Hisarcıklıoğlu, Irak Uluslararası Fuarı kapsamında düzenlenen ''İş Ortağınız Irak'' iş forumunda yaptığı konuşmada, 370 milyar doları bulan gayri safi milli hasılası (GSMH) ile dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin önümüzdeki dönemde daha büyük başarılara imza atacağını söyledi.
Rifat Hisarcıklıoğlu, birçok uluslararası araştırma kuruluşunun Türkiye'yi orta vadede dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında gösterdiğine işaret etti.
Toplam dış ticaret hacmi 190 milyar doları bulan Türkiye'nin ihracatının yüzde 90'ının sanayi ürünü olduğunu, 75 milyar dolarlık ihracatının önemli bir bölümünü AB ve ABD gibi en gelişmiş rekabetçi piyasalara yaptığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bu durumun Türk ihraç ürünlerinin kalitesini ve Türk firmalarının rekabet gücünü ortaya koyduğunu vurguladı.
-''IRAK İLE TİCARET ESKİ CANLILIĞINA KAVUŞTU''-
Kalkınmanın kaynakları verimli kullanmaya bağlı olduğunu, bu açıdan Türkiye'nin dış ticaretinde komşularının payını artırmaya gayret gösterdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin komşularıyla ticaretinin 9 yılda 3 katına çıktığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Daha sevindirici olanı, Irak ile ticaret eski günlerdeki canlılığa kavuşmasıdır. Şu anda tekrar Irak ile ticaretimiz 2,6 milyar dolara ulaştı. Komşularımız arasında şu anda ençok ticaretimizin olduğu ülke Irak'tır. Tüm dünyada da 7. sırada ihracat yaptığımız ülke oldu. Fakat, bu bizler için yeterli değil. Hedefimiz bunu daha yukarılara çıkarmak.
Türkiye ve Irak'ın işbirliği yapabileceği iki önemli sektörün müteahhitlik ve turizm olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlik sektörünün 61 ülkede 75 milyar dolarlık taahhüt işini başarıyla tamamladığını söyledi.
Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginliğiyle turizmde dünyanın göz bebeği olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, gerek sanayi ve ticaret alanında, gerekse müteahhitlik ve turizm alanında yakın ilişkilerle Türkiye-Irak ilişkilerinin artarak devam edeceğini kaydetti.
-''TARİHİ FIRSAT''-
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ise, ticari ve ekonomik ilişkiler arttıkça ülkeler arasındaki yakınlaşmanın nasıl olduğunu Türkiye ile Irak arasında yaşandığını söyledi.
İki ülkenin insanlarının çok köklü bir ilişki içinde olduğunu ifade eden Koçer, ''Köklü ilişkileri ve karşıkılı münasebetleri geliştirmek, daha da ileri götürmek her iki ülke işadamlarının elinde ve bizim için bu tarihi bir fırsattır'' diye konuştu.
Gaziantep'in geçen yıl yaptığı 2 milyar dolarlık ihracatın yüzde 80'inini sanayi ürünü olduğuna işaret eden Koçer, ihracatının yüzde 50'ye yakınını AB ve ABD'ye yapan sanayi şehri olarak kalite ve markalı ürünleriyle öne çıktıklarını belirtti.
''Şimdi hedefimiz komşularla ticaretimizi yüzde 30 seviyesinden yüzde 50'ler seviyesine çıkartmak'' diyen Koçer, Irak Uluslararası Fuarı'nın iki ülke ticari ilişkilerini ve işbirliğini artıracağını sözlerine ekledi.
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, komşularıyla birlikte kalkınmak istediklerini ve bu doğrultuda ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.
Aslan, ''Biz, Irak, Suriye, İran, Ürdün veya Körfez ülkelerine bir pazar olarak bakmıyoruz. El ele birlikte kalkınacağımız ortaklar olarak bakıyoruz'' diye konuştu.
Gaziantp Valisi Süleyman Kamçı da, Anadolu'nun parlayan yıldızı Gaziantep'in önderlik pozisyonunu daha da artıracağını belirterek, ''Ülkemizin komşuları Irak ve Suriye'ye açılan kapısı olan sanayi kenti Gaziantep hep önde gidecektir'' dedi.