Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2582
EURO
37,5857
IMKB
9.122,000
ALTIN
2.921,100
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HİZB-UT TAHRİR ÖRGÜTÜ İNGİLİZ GİZLİ SERVİSLERİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLİYOR
HİZB-UT TAHRİR  ÖRGÜTÜ İNGİLİZ GİZLİ SERVİSLERİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLİYOR
 
Son günlerde Hilafeti getireceğiz diye ortaya çıkan Hib-ut Tahrir Örgütünü Gizli Servislerin kurdurduğu öne sürüldü.
 
10.9.2005 - 18:44

Başbakan Erdoğan'ın Cuma namazını kıldığı hacı Bayram'da Şeriat yanlısı Hizb-ut Tahrir örgütü gösteri yaptı. Olayla ilgili 38 kişi göz altına alındı.

 Erdoğan bu gösterilerle ilgili soruları ise basının abarttığını ileri sürdü ve camiide gösteri olacağını bile bile cumaya gittiğini söyledi. Başbakan, olayları güvenlik kuvvetlerinin önleyebildiğini de söylemekle yetindi.

 Oysa Örgüt yetkilileri bu durumu yakında halifeliği getirmek üzere büyük olaylarla ortaya çıkacaklarını açıklamışlardı.

İngiltere tarafından el altından desteklendiği ileri sürülen ve Türkiye'ye halifeliğin getirilmesini isteyen bu örgüt liderleri ise ne hikmetse hükümetin güvenlik güçleri tarafından bir türlü yakalanamıyor.

Hizbu’t-Tahrir hakkında

“Bırakın onları, bir gün İhvan’ın başladığı noktaya geleceklerdir.” Bu söz, tartışma ve ikna çalışmalardan sonra, kendi başına hareket etmeye karar veren Hizbu’t-Tahrir’in üyeleri hakkında rahmetli Seyyid Kutub’un söylediği sözdür. Aradan 53 sene geçti, 1952’de Takiyuddin Nebhani’nin kurduğu Hizbu’t-Tahrir (Özgürlük Partisi) hâlâ aynı noktada bulunuyor.

Başlangıçta Müslüman Kardeşler’le bir arada bulunan, sonraları ayrılan Filistin asıllı (doğum yeri Hayfa-İzcim köyü) En Nebhani (1909-1979), Ezher ve Daru’l-Ulum okudu. Filistin’de uzun seneler öğretmenlik ve hakimlik yaptı. 1948’den sonra Beyrut’a geçti. Kudüs İstinaf Mahkemesi üyeliği ve Amman İslam Akademisi’nde hocalık yaptı. 1952’de Hizbu’t-Tahrir’i kurmak üzere görevlerinden istifa etti; Ürdün, Suriye ve Lübnan’da yaşadı, Beyrut’ta vefat etti. Parti, bugün Arap alemi başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde faaliyet göstermektedir. 1990’lardan sonra Eski Sovyetler Birliği ülkelerinde, özellikle Orta Asya cumhuriyetlerinde faaliyetleriyle öne çıkmış bulunmaktadır ki, konuyla ilgili Zaman’daki dört dörtlük haberinde Ercan Gün’ün de belirttiği üzere Rus yetkililerin ifadesine göre, “El Kaide ABD için ne ise Hizbu’t-Tahrir de Rusya için öyledir.” Bu biraz abartılmış bir söz, uygunsuz bir analojidir; çünkü iki örgüt arasında illet benzerliği yoktur.

Örgüt, yer altında faaliyetlerini sürdürmektedir, ancak örgütün bugüne kadar teröre karıştığı tespit edilmiş değildir. Genellikle üyeleri “faaliyet gösterdikleri ülkelerin rejimlerini değiştirmek amacıyla gizli örgüt kurmak”tan gözaltına alınır, tutuklanır; ama “terör” suçuyla gözaltına alındıkları veya hüküm giydikleri görülmemiştir. Hizbu’t-Tahrir, demokrasiye hem teori hem siyasal rejim olarak karşıdır. İtirazının gerekçesi, yasamanın hiçbir insana verilmeyeceği noktasında toplanmaktadır. Bu özelliğiyle ihtilalci bir yapı arz eder. Tasavvufa hayırhah bakmayan örgütün fikri çalışması kavramsal düzeyde modern dünyanın tanınmasına ve aktüel olayların yorumlanmasına dayanır. Bu açıdan kavramlara aşırı vurgu yapar, terimlerin ıstılah anlamları ve bunların fikri-politik dile tercümesi eğitim, tebliğ ve tanıtım amaçlı çalışmalarının merkezi önemini teşkil eder. Bunun yanında iç ve dış aktüel olayların bilinmesi, analiz edilmesi, örgütün doktrinini, stratejisini ve hedeflerini doğrulayıcı mahiyette yorumlanması da önemli çalışma konularından biridir...

Örgütün hedefi küresel hakimiyet amaçları olan bir İslam devleti kurmak ve Hilafet’i yeniden ikame etmektir. Anahtar iki teriminin “İslam devleti” ve “Hilafet” olduğunu söylemek mümkün. En Nebhani, politik doktrinini 1953’te kaleme aldığı “İslam Nizamı” adlı kitabında detaylı olarak anlatır. Uygulamaya hazır bir “İslam Anayasası” metni vardır, bu metin 30 Ağustos 1979’da İran’da uygulanmak üzere Ayetullah Humeyni’ye sunulmuştur.

Takiyuddin En Nebhani, Filistin asıllı olmakla beraber, -muhtemelen Ürdün şubesinin sorumlusu Şeyh Ahmed ed Daur’un etkin çalışmaları sonucunda- Ürdün, Hizbu’t-Tahrir’in merkezi, bir tür “başkent”i konumundadır. Eğer bütün İslam dünyasını içine alacak yekpare bir siyasi organizasyondan, yani bir devletten söz etmek gerekirse, bu devletin başkenti Ürdün, diğer bütün ülkeler “vilayet” hükmündedir. Hedeflenen siyasi başarının öncelikle Arap ülkelerinde, sonra diğer İslam ülkelerinde kurulması gerektiği düşünülür. İlk yıllarda Parti’nin iktidara gelme süresi 13 yıl (Mekke dönemi) olarak belirlenmişken, sonraları bu, 30 yıla ve daha uzun bir zamana uzatılmıştır.

Öteden beri İngiliz istihbaratıyla ilişkili oldukları iddia edilir. Elbette bu tür iddialar belgelenemez. Bilerek provokatif eylemler içinde yer alırlar mı? Bilmiyorum. Ben metinlerinde yerini bulamadım, ama “Milletlerarası İslam Gençlik Konseyi”nin (WAMY) hazırladığı “Günümüz Din ve Fikir Hareketleri Ansiklopedisi”nde parti ile ilgili bölümde (s. 110) eleştirilip reddedilen 13 fıkhi görüşünden birinin (h fıkrası) şu olduğu kaydedilir: “Kafirlere karşı savaşta, kafir bir devletin planı gereğince ajan bir kumandanın emri altında savaşmakta sakınca yoktur.” Sözcüleri bunu reddediyor.

Ali Bulaç / 10.09.2005 / Zaman



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÜRDÜN BAŞBAKANI'NDAN IRAK'A SÜRPRİZ ZİYARET

KONGO'DA UÇAK DÜŞTÜ 10 KİŞİ ÖLDÜ

KRAVATSIZ İŞE GİTME 70 MİLYON KW /SAAT TASARRUF SAĞLADI
»  MISIR'DA SEÇİMİ MÜBAREK KAZANDI
»  REHN:''TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİN HEDEFİ HALA TAM ÜYELİK''
»  POWELL'IN KARİYERİ KİRLENMİŞ...
»  FRANSA'DAN İRAN'A NÜKLEER PROGRAMIYLA İLGİLİ UYARI
»  JONES: ''İŞBİRLİĞİMİZ HER ZAMANKİNDEN GÜÇLÜ''
»  SİBİRYA'DA MÜSLÜMANLAR BU YIL 20 SAAT ORUÇ TUTACAK!
»  HOLLANDA'DA MÜTHİŞ BANKA DOLANDIRICILIĞI
»  BOMBA KORKUSUYLA UÇAKTAN ATLADI, ÖLDÜ!!
»  MISIR'DA SEÇİMİN TEKRARI TALEBİNE RET
»  ABD NEW ORLEANS'TA ÖLENLERİN TAM LİSTESİNİ GİZLİYOR
»  BİR KÖR BU ARABAYI KULLANIP DÜNYA'NIN EN HIZLI KÖRÜ ÜNVANINI ALDI
»  STRAW:''TERÖRİSTLER TÜRKİYE'Yİ AB'DEN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR''
»  ŞOK İDDİA..ARAFAT'I MOSSAT ÖLDÜRMÜŞ
»  TÜRKMENLER, "ANAYASA" NIN DÜZELTİLMESİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI
»  TURUNCU DEVRİM SARSILDI, YUŞÇENKO HÜKÜMETİ GÖREVDEN ALDI!
»  ''SADDAM HÜSEYİN SUÇLAMALARLA İLGİLİ İTİRAFTA BULUNMADI''
»  ARAFAT'IN ÖLÜM NEDENİ BELLİ DEĞİL!
»  ABD, İRAN'IN YARDIM ÖNERİSİNİ REDDETTİ!
»  MISIR'DA MÜBAREK YENİDEN DEVLET BAŞKANI
»  NEW ORLEANS'TA YİYECEK BULAMAYANLAR CESETLERİ YEMEYE BAŞLADI...
»  NEW ORLEANS'TA YİYECEK BULAMAYANLAR CESETLERİ YEMEYE BAŞLADI...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.