Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, MHP milletvekillerinin şikayeti üzerine dava açıldı. Kılıçdaroğlu hakkında 'suç ve suçluyu zincirleme şekilde övme' suçlaması yöneltildi. İddianame ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilirken, Kılıçdaroğlu için 2,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53. maddesi kapsamında 'siyasi yasak' talep ediliyor.
DAVA SÜRECİ VE SUÇLAMALAR
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter, Feti Yıldız ve İsmail Faruk Aksu’nun Şubat 2022'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundukları dilekçe ile başlayan dava, Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından işleme kondu.
İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında sarf ettiği sözler delil olarak gösterildi. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun "FETÖ’nün siyasi ayağını açıklayacağım" şeklindeki açıklamalarının ardından bu konuyu açıklamaması, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi ve suç delillerini karartma suçlamalarına neden oldu.
MHP'li vekiller, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul seçimleriyle ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri hakkında “çete” ifadesini 23 kez kullanmasını ve bu nedenle cezalandırılmasını talep etti. Ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun 25 Temmuz 2017'de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım da dava kapsamında yer aldı. Bu paylaşımda Kılıçdaroğlu, OHAL'in kötüye kullanılmasını ve Türkiye’nin parti devletine dönüşmesini eleştirmişti.
KILIÇDAROĞLU'NDAN YARGIYA ELEŞTİRİ
Dava sonrası açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Bu dava, benim konuşmalarımın kimi rahatsız ettiğini gösteriyor. Yargı Erdoğan’ın kontrolünde, benim değil. Yargı bağımsız değil, dolayısıyla saraydan aldıkları talimata göre hareket ediyor.”
Suçlamaların bazıları şu şekilde yer aldı:
Kılıçdaroğlu'nun Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında söylediği ifadeler delil olarak kullanıldı.
Ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun, “FETÖ’nün siyasi ayağını açıklayacağım" demesine rağmen açıklamadığı belirtilen şikayette Kılıçdaroğlu’nun kamu görevlisinin suçu bildirmemesi nedeniyle suçluyu kayırma ve suç delillerini karartma suçunu işlediği öne sürüldü.
Öte yandan MHP’li vekiller Kılıçdaroğlu’nun iptal edilen İstanbul seçimlerine ilişkin iptal kararı veren YSK üyesi hakimlere yönelik 23 defa “çete" ifadesi kullandığını da bu nedenle de cezalandırılması gerektiğini aktardı.
MHP’lilerin bir diğer şikayeti ise 25 Temmuz 2017’de Kılıçdaroğlu’nun kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma oldu.
Kılıçdaroğlu söz konusu paylaşımında, “15 Temmuz darbe girişiminin nasıl karşısındaysak, menfaatleri için OHAL'i kullanıp, 20 Temmuz sivil darbesini yapanların da karşısındayız. 20 Temmuz sivil darbesinden sonra, Türkiye parti devletine döndü. Haklıdan değil, güçlüden yana olan bu düzenin sürmesine izin vermeyeceğiz…” ifadelerini kullanmıştı./karar