Hollanda'da bugün yapılacak erken genel seçimde 13 milyon kişi sandık başına gidecek. 26 partinin yarışacağı seçimde, 12 Eylül darbesi döneminde Hollanda'ya iltica etmek zorunda kalan DİSK'li bir babanın kızı olan Dersimli Dilan Yeşilgöz’ün yeni başbakan olması bekleniyor.
Mark Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) tarafından oluşturulan dörtlü koalisyon hükümeti, göçmen politikalarıyla ilgili anlaşmazlığa düşmüş ve 7 Temmuz'da dağılmıştı.13 yılla Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olan Rutte, seçim kararı alırken parti liderliğini ve başbakanlığı bırakacağını açıklamıştı.
Birgün’de yer alan habere göre, Rutte'un ardından Dilan Yeşilgöz'ün liderlik koltuğuna oturduğu liberal-sağ VVD'nin seçimden galip çıkması, eski Hıristiyan Demokrat politikacı Pieter Omtzigt’in Yeni Sosyal Sözleşme Partisi'nin (NSC) ikinci çıkması bekleniyor.
Aşırı sağcı ve yabancı karşıtı Gert Williams'ın Özgürlük Partisi'nin 150 sandalyeli parlamentoya 20-22 vekil göndermesi bekleniyor.
Eski Avrupa Komisyonu üyesi Frans Timmermans’ın liderliğinde seçime giren İşçi Partisi (PvdA) ile Yeşil Sol Parti (GL) ittifakı ise anketlerde 3. sırada yer alıyor. Wilders’in partisi PVV, 4. sırada bulunuyor.
Anketler, ülkeyi çoklu bir koalisyonun beklediğini ortaya koyarken hükümet kurma görevi ayları hatta yılları bulabiliyor. Halihazırdaki hükümet altı ayda ancak kurulabilmişti.
Hükümette Adalet ve Güvenlik Bakanı olan Yeşilgöz, eylül ayı başlarında açıkladığı partisinin “Yer Açın, Sınırları Belirleyin” başlıklı seçim programında önceliğini 'göçle mücadele' olarak belirlemişti. Yeşilgöz, sığınmacı, işçi ve öğrenci göçünü sınırlamak için AB direktifleri kapsamında mümkün olan tüm kısıtlamaları uygulamak istiyor. Zorunlu askerliği yeniden gündeme almak da vaatleri arasında.