Ankara'da 6 aydan beri bir şebekeyi takibe alan polisler, delilleri tam olarak toplayabilmek için hırsızların çaldığı otomobilleri aynı şekilde hırsızlardan çaldılar.
Mali Büro dedektifleri 'Kasap 2' projeli operasyona zarar vermeden 21 otomobili oto hırsızlarından almayı başardı. Operasyonda delillerin toplanmasının ardından 22 oto faresi gözaltına alındı. Neye uğradıklarını şaşıran suçlulardan biri polise, "Abi arabaları bizden çaldığınız için düğün yapamadık." diye sitemde bulundu. Başkent polisi, 16 Ağustos 2006'da 'Kasap 1' kod adlı operasyonda da 18 oto hırsızını yakalayarak parmaklıklar arkasına göndermişti.
Ankara'da oto hırsızlığını sona erdirmek isteyen polis, 'Kasap 2' adlı operasyon düzenledi. Operasyonun delil toplama süresince şebeke üyeleri tüm hızla araç çalmaya devam edince polis bugüne kadar uygulamadığı bir yönteme başvurdu. Şebeke üyelerinin tüm hareketlerini takip eden polis, bir oto faresi aracı çalınca onu takip edip çalınan aracı tekrar geri aldı. Böylelikle operasyon devam ederken vatandaşın da mağdur edilmesinin önüne geçildi. Zanlılardan birinin telefon konuşmasında, "Kardeşim 6 araç patlattım. Polis gelip bu araçları tek tek topladı." dediği saptandı.
Delillerin toplanmasının ardından Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın talimatıyla gözaltılar yapıldı. Ankara'da 20, Trabzon ve Kocaeli'nde 1'er kişi gözaltına alındı. Şebeke üyelerinin ev ve işyerinde yapılan aramalarda 35 otomobil, 9 adet parçalanmış otomobil motoru, 2 adet şanzıman, 17 adet değişik araca ait kontak anahtarı, 8 adet motor ve şase metal levhası, çok sayıda sahte trafik tescil, sürücü belgeleri, nüfus cüzdanları ve araç plakaları, 3 adet oto teybi, sahte evrak hazırlamada kullanıldığı değerlendirilen 2 adet bilgisayar, otomobil çalmak için kullanılan aletler ele geçirildi. İşlemleri tamamlanan 22 kişi 'Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, teşekkül halinde oto hırsızlığı yapmak, çalıntı araçlara sahte evrak, sahte motorlu araç trafik ve tescil belgesi düzenlemek ve parçalamak suretiyle satmak, bu yolla haksız kazanç elde etmek' suçlarından adliyeye sevk edildi.
Çalınacak araç ilanla bulunuyor
Zanlıların ifadeleri, şebekenin nasıl çalıştığını ortaya koydu. Hırsızlar, önce sigorta şirketlerince satılan ağır hasarlı otomobilleri satın alıyor. Sonra gazete veya internet ilanı vererek aldıkları araçlarla aynı özellikte aracı olanları tespit ediyorlar. İlandan araç sahibine ulaşan hırsızlar, şık kıyafetler giyip buluşmaya gidiyor. 'Sıkı' pazarlığın ardından araç sahibi ile anlaşan hırsızlar daha sonra 'Aracın yürüyen aksamını denemek ya da motorunu ustaya göstermek' bahanesiyle anahtarları istiyor. Anahtarı teslim alan hırsızlar sahibinin boş bir anını kullanarak aracı çalıyor. Satın aldıkları hurda araçların ruhsat bilgilerini kullanarak sahte evrak düzenleyen hırsızlar, ağır hasarlı otomobillerin 'ikizlerini' noter aracılığıyla üçüncü kişilere değeri üzerinden satıyor. Satılamayan araçlar ise parçalanıyor.
Resmî işlem tamamlanmadan anahtar vermeyin
Çalıntı aracı satın aldığından haberi olmayan vatandaşlar durumu, tescil işlemlerini yapmak için gittiği emniyette öğreniyor. Bu kişilerin satın aldıkları araçlara el konuluyor ve haklarında 'çalıntı malı satın almaktan' işlem yapılıyor. Arabaları çalınan vatandaşlar ise 'anahtarları kendi rızalarıyla verdikleri ya da arabanın üzerinde unuttukları' için sigorta şirketlerinden paralarını alamıyor. Araçlarını satmak ve almak isteyen vatandaşları uyaran emniyet yetkilileri, her iki durumda da dikkatli olunmasını istedi. Yetkililer, araç satacak kişilerin, alıcılara işlemler tamamlanmadan anahtar, ruhsat ve nüfus cüzdanı bilgilerini vermemelerini tavsiye ediyor. Yeni araç alacak Vatandaşların ise parayı vermeden ve noterden aracı devralmadan önce, kendilerine gösterilen ruhsatta yer alan motor ve şase numaralarıyla araçtakilerin karşılaştırılmasını istiyor.