IŞİD Twitter hesabından, Kerkük kırsalındaki bazı yollarda Maliki güçlerine saldırı düzenlediklerini, çok sayıda askeri teçhizata el koyduklarını açıkladı.
Rudaw haber kanalına göre, IŞİD Kerkük kırsalındaki Zab ve Abasi bölgelerini ele geçirdi. Raşad'da ise çatışmalar sürüyor.
Rudaw'a göre, Kerkük hapishjanelerinde bulunan 60 mahkûm güvenlik gerekçesiyle Süleymaniye'deki hapishanelere sevk edildi.
Irak Başbakanı Nuri Maliki IŞİD'e karşı direnemeyen orduya Kürt yönetiminden yardım isteme talimatı verdi. Maliki ayrıca cepheyi terk eden askerlerin askeri mahkemede yargılanacağını söyledi.
Kerkük'te gece sokağa çıkmak yasaklandı
Kerkük Valiliği, kent merkeziyle bağlı ilçelerde Musul'daki çatışmaların sıçrama ihtimalini gerekçe göstererek geceleri sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Kerküklüler 23.00 ile 04:00 arasında sokağa çıkamayacak. Sokağa çıkma yasağının ne kadar süreceği ise açıklnamdı sadece kararın vatandaşların güvenliği için hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Vali Necmettin Ömer Kerim'in başkanlığında yapılan toplantıda Kerkük'e olası saldırıların önüne geçmek amacıyla böyle bir kararın alındığına dikkat çekildi.
Nuceyfi ABD'den yardım istedi
Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'un merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdiğini ve Selahaddin kentine ilerlediğini söylemişti.
Nuceyfi, Washington yönetiminin büyükelçisinden ABD'nin müdahale etmesini talep ettiğini kaydetti.
IŞİD içerisinde birçok farklı uyruktan silahlı kişinin bulunduğunu belirten Nuceyfi şöyle devam etti:
"Nasıl oldu da bütün bu güvenlik güçleri terör karşısında geri kaçtı ve kenti IŞİD'e teslim etti? Güvenlik güçlerinini Musul'dan kaçışı ile ilgili acil bir soruşturma başlatılmalı. Bütün siyasi taraflar bu teröre karşı durmalı. Teröre destek veren ülkelere karşı net tavır alınmalı."
Nuceyfi ayrıca IŞİD'in Musul'a girmesi sonucu yüz binlerce insanın bölgeden kaçmaya çalıştığını belirtti.
Barzani: Irak ordusu başarısız olmuştur
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul'daki çatışmalarla ilgili olarak Irak ordusunun güvenliği sağlamada başarısız olduğunu belirtti. Can ve mal güvenliği olmayan Musul halkının, kenti terk ederek Kürdistan bölgesine geldikleri bilgisine dikkati çeken Barzani, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"İki gündür Musul şehrinin güvenliğini sağlamak için birçok girişimde bulunduk ve Irak ordusu ile birlikte şehri korumaya hazır olduğumuzu bildirdik. Fakat maalesef Bağdat yönetiminin tavrı, uyum içinde hareket edebilmemizi engelledi. Halkımızdan, Arap, Türkmen, Keldani, Aşuri ve Kürtlerden zor durumda kalan Musul halkına sahip çıkmalarını rica ediyorum. Kürdistan bölgesi halkına, Musul'dan göç eden insanlara yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum. Ellerinden geldiği kadar ve yasaların el verdiği çerçevede her türlü yardım ve desteği esirgemesinler."
Türkmen mahallelerinde endişeli bekleyiş
Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi’nin verdiği bilgiye göre, Musul kent merkezinde denetim IŞİD’in elinde, polis ve asker kentten tamamen çekildi. Musul merkeze bağlı Reşidiyye, Akkoyunlu ve Karakoyunlu gibi Türkmen mahallerinde endişeli bir bekleyiş var.
Irak Türkmen Adalet Partisi'nin Musul sorumlusu Muhammed Salih, merkezi hükümetin Musul’a takviye birlikler gönderdiğini ve komutanların valilikte bir önceki gün bu konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptığını söyledi.
Salihi, 9 Haziran Pazartesi akşam saatlerinde başlayan çatışmalar sonucunda gece 23:00 itibariyle Musul'daki valilik binasının düştüğünü ve il meclisi üyelerinin akşam saatlerinden itibaren kenti terk ederek Kürt bölgesine ve güneye kaçtıklarını belirtti.
Al Jazeera Türk’e telefonla bilgi veren Salih, Musul'un banliyösü sayılan ve tamamı Türkmen olan Reşidiye, Karakoyunlu ve Akkoyunlu köylerinde durumun sakin olduğunu söyledi. Ancak halkın endişeli bir şekilde gelişmeleri izlediğinin altını çizdi.
Aynı endişe Musul sınırına yakın Telafer bölgesinde de söz konusu. Nüfusunun tamamına yakını Türkmen olan Telafer’de Sünni ve Şiiler birlikte yaşıyor.
Musul’daki Türk Başkonsolosluğu etrafında Irak hükümetine ait hiçbir güvenlik unsuru kalmadı. Başkonsolosluğun güvenliğini binada görevli az sayıda özel harekat memuru sağlıyor. Ancak şu ana kadar herhangi bir saldırı veya çatışma yaşanmadı.
Doğan Haber Ajansı, İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara Termik Santrali'ne mazot taşıyan 28 Türk tır şoförünün IŞİD tarafından rehin alındığını duyurmuştu.
Anbar Üniversitesi'nde rehin alma olayı
IŞİD, 7 Haziran Cumartesi günü Anbar Üniversitesi'ne saldırarak, bazı güvenlik görevlilerini öldürmüş, aralarında öğretim üyeleri ile öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin almıştı. Örgüt üyelerinin bir süre sonra rehin tuttuğu bin 300 öğrenciyi serbest bıraktığı duyurulmuştu.
IŞİD, Anbar eyaletinde Ramadi ve Felluce kentlerinde de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.
IŞİD’in Musul’da bazı bölgeleri ele geçirmesine kadar varan olaylar, Sünni Milletvekili Ahmed Alvani’nin 28 Aralık'ta tutuklanması ve ardından Anbar eyaletinin en büyük kenti Ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın Irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.
Bunun üzerine ayaklanan Sünni aşiretler ile Irak ordusu arasında Felluce ve Ramadi’de çatışmalar başladı.
GAZETEPORT