Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1919
EURO
38,1337
IMKB
9.776,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KANAL 7 ULUSAL YAYIN SINIRI ALTINA İNDİ
KANAL 7 ULUSAL YAYIN SINIRI ALTINA İNDİ
 
Almanya’daki Deniz Feneri davasıyla birlikte tartışma gündemine oturan Kanal 7 Televizyonu’nun sahibi görünen şirketin sermayesini 403 bin YTL’ye indirme operasyonu, "ulusal yayın sınırı"nın altına inmesi sonucunu doğurdu.
 
21.9.2008 - 21:15
RTÜK kurallarına göre, bir "ulusal televizyon kanalı"nın en az 8 milyon 320 bin 435 YTL sermayeli olması gerekiyor.

ALMANYA
’daki Deniz Feneri davasında Türkiye’ye aktarılan bağış paralarıyla kurulduğu öne sürülen Kanal 7’de son dönemde yapılan sermaye operasyonunun, mevzuata uygun olmadığı ortaya çıktı. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), 12 Ocak 2008’de Resmi Gazete’de yayınlanan, "Özel Radyo ve Televizyon Kuruluşları İdari ve Mali Şartlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Kanal 7’de yapılan operasyonun mevzuata uygun olmadığını gösteriyor.

Sermaye alt sınırı var

Yönetmeliğin 4. maddesi, ulusal, bölge ve yerel yayın yapan televizyonların ödenmiş sermayelerinin ne kadar olması gerektiğini hükme bağlıyor. Buna göre ulusal yayın yapan televizyonların ödenmiş sermayelerinin, 8 milyon 320 bin 435 YTL olması gerekiyor. Ancak, Kanal 7’de yapılan son operasyonla ödenmiş sermayesi, 403 bin 2 YTL’ye indirildi. RTÜK üyesi Şaban Sevinç, Kanal 7’nin yaptığı sermaye operasyonunun, mevzuata uygun olmadığını, bu yönetmelik hükmünün son derece açık olduğunu anımsattı. Sevinç, Kanal 7’nin yaptığı işleme karşı gerekli hukuki sürecin işletilmesinin takipçisi olacaklarını bildirdi.

Kanal 7’nin açıklaması

Sermaye indirimi ile ilgili haber nedeniyle Kanal 7 Yönetim Kurulu üyesi İsmail Karahan’ın yaptığı açıklamada ise "sermaye operasyonu yapılmadığı" savunuldu. Karahan’ın açıklamasında özetle şu görüşlere yer verildi: "İşin aslı şudur; Türk Ticaret Kanunu’na uygun bir yasal süreçte, Yeni Dünya İletişim A.Ş.’nin kısmi bölünme yolu ile Hayat Görsel Yayıncılık A.Ş. ile birleştirilmesi işlemi tamamen ticari amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Sermaye azaltılması işleminden dolayı hiçbir ortağa belirtilen sermaye oranında bir ödeme yapılmamıştır/ yapılması söz konusu değildir. Avans adı altında da ortaklara herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Bu birleştirme ile her ortak, sermayesi oranında Hayat Görsel Yayıncılık A.Ş.’ye ortak olmuştur. İndirilen sermayeden ortaklara bir ödeme ya da dağıtım yapılmamıştır/ yapılmayacaktır. Birleştirme işleminin yasal prosedürlerinin tamamlanması sonrası Kanal 7 Televizyonu ticari hayatına Hayat Görsel Yayıncılık A.Ş. tüzel kişiliğinde devam edecektir. Bununla beraber Yeni Dünya İletişim A.Ş.’nin faaliyetine son verilmemiştir/verilmeyecektir."

Batur:Sermaye indirimi hukuka aykırı

AVUKAT
Tansu Batur, Kanal 7’nin sermeye indiriminin hukuka aykırı olduğunu ve RTÜK’ün bu konuda basına yansıyan haberleri ihbar kabul ederek, derhal harekete geçmek zorunda olduğunu savundu. Batur, bu konuda izlenecek hukuki prosedürü şöyle anlattı: "Kanal 7’nin sermaye indirimi hukuka aykırı. Çünkü konuyu düzenleyen yönetmelikte açık olarak olması gereken sermaye bedeli tespit edilmiştir. Kamuoyuna yansıdığı gibi Deniz Feneri Derneği’nden Kanal 7’ye aktarıldığı iddia edilen paralara el konulmasının önlenmesi için şirketi boşaltma operasyonu olabilir. Bunun da bir idari ayağı bir de cezai ayağı olacaktır.İdari ayağında yetkili kurum RTÜK’tür. RTÜK, 3984 sayılı özel radyo ve televizyonların kuruluşu hakkındaki kanunun 29. maddesinin ’k’ bendi uyarınca Kanal 7’nin sermayesindeki, eksikliği ihtar etmesi gerekiyor. RTÜK ihtarla birlikte, Kanal 7’ye uygun bir süre verip, ’Sermayeni mevzuta uydur’ diyecek. Bu süre içinde talep yerine getirilemezse yayın iznini iptal edecek. Bu RTÜK’ün yükümlülüğü. RTÜK bunu yerine getirmek zorundadır. Sermaye indirimine ilişkin ticaret sicilinde işlemler tamamlanmadıysa, sicil müdürlüğü de bunu engelleyebilir, durdurabilir. Çünkü alacaklarından mal kaçırma iradesi olasılığı varsa, cezai boyutu ortaya çıkabilecektir. Burada ise savcılıklar devreye girecektir."


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN'IN BOYKOT ÇAĞRISINI TABANI TUTMADI

DİN ELDEN FALAN GİTMİYOR

ALKOL KULLANIMINDA 3'CÜ TRAFİK KAZILARINDA 1'NCİYİZ
»  NURSELİ İDİZ VE SİSİ SERBEST BIRAKILDI
»  KOLTUĞA YAPIŞAN AKMAN,İSTİFA ETMEDİĞİNİ AÇIKLADI
»  TOROSLAR ŞOFÖRÜN KORKULU RÜYASI OLMAYACAK
»  İŞTE VAKİT'İN ÇAMUR AT İZİ KALSIN HABERİ
»  SOROS'UN TÜRKİYE'DEKİ SAHİBİNİN SESİ KONUŞTU!
»  YARGIYA GÜVENİNİ BÖYLE AÇIKLADI!
»  PİNOKYO AKMAN'IN YALANLARI
»  ERDOĞAN, AKMAN'I MÜSTEŞARI YAPSIN
»  TOPTAN'DAN AKMAN'A DOLAYLI DESTEK
»  HER ŞEY YOLUNDA BİRDE CHP OLMASA
»  MAKBUZU GETİREN PARASINI ALACAK YADA KIZILHAÇ'A KALACAK
»  FLAŞ.. FLAŞ.. ERUYGUR'A TAHLİYE
»  YARDIMLARI YİNE DENİZ FENERİ'NE Mİ VERELİM ABDULLAH BEY?
»  BU DERGİDEKİLERİN HEPSİ ERKENEKON ZANLISI
»  İKİNCİ EL OTO'YA BAYRAM BEREKETİ
»  FLAŞ..FLAŞ.. RTÜK BAŞKANI AKMAN İSTİFA KARARI ALDI
»  "HASTANE BORCUNU ÖDEMEZSEN ÖLÜ DE DİRİ DE VERMEYİZ"
»  RTÜK'TEKİ ŞIRACILARIN BOZACIYI KURTARMA TOPLANTISI
»  HER YERDEN ÇIKAN LAGENDJİK ORTALIKTA YOK!
»  "SİLAH KAÇAKÇILIĞINDAN GÖZ ALTINA ALINDIM"
»  POLİS'TEN GÖRÜNTÜ SANSÜRÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.