Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı, Weiner'ın bilgisayarında ortaya çıkan yaklaşık 650 bin e-postanın soruşturulması için Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) izni verdi.
ABD'de kritik başkanlık seçimlerine sayılı günler kala, Clinton'ın aylardır peşini bırakmayan e-posta konusu, yeniden açılan soruşturmayla kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.
FBI Direktörü James Comey'nin Cuma günü ABD Kongresi'ne gönderdiği mektupta, Clinton'ın e-posta "skandalı" ile ilgili yeni bilgilere ulaştıklarını ve bu kapsamda soruşturmayı yeniden açacaklarını bildirmesiyle konu bir kez daha seçim tartışmalarında en üst sıraya tırmandı.
DANIŞMANININ EŞİ SORUŞTURMANIN İÇİNDE
FBI, Adalet Bakanlığı'ndan aldığı izinle, Clinton'ın en yakın danışmanlarından Huma Abedin'in ayrı yaşadığı eşi Kongre üyesi Anthony Weiner'a ait bir bilgisayarda ortaya çıkan yaklaşık 650 e-postayla ilgili soruşturma yapabilecek.
Başka bir soruşturma kapsamında bilgisayarları incelenen Weiner'in bir bilgisayarında Clinton ile Abedin arasındaki yazışmaların da yer aldığı e-postalara rastlayan FBI, bunu yeni bir belge olarak değerlendirip soruşturmayı yeniden açma kararı aldı.
"DEVLETE AİT GİZLİ BİLGİLER OLABİLİR" ŞÜPHESİ
Abedin ve Weiner'a ait elektronik cihazlar, FBI tarafından, Weiner'ın North Carolina'da 15 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel içerikli e-postalar gönderdiği iddiası üzerine açılan soruşturma sırasında ele geçirilmişti. Clinton'ın soruşturmasını etkileyebileceği düşünülen ve bu cihazlarda bulunan yazışmaların "devlete ait gizli bilgiler içerip içermediği" kontrol edilecek.
FBI yetkilileri, soruşturmanın ne kadar süreceğine ilişkin henüz bir değerlendirme yapmadı.
Söz konusu e-postaların önemli bir kısmının Clinton'la ilgili olmadığı, ancak Demokrat başkan adayıyla ilgili olabilecek sınırlı sayıdaki e-postanın bile seçim sürecinde önem taşıyabileceği yorumları yapılıyor.
COMEY, DEMOKRATLARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ
Öte yandan Amerikan medyasına yansıyan haberlerde FBI Direktörü Comey'nin, ekim ayı ortalarında yeni e-postalardan haberdar olduğu, ancak cuma gününe kadar bu konuyla ilgili kamuoyuna açık bir değerlendirme yapmadığı iddia edildi.
Bu iddia, FBI Direktörü Comey'ye, seçimlere 10 gün kala yaptığı açıklamayla "seçim sonuçlarını etkileme" suçlamalarını da beraberinde getirdi.
Clinton, bu adımın doğru olmadığını ve Comey'nin elinde ne varsa en kısa süre içinde açıklaması gerektiğini savunurken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise FBI'ın soruşturmayı yeniden açmakta geç kaldığını belirtti.
ABD Adalet Bakanlığı da e-posta konusunu Kongreye bir mektupla bildiren FBI Direktörü Comey'ye "seçim sürecini etkileyebilir" gerekçesiyle tepki göstermişti. FBI, Clinton’ın 2009-2013 yıllarını kapsayan Dışişleri Bakanlığı döneminde resmi yazışmaları kendi özel hesabından yaptığı gerekçesiyle Ağustos 2015’te soruşturma başlatmıştı.
Bu yazışmalarda herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığı araştırılırken, Clinton, yazdığı ve özel sunucularında tutulan elektronik posta iletilerini 55 bin sayfalık döküm halinde incelenmek üzere yetkililere teslim etmişti. Temmuz ayında yapılan açıklamada FBI, Clinton'ın yargılanmasına gerek olmayacak şekilde soruşturmanın kapatılmasına karar vermişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı da Clinton’ın yazışmalarını belirli aralıklarla kamuoyuyla paylaşmıştı. Bakanlık, yazışmaların 150 kadarının gizlilik derecesine sahip yazışmaları içerdiğini bildirmişti.
SON ANKETLER
ABD'de yapılan Washington Post-ABC News anketine göre, Clinton'ın sağ kolu Huma Abedin ile ilgili son e-posta soruşturması, Demokrat adaya büyük oy kaybettirecek gibi görünüyor.
28-29 Ekim tarihlerinde yapılan ankete katılanların yüzde 34'ü, bu soruşturma nedeniyle artık Clinton'a oy verme konusunda daha gönülsüz olduklarını belirtti.
FARK 1 PUANA İNDİ
Washington Post-ABC News tarafından 26-28 Ekim'de yapılan anket ise Clinton'a desteğin yüzde 46 ile Trump'ın (Yüzde 45) sadece 1 puan önünde olduğunu ortaya koydu. İki aday arasındaki farkın çift haneli sayılardan buraya kadar inmesi, Clinton için büyük darbe olarak yorumlandı