BM kararının ardından toplanan Paris konferansı sonrasında Libya’ya hava operasyonu başlatan müttefikler, Kaddafi rejiminin bu süre içinde halen varlığını koruması nedeniyle “sonraki aşamayı” tartışmak üzere dün de Londra’da bir araya geldi. Bir önceki konferansın aksine geniş katılımlı olarak düzenlenen toplantıya 7’si Arap 40 ülkeden temsilciler katıldı.
Rusya ve Çin katılmadı
Ayrıca aralarında BM, NATO ve İslam Konferansı Örgütü’nün de bulunduğu 5 uluslararası teşkilat da masada temsil edildi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Paris konferansına çağırmadığı Türkiye de toplantıda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edildi. Rusya ve Çin ise operasyonu karşı oldukları için Londra’ya temsilci göndermedi.
Kaddafi’yi köşeye sıkıştıracaklar
Açış konuşmasını yapan İngiltere Başbakanı David Cameron Libya konferansının üç amacı olduğunu söyleyerek, bunları, BM Güvenlik Konseyinin kararının uygulanmasını sağlamak, Libya’da insani yardıma muhtaç yerlere yardım sağlamak ve Libya halkına geleceğini oluşturması için yardım etmek olarak sıraladı. Ardından söz alan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da “Büyük bir katliamı engelledik. Uluslararası toplumda meşruiyetini kaybeden Kaddafi gitmeli” dedi.
ABD ve İngiltere sürgün istedi
Clinton’dan sonra konuşan liderler de Libya liderinin gitmesi konusunda görüş birliğine vardı. Bu konuda yeni yaptırımlar ve diplomatik baskı uygulanması için görüş birliğine varıldı. Ancak BM kararının sadece Kaddafi’nin sivillere yönelik katliamlarına müdahale yetkisi vermesi nedeniyle Libya liderinin koltuğunu bırakması konusunda sıkıntı yaşanıyor. ABD ve İngiltere Kaddafi’nin sürgüne gitmesi konusunda ısrarcı ancak bunun isyan hareketi tarafından başarılması gerektiğini belirtiyor.
Fransa isyancılara elçi gönderdi
Operasyona öncülük eden Fransa ise dün yine strateji müttefikler tarafından ortak belirlenmeden adım attı ve Bingazi’deki isyan hareketi ile temas kurmak için bir elçi atadığını duyurdu. Antoine Sivan adlı diplomatın Kaddafi’nin devrilmesi konusunda isyancılara destek vereceği belirtiliyor.
Hukukçular müttefikleri uyardı
Öte yandan The Guardian gazetesi operasyonun meşruiyetinin uluslararası hukukçular tarafından sorgulandığını ve müttefiklerin BM kararının yetkisi dışında hava harekatı yaptıkları suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanabileceğini yazdı. Birleşmiş Milletler kararı Libya liderinin sivil halka yönelik katliamlarını engelleme çağrısı yapıyor. Oysa ki müttefiklerin çoğu kez isyancılar karşısında geri çekilirken bile bombardımana maruz kaldığı iddia ediliyor.
Zirve öncesi videokonferans
Londra’daki Libya toplantısı öncesinde müttefiklere liderlik eden ABD Başkanı Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile NATO müdahalesine açık bir şekilde karşı olduğunu söyleyen Almanya lideri Angela Merkel bir görüntülü video-konferans yaptı. Fransa Başkanlık Sarayı, telekonferans görüntüsünü uluslararası ajanslara dağıttı.30 MART 2011/vatan