kırılmış, insanlar arasında kast sistemi içindeki farklılıklar bir gün için de yumuşatılmış oluyor.İnsanlar ın birbirinin yüzüne boya sürmesi ve bu sırada diğerinin kaçınmaması (ben sana güveniyorum, senden korkmuyorum, sana yüzümü dönüyorum) anlamına da geliyor. Ayrıca, bu ritüelin kadın-erkek, çocuk birlikte yapılması, sosyal kaynaşma açısından önem taşıyor.
Holi bayramının kutlandığı 22 Mart'ta, Hindistan şehirlerinin sokaklarında, tepeden tırnağa rengarenk boyalarla kaplanmış insanları görmek mümkün. İnsanların oturdukları mekanların bahçesinde, komşuları, akrabaları ile bir araya gelip bu eğlenceyi yaşıyor. Kırsal kesimde ise insanların bu etkinliği topluca piknik yaparak gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Tüzmen, ekibi ve beraberindeki Türk basın mensupları da Holi'yi FICCI Batı Bölgesi Konsey Başkanı Yardımcısı'nın Mumbai'nin sahil kenarındaki sitesinin bahçesinde, onun ailesi, yakınları ve komşuları ile kutlama fırsatı buldu. Jiwarajka'nın eşliğinde bembeyaz yerel giysileri ile siteye gelen Tüzmen, önce site sakinleri tarafından bir güzel boyandı. Daha sonra işin "sulu" kısmı başladı. Sitenin bahçesinde kurulan duş düzeneğinin altına giren Tüzmen, burada, müzik eşliğinde dans ederek boyalarından kurtulmak için yıkandı. Bir ara, bir katılımcı, Tüzmen'in başından aşağı bir kova kırmızı boyalı su döktü. Site sakinlerinin toplu halde sürdürdüğü bu "boyanma-yıkanma' etkinliğine, ilerleyen dakikalarda Türk basın mensupları da katıldı. Yaklaşık bir saat süren eğlence sonunda, hem rengarenk hem de sırılsıklam durumdaydı.
Eğlencenin sonunda sırılsıklam olan Tüzmen, yine aynı durumdaki T ürk basın mensuplarının takip aracına binerek onlarla sohbet etti. Tüzmen, tarihte ilk defa, Fars'ların Nevruz, Müslümanların Mevlüt, Hıristiyanların Goodfriday ve Hintlerin Holi günlerinin aynı günlere denk geldiğini belirterek, bunun dinlerin buluşması açısından ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

HİNT FELSEFESİNİN DERİNLİKLERİ...
Hint felsefesinin derinliklerine de işaret eden Tüzmen, bu kültürde sembollerin çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bolluk, Bereket Tanrısı" kabul edilen filin sembolize ettiği şeyler konusunda şu bilgiyi verdi:
"Fil başlıbaşına güç ve bilgeliği sembolize ediyor. Hortumu, kas ve beyin gücünün birlikte çalışmasını gösteriyor. Filin hortumu, bir ağacı yerinden sökecek kadar güçlü, bir çiçeği tutacak kadar hassas. Karnı ve ve vücudu, bütün bilgileri alacak kadar büyük. Resim ve heykellerde, filin bir ayağı havada, bir dişi de kırık gösterilir. Bir dişi kırı ktır, çünkü her insanda bir kusur vardır, kimse mükemmel değildir. Bir ayağı havadadır ve altında bir fare vardır. Herşeyi yiyen, tüketen bir hayvan olan fare, ihtirasları, hırsları simgeler. Fil, o güçlü ayaklarından biri ile fareyi ayağının altında tutar. Onu ezmez ama sürekli kontrolü altındadır."
Hintlilerin birbirlerine saygı duyan, sakin, huzurlu insanlar olduğunu işaret eden Tüzmen, birçok tanrısı olduğunu hatırlatırken, "Çok sevdikleri bir muhtar varmış, geçenlerde onu tanrı ilan ettiklerini söylediler" dedi.
Otele dönen Tüzmen ve beraberindekiler, boyalı giysilerini "Hindistan hatırası" olarak saklamak üzere, banyo yaptıktan sonra, Ankara'ya dönmek üzere uçağa bindi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"MÜSLÜMANLARA EV VERMEYİN" FETVASI

KADIN BAKANA"YUMAMI YIKTIN" DAVASI

İLK TAM YÜZ NAKLİ YAPILAN FİL ADAM!
»  BIRAK BİNBAŞIYI ERKEK BİLE DEĞİL!
»  GORBAÇOV, İMANA GELDİ..!
»  CHENEY İRAN'A YAPILACAK SALDIRI İÇİN GELİYOR
»  UZAY'DA ÇALIŞACAK İŞÇİLER ARANIYOR
»  ABD'NİN IRAK İŞGAL ORDU İÇİNDE 3 BİN İSRAİL ASKERİ VAR
»  TAPINAK ŞOVALYELERİ GERİ DÖNÜYOR
»  JAPONYA'DA AYRILAN EŞLERİ BARIŞTIRAN GİZLİ SERVİS!
»  BUMERANG UZAYDA DA GERİ GELİYOR
»  200 MİLYON DOLARA YÜZEN ADA
»  BİZ İÇERİYLE UĞRAŞIRKEN KIBRISTA TEHLİKELİ OYUN BAŞLADI
»  ABD SEÇİMLERİNDE SKANDAL İŞLEM
»  SARKOZY'NİN KARİZMASININ ÇİZİLDİĞİ AN
»  BUSH’TAN NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMASI…
»  ÖĞRENCİLERE AŞK DERSİ!
»  KARISINI SPERM HIRSIZLIĞIYLA SUÇLADI
»  UÇAK KAZA ÇARPTI BU HALE GELDİ
»  ÖLÜMÜNE İZİN VERİLMEDİ, EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
»  PAPA, AYAK YIKADI
»  GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA YAŞAM İŞARETİ
»  SU TASARRUFU İÇİN BATI SİFONLU TUVALETTEN VAZ GECEÇEK
»  FT: TÜRKİYE AVRUPAYI TERK EDEBİLİR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.