Hollanda’da oy verme işleminin TSİ 23.00’te tamamlandığı Hollanda’da sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV), parlamentodaki 150 sandalyeden 35’ini kazanarak birinci sırayı alırken eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın liderliğinde seçimlere ittifakla giren İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) 25 sandalye ile ikinci sırayı aldı.
Bir önceki seçime göre 10 sandalye kaybeden Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ise 24 sandalye ile üçüncü sıraya geriledi.
2021 seçimlerinde Hristiyan Demokratlar Birliği’nden (CDA) seçilen ve daha sonra ayrılarak yeni parti kuran Pieter Omzigt’in lideri olduğu, ilk defa seçimlere katılan Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 sandalye ile dördüncü oldu.
Bir önceki seçime göre koalisyon partilerinden Demokratlar 66 (D66) 24’ten 10’a, CDA 15’ten 5’e ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) 5’ten 3 sandalyeye düştü.
Üyelerinin çoğunluğu Türk ve diğer Müslümanlar olan Denk Partisinin milletvekili sayısı ise bir önceki seçime göre değişmeyerek 3 oldu.
İLK AÇIKLAMADA GÖÇMEN KARŞITLIĞI
Wilders, yaptığı ilk açıklamada “Seçmen söyleyeceğini söyledi. ‘İltica tsunamisi' ve göçmenleri engelleyeceğiz. Tekrar Hollanda olacağız” dedi. Koalisyonu işaret eden Wilders, “Şimdi tarafların anlaşma zamanı” ifadesini kullandı.
HÜKÜMETİ KURMAK AYLAR ALABİLİR
Resmi sonuçlar seçimlerin yapıldığı tarihten en erken 8 gün sonra açıklanacak.
Sonuçların resmiyet kazanmasının ardından hükümet kurma görüşmeleri başlayacak. En fazla milletvekili çıkaran partinin diğer partilere hükümet kurma teklifi götüreceği sürecin, günler, haftalar hatta aylar sürebileceği belirtiliyor. Ülkede daha önce hükümet 2021’deki seçimin ardından 229 günde kurulmuş, bu süreç 2017'de 225 gün, 1977’de 208 gün, 2012’de ise 54 gün almıştı