Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9518
EURO
37,1773
IMKB
9.895,000
ALTIN
3.274,980
 
Hava Durumu ANKARA
1 / 6 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HAMSİ BEREKETİ'NİN ARKASINDAN DENİZ ANASI ÇIKTI
HAMSİ BEREKETİ NİN ARKASINDAN DENİZ ANASI ÇIKTI
 
Karadeniz'de Görülen Hamsi Bereketinin Arkasında Yabancı Tür Denizanası Çıktı. Katil Denizanalarını bekleyen bir başka sürpriz Hamsiye yem olup popilasyonunu arttırdılar.
 
3.1.2008 - 14:05

Karadeniz'e 1987 yılında yakıt taşıyan tankerlerinin balast sularıyla gelerek üreyen bir denizanası türü, hamsinin varlığını tehdit etmeye başladı. Denizde yaklaşık 15 yıldır barınıp çoğalan 'Mnemiopsis Leidy' adı verilen denizanası türünün hamsinin besin kaynaklarını yiyerek ürümesine engel olduğu anlaşıldı. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yapılan denizanası araştırmasında yine yakıt tankerlerinin balast sularıyla gelip 10 yıldır üreyen 'Beroe Ovata' türü denizanasının, hamsi düşmanı 'Mnemiopsis Leidy' denizanasını yiyerek yok ettiğini tespit etti. İlk kez 1997 yılında görülen 'Beroe Ovata'nın bu sayede tükenmekte olan hamsi popülasyonunun çoğalmasına büyük etken olduğu öğrenildi.  Geçen yıllarda yaşanan hamsi azlığına karşılık bu yılki bolluğun büyük ölçüde denizanasına bağlı olduğunu ifade eden Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz'de çoğalan 'Beroe Ovata türünün, başta Hamsi ve Çaça olmak üzere bir çok balık stoklarının artmasını sağladığını kaydetti. Son 15 yılda Karadeniz'in iki farklı türdeki denizanasının mücadelesine sahne olduğunu bildiren Prof. Dr. Bat, 'Hamsi popülasyonuna dair savaşı Beroe Ovata kazandı. Saydam ve jelimsi yapıdaki denizanasına benzeyen Mnemiopsis Leidy, ilk kez 1987'de görüldü. Karadeniz ile Kuzey Atlantik arası sefer yapan gemilerin balast sularıyla taşınan canlı, gittikçe çoğalarak, hamsi varlığını tehdit eder hale geldi. 1989 yılının yaz aylarında zararlı denizanasının varlığı 800 milyon ton olarak hesaplandı. Hamsinin besin kaynaklarını tüketen tür, balığın açlık çekmesine yol açtı. Larvaları büyümeyen hamsiler de üreyemedi. '' dedi.

Bu olumsuzluğa karşılık Karadeniz'e yine aynı yolla geldiği sanılan 'Beroe Ovata' isimli bir başka denizanası canlısı, denizdeki ekosistemi tersine çevirdi. Türün ürümeye başlaması ile birlikte zararlı cinsin tehlike altına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Levent Bat, '1997'de Kuzey Karadeniz'de görülen hamsi yanlısı denizanasının gelişiyle her şey değişmeye başladı. Hamsi yumurtası miktarında artış, düşman denizanası sayısında ise azalma gözlendi. Balık stoklarında düzelme oldu. Mnemiopsis Leidy'nin Karadeniz ekomistemine verdiği zarar sona erdi. Deniz ekosisteminin gelecekteki durumu, dost denizanasının istilasına ve kalıcılığına bağlı. ' şeklinde konuştu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bat, gemilerin balast sularıyla gelen canlıların kolay ve hızlı yayılmasını engellemek için, kalıcı çözümler üretilmesi ve limanlara giren gemilerin sularının incelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Davut Kıyak ise hamsi bereketinin ardından denizanasının çıkmasına şaşırdıklarını söyledi. Balık sezonlarında ne kadar hamsi avlanacağını palamut varlığına göre hesapladıklarını hatırlatan Kıyak, 'Bu yıl balıkçıların, vatandaşların ve ihracatçıların yüzünü güldüren hamsi bolluğunu, denizanasına borçlu olduğumuza inanamıyorum. İnanması zor olsa da sonuç itibariyle herkes için son derece olumlu bir hizmet yapmış. Bu da Allah'ın bir takdiri diye düşünüyorum. İnşallah bundan sonra da bolluk bozulmadan devam eder.' ifadelerini kullandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İNSAFSIZ ELEKTRİK ZAMMINA İPTAL DAVASI

TÜRK-İŞ'İN KARA LEKESİNE KARA ÇELENK

'SONUMUZ BAKKALLAR GİBİ OLACAK'
»  KDV İNDİRİMİ KEBAP VE ŞALGAM'I UCUZLATTI
»  ABD'Lİ VENGİLİZ'İN BORCU, DÜNYAYI GERDİ
»  ABD'YE OSMANLI UYARISI
»  BORSA UÇUYOR DİYENLER İYİ OKUSUN
»  YAZAR KASA ÇALAN ÇİNLİLER
»  MEMURLARDAN BOŞ CÜZDAN EYLEMİ
»  TÜRKSAT'TAN MÜTHİŞ İNDİRİM
»  GÖKÇEK'TEN BOTAŞ GENEL MÜDÜRÜNE BÜYÜK SUÇLAMA
»  ÖZELLEŞME RÜZGARI HIZLI ESECEK
»  DEVLETE BORÇ VERENLER İYİ KAZANDI
»  YENİ YILDA DOLAR NE OLUR?
»  BOTAŞ'TAN DOĞALGAZ ZAMMI SAVUNMASI!
»  TOKİ KONUTLARINA OLAĞAN ÜSTÜ TALEP
»  BENZİNE YENİ YIL ZAMMI
»  DOĞAL GAZ'A BÜYÜK ZAM
»  ANKARA'DA OTOBÜS VE MİNİBÜS'E YILBAŞI ZAMMI
»  TÜKETİCİLERE "1 OCAK" UYARISI..!
»  ŞERİAT GELMEZ DİYENLERE, ŞERİAT OTELİDE GELİYOR
»   REVA GÖRDÜKLERİ UTANÇ ÜCRETİ YARIN YÜRÜRLÜKTE
»  GELECEĞİN ENERJİSİ KARADENİZ'DE
»  8 MİLYARLIK BU PARFÜME 4 TÜRK SAHİP OLACAK..!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.