Akciğerlere giden hava yollarının bakteri ve virüsler nedeniyle tıkanıp, iltihaplanması sonucu meydana gelen bronşit, kış aylarında grip ve zatürre kadar yaygın görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde hızlı bulaşıp, yatağa düşüren hastalıkla ilgili şu bilgileri paylaştı:
"ÖKSÜRÜK PEŞİNİZİ BIRAKMAZ"
Sözcü'den Nazan DOĞANER HALICI'nın haberine göre Bronşitte uzun süre geçmeyen ve şiddetli öksürük en sık şikayettir. Öksürük o kadar inatçıdır ki, neredeyse bir ay sürebilir. Hastalık ayrıca yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ateş, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler de gösterir.
"ALERJİSİ OLANLARDA AĞIR GEÇER"
Bronşit özellikle erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Sigara, duman, hava kirliliği, ani ısı değişiklikleri, soğuk hava, çok kuru ve nemli hava ile tetiklenebilir. Alerjisi olan hastalarda daha sık ve ağır seyreder.
"BOŞUNA ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI"
Etken sıklıkla virüsler olduğu için antibiyotik tedavisi gerekmez. Bakterilerin işin içine karıştığı anlaşılırsa antibiyotik kullanılabilir.
Balgamın renkli olması antibiyotik kullanılması için gerekçe olarak değerlendirilir. Oysa bu yanlıştır, viral bronşitte de renkli balgam söz konusu olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve bronşit yanlış ve gereksiz olarak antibiyotiklerin en sık kullanıldığı hastalıklardır. Bronşitin tedavisi belirtilere göre yapılır.
Ateş ve ağrı kesici ilaçlar, bitkisel öksürük kesici ilaçlar ve yatak istirahati sıklıkla yeterlidir. Bol su ve sıvı içmek, nane ve ıhlamur gibi bitki çayları tüketmek, tuzlu su ile gargara yapmak ve sigaradan uzak durmak tedaviyi destekler.
"EN ÖNEMLİ NEDENİ VİRÜSLERDİR"
Bronşitin en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte virüslerdir (Influenza, Corona, Adeno, RSV, Rhino gibi.). Öksürük veya hapşırıkla havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Bronşit vakalarının yüzde 90’ınından virüsler, yüzde 10 kadarından bakteriler sorumludur.
Ayrıca soğuk algınlığı, sigara, astım ve hava kirliliği de bronşite neden olabilir. Erişkinlerde boğmaca hastalığı bronşite ve çok uzun süreli inatçı öksürüğe neden olabilir.
Boğmacadan korunmak için de aşı yaptırılması bu açıdan son derece önemlidir. Kış aylarında en az 3 ay boyunca sürekli olarak devam eden öksürük ve balgam varlığında ise kronik bronşit söz konusudur. Enfeksiyona bağlı olmayan ve yaşam boyu süren kronik bronşit ise bulaşıcı değildir.
"ZATÜRREYE ÇOK BENZER"
Bronşit tanısı, fiziksel muayene, kan tahlilleri ve akciğer filmi çekilerek konulur. Hastalık genellikle zatürre ile karıştırılabilir. Çünkü her iki hastalık aynı şikayetlere yol açar, fakat akciğer filmleri birbirinden farklılık gösterir. Zatürrede akciğerlerde dinlemekle kendine has sesler duyulur.
"ÖNLEM ALINMALI"
Bronşite karşı da bağışıklık sisteminin yüksek tutulması son derece önemlidir. Özellikle beslenme ve uyku kalitesi vücut direncini artırır.
Yeşillikler, sebze ve meyvelerden oluşan bir diyet vücudun ihtiyacı olan kalori, vitamin, mineral ve antioksidanları yeteri kadar sağlar. Az miktarda organik, temiz ve taze hayvansal ürünler de bu diyete katkı sağlayarak bağışıklık sistemini aktive eder. Sık sık ellerin yıkanması, herkesin temas ettiği yerlere dokunmamaya çalışmak da önleyici olabilir.