Lübnan'da tahminen nüfusun yüzde yirmibeşini oluşturan ve ülkenin en büyük dini toplumu olan şiileri temsil eden Hizbullah bu gösteriyi, batının Lübnan'ın içişlerine müdahelesi olarak gördüğü son gelişmelere tepki olarak planlamıştı.
Hizbullah'ı ve müttefiki hareketleri destekleyen yüzbinlerece Lübnanlı Beyrut'un merkezinde, bir süredir muhalif grupların her gün Suriye'nin askerlerini çekmesi talebiyle gösteri yaptıkları yerin bir kaç yüz metre yakınında toplandılar.
Kalabalık Amerikan karşıtı sloganlar attı ve Suriye'ye Lübnan'a yardımlarından dolayı teşekkür eden dev pankartlar taşıdı.
Lübnan'daki Suriye yanlısı Hizbullah örgütü, dün çekilme kararına tepki göstermiş ve örgütün lideri Şeyh Hasan Nasrallah, çekilmenin Suriye ile Lübnan'ın ortak kararı olması gerektiğini söyleyerek, uluslararası baskılara boyun eğilmemesi çağrısı yapmıştı.
Nasrallah dünkü açıklamasında ayrıca Lübnan'ın İsrail karşıtı direnişe ihtiyacı olduğu gerekçesiyle silah bırakmayacaklarını belirtmişti.
|
Gösteriye yüzbinlerce kişi katıldı |
Aslında Hizbullah da Suriye'nin Lübnan'daki askerlerini çekmesinden yana. Ancak bunun, iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler bozulmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
Amerika'nın tepkisi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Suriye'ye yaptığı çekilme çağrısı ardından Suriye ve Lübnan devlet başkanları dün Şam'da yaptıkları toplantı ardından 'Lübnan'daki Suriye askerleri bu ay sonuna dek Bekaa Vadisi'ne geri çekilecek' dediler .
Ama Washington, bu planı yeterli bulmadı. Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, yetersiz diye tanımladığı açıklamanın ne Lübnan'ın ihtiyaçlarına ne de uluslararası topluluğun çağrılarına yanıt verdiğini söyledi.
Amerikan hükümeti, Lübnan'da bulunan 14 bin Suriye askerinin tümünün derhal Lübnan topraklarını terketmesi talebini yineledi.
Çekilme planı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud ise Lübnan'ın doğusunda yer alan Bekaa Vadisi'ne geri çekilmenin Mart ayı sonuna kadar tamamlanacağını, ve ancak bunun ardından, 'ikinci aşamanın' masaya yatırılacağını söylediler.
Yeniden konuşlandırma operasyonunun tamamlanması ardından, iki ülkenin ordu yetkilileri bir ay içinde bir araya gelerek askerlerin ne kadar süreyle burada kalacağını kararlaştıracak.
Bu aşama ardından da tam çekilme konusunda müzakerelere geçilecek. Bunun ülkedeki tüm askerlerin tamamen çekilmesini kapsayıp kapsamayacağı henüz açıklığa kavuşmuş değil.
Beyrut civarında konuşlanmış olan Suriye askerleri dünden itibaren toparlanmaya ve peyderpey ülkenin doğusuna doğru çekilmeye başladı.