Büyük ümitlerle çıkarılan yasada, yapılan taksitlendirme imkânları ve bilgilendirme kampanyalarına rağmen affa başvurma oranın bu seviyede kalması bankacıları da şaşırttı. Her ne kadar aftan yararlanma için son başvuru tarihi 4 Eylül olsa da birçok bankacı oranın artmasını beklemiyor. Oranın bu seviyede kalması halinde bankalar, yasanın kapsadığı 31 Mayıs itibarıyla 3.3milyar lira olan batık kredi kartı tutarının sadece 330milyon lirasını kurtarmış olacak.
BORÇLULARIN ÇOĞU İŞSİZ KALDI
Affa başvurunun düşük seviyede kalmasının en büyük nedeni ise borçluların
ödeme gücünün olmaması. Bankacılar, yasa çıktıktan sonra birçok kredi kartı borçlusuyla temasa geçtiklerini ancak zaten ödeme güçlüğü çeken borçluların büyük bir çoğunluğunun kriz nedeniyle işsiz kaldıklarını öğrendiklerini belirtiyor.
İkinci çeyrekte yüzde 14.9’a çıkan işsizliğin daha da artacağını belirten bankacılık çevreleri, bu nedenle de aftan yararlanma oranında büyük bir artış beklemiyor. Başvurunun düşük kalmasında borçlulara uygulanan cezai yaptırımların az ve etkisiz olmasının da etkili olduğu belirtiliyor.
Bir başka neden olarak da son başvuru tarihinin 4 Eylül olmasının da etkili olabileceği ifade ediliyor. Türk insanının bu tür başvuruları genelde sona bıraktığı, onun için affa gelen başvurunun düşük kaldığı belirtiliyor.
330 milyon TL batık kurtarılacak
4 Eylül’de sona erecek olan kredi kartı affından, başvuru oranı değişmez,
yüzde 10 seviyelerinde kalırsa bankalar sadece 330 milyon liralık batığı tahsil
edebilecek. Merkez Bankası verilerine göre, yasanın kapsadığı son tarih olan
31 Mayıs ayı sonu itibarıyla toplam kredi kartı batığı 3.3 milyar lira düzeyindeydi. Yine aynı tarih itibarıyla 1 milyon 126 bin 500 kişi, batık kredi kartı borçlusu. Öte yandan yasanın çıkmasının ardından da kredi kartında batık miktarı artmaya devam etti. 17 Temmuz itibarıyla toplam kredi kartı batığı 3 milyar 551 milyon liraya yükseldi.
ABD’de de kart batağı büyüyor
IMF’ye göre ABD’lilerin 1.9 trilyon dolar olan toplam kredi kartı borcunun yüzde 14’ü batık durumda. Avrupa’da ise toplam tüketici borçları 2 trilyon 467 milyar dolar seviyesinde. Bu borcun en büyük kısmının bulunduğu İngiltere‘de batık oranı Mayıs 2008’de yüzde 6.4 iken Mayıs 2009’da yüzde 9.37’ye yükseldi.
Credit Suisse, batıklardaki yükseliş eğiliminin tahminleri aşacağı yorumunda bulundu. Barclays ve Lloyd Bank da karamsar tahminler yaparak, “Borcunu geç ödeyene daha yüksek faiz uygulayamazsak bunun hesabını herkese kesmek zorunda kalırız” değerlendirmesinde bulundu