Çeltik tarlalarında çalıştıkları sırada köyün dumanlarla kaplı olduğunu gördüklerini ifade eden vatandaşlar, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangını söndürmede çaresiz kaldıklarını söylediler.
Yangında can kaybının olmamasının tek tesellileri olduğunu belirten vatandaşlar, devlet tarafından evlerinin yeniden yapılacak olmasından da mutlu olduklarını kaydettiler.
Çorum ve Ankara'dan gelen Bayındırlık ekipleri de köyde hasar tespit çalışması başlattı. Yangının ardından köyde eğitime de ara verildiği belirtildi. Saraycık Köyü Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu'ndaki 15 öğrencinin bir süre sonra ilçe merkezinde veya yakın bir köy okulunda taşımalı olarak eğitimlerine devam edecekleri bildirildi.
Kızılay tarafından köyde vatandaşlara kuru gıda dağıtımı yapılırken, sıcak yemek verilmesi için de seyyar mutfak kurulacağı öğrenildi.
Saraycık Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, daha önce köylerinde 1970'li yıllarda ve 1987 yılında da yangın çıktığını bildirdiler. 1987 yılındaki yangında, 28 hane olan köyün yarısının yandığını ifade eden vatandaşlar, yine bir yangın yaşamanın üzüntüsünü yaşadıklarını kaydettiler.