Türkiye’de yurttaşlar dünyanın en pahalı etini tüketiyor. Dünyada kırmızı et fiyatları ortalama 4.5 dolar seviyesindeyken Türkiye’de dana kuşbaşının kilogramı 50 lira, kuzu kuşbaşının kilosu ise 52 liraya satılıyor. Bu fiyatlarla Türkiye kırmızı eti dünyadan yüzde 80 daha pahalıya yiyiyor.
Et fiyatlarına sadece enflasyonu düşürme bazlı bakan hükümetin attığı adımlar ise bir işe yaramıyor. Et fiyatlarını frenlemek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı karkas yağsız et için açıkladığı tavan fiyat 23.3 lira iken, marketlerde karkas yağsız etin kilosu 47.99 liraya, yağlı etin tavan fiyatı 21.8 lira iken marketlerdeki fiyat 36.99 liraya, kıymanın tavan fiyatı 32 lira iken dana kıymanın marketlerde kilogram fiyatı 38.90 liraya kadar çıkıyor. Bu da hükümetin açıkladığı tavan fiyatların uygulanmadığının, yurttaşın hâlâ fahiş fiyatlarla et tüketiğinin kanıtı.
Kalite düşüyor
Cumhuriyet’in marketlerde ve kasaplarda et alışverişi yapan yurttaşlarla yaptığı görüşmelere göre en büyük şikâyet yine yüksek fiyatlar oldu. Yurttaşlara göre et hem pahalı hem ne yediğimizi bilmiyoruz. Kalite gittikçe düşüyor.
Bu arada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, “Tavan fiyatların uygulanmasıyla ilgili 6 aylık bir süre koyduk” açıklamasını yaptı.
Maliyetler insin
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in tavan fiyat olarak kıymada 32, kuşbaşında 34 lira olarak belirlediğini ve “Uygulamıyorum, uymam diyen kim?” sözlerine yanıt verdi. Yardımcı, 23 lira karkas ete göre maliyetin 36 lira olduğunu belirterek, “Karkas dana fiyatı 18’e düşsün, biz de 32’ye satalım. Biz bunun esnafla vatandaşı karşı karşıya geldiğini iki gündür gördük. Vatandaş gidiyor, ‘Sayın bakanım açıklama yapmış 32 liraya kıyma alacağım’ diyor. Tavan denildiğinde 32’den fazlaya satamazsın. Ayrıca 26 liraya satan da var, 40 liraya satan da var ama etin kalitesi de önemli. Yüzde 40 yağ mı katılsın, bu da yanlış” dedi.
Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “tavan fiyat” uygulamasının sürdürülebilir çözüm olamayacağını ifade etti. Özdemir, “Yeterli besilik canlı hayvan kaynağının oluşturulması ve yem fiyatlarının sübvanse edilmesi gerekli. Perakende satışta KDV yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmeli” dedi.
Gümrüksüz ithalata izin çıktı
Bakanlar Kurulu, Et ve Süt Kurumu’nun sıfır gümrükle et ithalatı yapmasına ilişkin 2014’te verdiği yetkinin süresini uzatırken, AB menşeli dondurulmuş karkas et ithalatında da gümrük vergisini 2016 için sıfırladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 2014’te 15 bin ton gümrüksüz sığır eti ithalatı yetkisi alan Et ve Süt Kurumu’nun bu yetkisi 31 Aralık 2016’ya kadar uzatıldı. Karar kapsamında ESK, 0201 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) ve büyükbaş hayvan eti (taze veya dondurulmuş) 0202 GTİP’li dondurulmuş büyükbaş hayvan eti ithalatını bu yılın sonuna kadar gümrüksüz olarak yapabilecek.
Cumhuriyet