Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,0123
EURO
37,1879
IMKB
9.774,000
ALTIN
3.262,760
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
IRAK'TA MART 2003'TEN BU YANA 347 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
IRAK TA MART 2003 TEN BU YANA 347 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
 
ABD'nin savaşa başladığı Mart 2003'ten bu yana, Irak'ta öldürülen basın mensuplarının sayısı 22'si yabancı olmak üzere toplam 347'yi buldu.
 
5.5.2010 - 07:05

Irak Gazeteciler Sendikası Başkanı Mueyyed El Lami,yaptığı
açıklamada, Mart 2003'ten bu yana işgal güçlerinin açtığı ateş, çatışma, saldırı, bombalama ve ölümle sonuçlanan kaçırma olayları sonucunda şu ana kadar 325 Iraklı basın mensubunun hayatını kaybettiğini söyledi.

El Lami, "Ölen arkadaşlarımız arasında çok sayıda kadın bulunuyor.

Aralarında kadın arkadaşlarımızın da bulunduğu 18 gazeteci arkadaşımız ise kaçırıldı, akıbetleri hakkında uzun zamandır bilgi yok. Uğradıkları silahlı saldırılar sonucu onlarca arkadaşımız da sakat kaldı. Tehditler sebebiyle 1000 kadar gazeteci yurtdışına göç etmek zorunda kaldı" diye konuştu. Irak'ta faaliyet gösteren Hak ve Özgürlükleri Gözetleme Merkezi Başkan Yardımcısı Ziyad El Acili de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD ve müttefiklerinin 2003'te Irak'a açtığı savaştan bu yana Irak'ta toplam 22 yabancı gazetecinin öldüğünü söyledi.

Bu arada, Irak Gazeteciler Sendikası Başkanı El Lami, ölen basın mensuplarının ailelerinin çok sıkıntı çektiğini, onlara ellerindeki kıt imkanlarla yardımcı olmaya çalıştıklarını anlattı. El Lami, kimi ailelerin ev kirasını ödemeye, kimilerinin de tedavi masraflarını karşılamaya çalıştıklarını ve bu yardımları yaparken devletten destek almadıklarını kaydetti.

-ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK TARTIŞMASI-
Iraklı basın mensuplarının neredeyse tamamı her türlü sosyal güvenceden yoksun yaşıyor. Iraklı basın mensupları haklarının bir yasayla güvence altına alınması için birçok kez gösteriler düzenledi, ancak mecliste bazı çalışmalar yapılmasına karşın buna yönelik bir yasa çıkmadı.

Gazetecileri koruma yasasının parlamentodan geçememesine konusunda El Lami, "Hükümet ve parlamentoyla 'Gazetecileri Koruma' başlıklı bir kanun çıkarılması için çalışma yürüttük. Parlamentonun içinde sayıları 10'u geçmeyen ama çok etkili olan milletvekilleri, 'Gazetecileri Koruma' kanununun
parlamentodan geçmesini engellemeyi başardı. Bu şahıslar, Iraklı 10 bin basın mensubunun hakkını engellemiş oldular" dedi.

Saddam rejimi sırasında ifade özgürlüğünün olmadığını, ancak güvenlik sıkıntısının da bulunmadığını belirten El Lami, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özgürlüğü hiçbir zaman tam hissedemedik. ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer, ardından İyad Allavi, İbrahim Caferi ve Nuri El Maliki yönetimleri sırasında bazı siyasetçilerin Saddam'dan daha baskıcı olduğunu gördük. Saddam döneminde ifade özgürlüğü ve hürriyet yoktu, ama güvenlik vardı.

Şimdi özgürlük var, hem de çok geniş alanlı. Bunun yanında tehlike de var. Bu tehlikenin boyutu da çok geniş, ölüm tehlikesi. Bazen gazetecileri tehdit eden tehlikelerin arkasında bazı siyasetçilerin bulunduğunu hissediyoruz."

-"TEHLİKENİN NEREDEN GELECEĞİNİ BİLEMİYORUZ"-

Irak'ta çalışmanın zorluklarını dile getiren Iraklı gazeteci Basim Sadi de, tehlikenin ne zaman ve nereden geleceğini bilmediklerini ve hep bir korkuyla çalıştıklarını söyledi.

Sadi, "Biz gazeteciler için evden çıktıktan sonra işyerine ulaşıncaya kadar, haber yapmak için sokağa çıktığımızda tehlike hep devam ediyor. Tehlikenin nereden geleceğini bilemiyoruz. Bomba yüklü araçtan mı, beline patlayıcı kuşak sarmış kişilerden mi? Birşeyden haberi olmayan sıradan bir vatandaşın bizi gösterip 'Bu teröristtir' demesi bile bizi bitirir" dedi.

Bağdat'ta mesleğini icra eden gazetecilere yönelik tehlikenin yeni bir boyut aldığını dile getiren başka bir gazeteci de, Londra'da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinin Bağdat muhabiri Hulud El Amiri. Son 4 yılda gazetecilerin milis kuvvetler, silahlı gruplar ve bazı siyasi gruplar tarafından hedef alındığını belirten El Amiri, şimdi de basın mensuplarının güvenlik güçlerince hedef alındığına dikkati çekti.
 El Amiri, "Herhangi bir basın mensubu patlama ya da olay yerine güvenlik güçlerinden yazılı bir izin almadan gelirse çekim yapması engellenir. Kamerası, fotoğraf makinesi ve bütün cihazlarına hatta arabasına el konulur. Çoğu zaman da tutuklanır. Bu büyük bir sorun. Çözüm bulamıyoruz. Cemiyetler, gazeteciler sendikası bu soruna bir türlü çözüm bulamadı. Nereye giderseniz gidin gazeteci hep hedef alınıyor" dedi.

Irak Gazeteci Haklarını Savunma Derneği ile Birleşmiş Milletler'in yaptığı ortak bir çalışmaya göre, gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli şehri Bağdat. Musul ise, Bağdat'tan sonra dünyanın en tehlikeli 2. şehri.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'BASININ DÜŞMANLARI' LİSTESİ AÇIKLANDI

HAKKI DEVRİM ÖYLE BİR KÜFÜR ETTİ Kİ..!

AKŞAM'DA ÜÇ AYDIR MAAŞ YOK!
»  TGC BAŞKANI YİNE ORHAN ERİNÇ
»  PMD, 46. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR
»  RTÜK ÜYELERİ HARCIRAH ZENGİNİ ÇIKTI
»  GAZETECİ ŞENER'İN 3 YIL HAPSİ İSTENDİ
»  ABDİ İPEKÇİ GAZETECİLİK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
»  SEVİGEN'DEN GAZETECİLERİ SEVİNDİRECEK KANUN TEKLİFİ
»  "DOKUNULMAZLIK İÇİN MECLİS’E GİRMEM!
»  SEVİLEN RADYOCU RECO BABA EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
»  GAZETE HABERTÜRK'TE İSTİFA DEPREMİ
»   KANLI NİGAR'A CEVAP VEREMEDİ !
»  MECLİS'TE HÜRRİYET MUHABİRİNE SÜRPRİZ
»  MİZAHÇILAR 23 NİSAN'I ERKEN KUTLADI
»  CUMHURİYET'TE İSTİFA DEPREMİ
»  SABAH'IN BAŞINA KİM GEÇİYOR?
»  BBC'DE DEKOLTE SANSÜRÜ
»  “AMBERİN SİZİ NİYE ÖPTÜ?”
»  AKP,İNTERNET MEDYA'SININ SORUNLARINA EL ATTI!
»  TRT'DEN, KAMYON HABERİ İTİRAFI!
»  "HER HIYARIM DİYENE TUZ YETİŞTİREMİYORUZ!"
»  "0,5.30'DA ODAMA GİREN HIRSIZ"
»  "İLK MÜEBBETİMİ GAZETEMDEN ALDIM"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.