Seçimlerden sol partiler toplam 341 milletvekili, merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği 231, aşırı sağcı Ulusal Cephe üç ve Demokrasi Hareketi Birliği iki milletvekili çıkaracak.
Yaklaşık 46 milyon seçmen bulunan Fransa'da genel seçimlerin ikinci turuna katılım oranı yüzde 56'da kaldı.
İkinci turda, bin 102 aday 541 sandalye için yarıştı. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilk turda, seçim bölgelerinde yüzde 50'den fazla oy alan, 25'i sol 11'i sağ partilerden 36 adayın milletvekilliği kesinlik kazanmıştı. Bu turda ise boş kalan 541 sandalyenin sahipleri belli olacak.
Parlamentodaki parti dağılımı, yeni Cumhurbaşkanı François Hollande'ın sahip olacağı güç açısından önem taşıyor. Hollande'ın aday olduğu Sosyalist Parti'nin (PS) çoğunluğu alması halinde, Cumhurbaşkanı'nın zaferi teyit edilmiş olacak. Anket sonuçları, PS'nin, yeterli çoğunluğu tek başına elde edebileceğine işaret ediyor.
PS ve diğer sol partiler seçimlerin ilk turunda oyların yüzde 46'sını alırken, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi "Halk Hareketi Birliği" (UMP) ve müttefikleri yüzde 34'te kalmıştı.
HÜKÜMET İÇİN 289 SANDALYE YETERLİ
577 parlamenterden oluşacak mecliste, PS'nin alması gereken minimum sandalye sayısı 289. Ancak PS bu rakama ulaşsa bile, müttefiki olan Ekolojistler ve Komünistler'in yine de desteğine ihtiyacı olacak. Senato ve parlamentodan seçilen vekillerin oluşturduğu Kongre'de sol partilerin 5'te 3 çoğunluğu alabilmesinde, toplamda yaklaşık 30 sandalye alacak olan Avrupa Çevre ve Yeşiller Partisi ile Komünist Cephe de rol oynayacak.
Sol partiler parlamentoda 378 vekile ulaşabilirse, Anayasa değişikliği yapma gücünü de ellerine alacak. Ama şimdiye kadar anketlerde Sol'un parlamentoda erişebileceği en yüksek saldalye sayısı 370 çıktığı için, bu senaryonun mümkün olamayacağı düşünülüyor.
2007'deki seçimlerde, merkez sağ partisi UMP, yüzde 46.3 oyla parlamentoya 313 adayını sokmayı başarmıştı. Bu seferki seçimlerin favorisi olan PS ise sadece 186 sandalyeye sahip olmuştu. Eski parlamentoda sağ partilerin toplam 345, sol partilerinse 227 sandalyesi bulunuyordu.
Yüzde 10'u geçen işsizlik oranı, ekonomik büyümenin yetersiz olması ve bütçe açıklarının giderek artması, yeni hükümetin önündeki en önemli sorunların başında geliyor.
Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/100712/hollande-koltugunu-saglamlastirdi#ixzz1y5UoQxZC