Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1507
EURO
38,0048
IMKB
9.905,000
ALTIN
2.879,140
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HER 10 KİŞİDEN BİRİ POLİSE VE HAKİME RÜŞVET VERMİŞ
HER 10 KİŞİDEN BİRİ POLİSE VE HAKİME RÜŞVET VERMİŞ
 
Her 10 kişiden 1'i, polisle yargıça rüşvet vermiş Türkiye'de bu rakam, yüzde 6'ya düşüyor
 
7.12.2007 - 00:37

Uluslararası Şeffaflık kuruluşunun hazırlattırdığı araştırmaya göre, geçen yıl her on kişiden biri rüşvet verdi ve bu rüşvetin çoğunu polislerle yargıçlar aldı.
Kuruluşun araştırmasına katılanların verdiği cevâba göre, en çok rüşvet suçunun işlendiği ülkelerin başında Kosova, Kamboçya, Kamerun ve Arnavutluk geliyor. Bu ülkelerde kamuoyu yoklamasına katılanların yaklaşık dörtte üçü; son 12 ayda en az bir kez rüşvet verdiğini söyledi.
Araştırmaya katılanların verdiği yanıtlara göre, bu ülkelerin çoğunda en çok rüşvet alanların başında polis geliyor, Avrupa ülkeleri ise en çok sağlık hizmetleri alırken rüşvet veriyor.
Türkiye'de ise yoklamaya katılanların yüzde 6'sı hizmet almak için rüşvet verdiğini belirtti.
Sanılanın aksine zenginlerin etkilerini artırmak için rüşvet vermesinin yerine, yoksullar temel hizmetleri almak için rüşvet vermek zorunda kalıyor.
Şeffaflık kurumu, "Rüşvet, zorla alınan ve azalan (oranlı) bir vergi gibi yoksulların zaten kıt olan kaynaklarını eritiyor" dedi.
Yoksullar hem zengin hem de fakir ülkelerde daha fazla rüşvet veriyor.
Yoklamaya katılanların yüzde 70'i siyasi partileri "çok yolsuzluğa bulaşmış" ve "yolsuzluğa bulaşmış" olarak nitelerken, bunu yüzde 55 ile meclisler ve yüzde 50'nin biraz üstünde bir oranla polis takip ediyor. Toplamın 100'den fazla çıkmasına, katılanların nerede rüşvet verdikleri sorusuna birden çok yerde rüşvet verdiklerini söyleyerek yanıt vermeleri neden oluyor.
Yoklamaya katılanların yüzde 54'ü gelecek 3 yılda rüşvetin artacağını belirtirken, yüzde 26'sı aynı düzeyde kalacağını, yüzde 20'si düşeceğini belirtiyor.

SAHTEKAR HAKİMİN CEZASI ARTTIRILDI

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski Gökçeada Hakimi Sadık Gözükara’ya "resmî evrakta sahtecilik" suçundan verilen 2 yıl 11 ay hapis cezasını, Gözükara aleyhine bozdu. Genel Kurul, Gözükara’nın, her eyleminden ayrı ayrı cezalandırılması gerektiğine karar verdi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca 2006 yılında meslekten ihraç edilen eski hakim Sadık Gözükara, 1994-1997 yılları arasında Gökçeada’da sulh hukuk, asliye hukuk ve kadastro mahkemelerinde görev yaptığı döneme ilişkin Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nde "resmi evrakta sahtecilik", "görevi kötüye
kullanma" ve "irtikâp" suçlarından yargılandı.
Yargıtay 6. Ceza Dairesi, Gözükara’nın "resmi evrakta sahtecilik" suçundan cezalandırılmasına, aynı suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle cezada artırıma gidilmesine karar vererek, Gözükara hakkında 2 yıl 11 ay hapis cezasına hükmetti.
Dairenin kararı, sanık ve Hazine avukatları tarafından temyiz edildi.
Temyiz istemini görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanığın her eyleminden dolayı ayrı ayrı cezalandırılması gerektiğini belirterek, Daire kararını, Gözükara aleyhine bozdu.

"KEŞFE GİTMEMİŞ..."
Gözükara’nın "resmî evrakta sahtecilik" suçundan yargılamaya konu eylemleri şöyle:
"Gökçeada Asliye Hukuk Mahkemesinin 3 dosyasıyla ilgili 30 Mayıs 1997’de keşfe gitmediği halde keşif zabıtlarını bilgisayarla yazdırıp
dairede imzalatmak, Asliye Hukuk Mahkemesine ait bir kısım dosyalarda SİT alanının belirlenmesine ilişkin keşiflere gitmediği halde, dairede keşif tutanakları düzenlettirmek, Asliye hukuk mahkemesinin bir dosyasında, bacanağı Şinasi Karaca’nın davacı konumunda olmasına ve davaya bakmasına yasal engel bulunmasına rağmen dava dilekçesini 13 Ekim 1994’te havale edip, aynı gün tensip yaparak keşif icra etmek, mahalli bilirkişi Nikola Karavasilati’nin söylememesine rağmen ona atfen ’Diğer davacılar taşınmazın bir bölümünü Şinasi Karaca’ya sattılar’ biçiminde zapta yazdırıp tutanağı okutturmadan imzalatmak, Asliye Hukuk Mahkemesinde başka 2 dosyada da aynı şahsın tarafı olduğu davalara bakıp kabulle sonuçlandırmak, Asliye Hukuk Mahkemesinin 1996/131 sayılı dosyasında mahalli bilirkişi İlia Banago ile zilyetlik tanığı Haralanbo Vulgarel keşifte hazır bulunmadıkları halde var göstererek, söylenmeyen görüşlerini bizzat tutanağa yazdırıp imzalarını dairede ikmal ettirmek." .
Sanık Hakim Sadık Gözükara, bu karardan sonra Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nde yeniden yargılanacak. Yargıtay 6. Ceza Dairesi, daha önce Güzükara hakkında beraat kararı vermiş, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bozma kararından sonra yaptığı yeniden yargılamada kararında direnmişti. Daire, Kurul’un ikinci bozma kararından sonra yaptığı yargılamada ise Güzükara hakkında hapis cezası vermişti.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRK ÖRÜMCEK ADAM YAKALANDI

MALKİ CİNAYETİNDE ŞOK GELİŞME

SPOR YORUMCUSUNA SİLAHLI SALDIRI
»  ZEHİR İÇMEDİ TREN ÖNÜNE ATLAYARAK İNTİHAR ETTİ
»  CEZAEVİ'NDE YANGIN VE İSYAN
»  BAŞKENT'TE GENÇLERİN "RUS RULETİ" ÖLÜM GETİRDİ
»  CESETLE CİNSEL İLİŞKİYE GİRDİ
»  DOMUZ KESERKEN YAKALANDI, "SATICI DEĞİL, YİYİCİYİZ "DEDİ
»  KAVGA ETTİĞİ KUZENİNİN KULAĞINI ISIRARAK KOPARTTI
»  CİNAYETİ REFERANS GÖSTERİP İŞ ALDILAR
»  EŞİ HASTA DİYE TECAVÜZ ETMEK İSTEDİ
»  SANIĞIN "İFADESİ İMHA EDİLDİ" Mİ " EDİLMEDİ " Mİ?
»  ÇALACAĞI ARABADA UYUYA KALAN HIRSIZ BÖYLE YAKALANDI
»  65'LİK KAÇAKÇI KADININ VALİZİNDEN 65 MİLYARLIK EŞYA ÇIKTI
»  DİYARBAKIR'DA POLİS KARAKOLUNA BOMBA
»  HEM TECAVÜZ ETTİLER,HEM CEP'E KAYDETTİLER
»  ISIRARAK ÖLDÜRMÜŞ,HEM İÇMİŞ HEM GÖMMÜŞ
»  TRAFİK KAZASI'NDA POLİS BEKLEMEYE SON
»  VİCDANLİ BOMBACI
»  ADANA'DA HIRSIZLAR DERNEK KURDU
»  RAHİBİ KAÇIRANLAR KORUCU ÇIKTI
»  POLİSE SİL BAŞTAN EĞİTİM
»  AKIL ALMAZ KAÇAKÇILIK
»  LOJMAN'DA İNTİHAR DEHŞETİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.