BKM'den yapılan yazılı açıklamada yer alan verilere göre, Chip&PIN uygulamasıyla kart sahteciliği giderleri önemli ölçüde azaldı. Bu gider, 2005 yılında 26 milyon 585 bin 637 lira iken, 2008'de 6 milyon 199 bin 75 lira oldu.
BKM verilerine göre, 2008 yılı, bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında, internet üzerinden yapılan alışveriş, her gün artmasına rağmen, internet alışverişlerindeki sahtecilik giderlerinin düştüğü gözlendi. 2007'de 9 milyon 276 bin 337 lira olan tutar, 2008'de 7 milyon 812 bin 5 liraya düştü.
“KREDİ KARTI SAHTEKARLIĞI CİROSU, AVRUPA'NIN 5 KAT GERİSİNDE”
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kayıp, çalıntı ve sahte kart giderlerinden oluşan kart sahteciliği giderlerinin, şifreli döneme geçişin başlamasından bir yıl öncesine göre, yaklaşık yüzde 80 oranında oldukça belirgin bir düşüş gösterdiğini, son yıllarda gelişen teknolojiye paralel olarak, elektronik ticarette güvenlik sağlama amacıyla oluşturulan 3D Secure güvenlik sistemiyle de, kart sahteciliği giderlerinde düşüş gerçekleştiğini belirtti.
Özinal, Chip&PIN ile kredi kartı kullanımında şifre uygulamasına birçok Avrupa ülkesinden önce geçen Türkiye'nin kart güvenliğini sağlama konusundaki başarısının, “Avrupa'daki birçok ülkeye örnek teşkil edecek düzeyde” olduğunu ifade etti.
Avrupa'da her 10 bin avroluk kredi kartı harcamasının ortalama 8 avrosunu sahtecilik cirosunun oluşturduğunu açıklayan Özinal, Türkiye'de ise kredi kartı sahtecilik cirosunun her 10 bin avroluk harcamanın 1,7 avrosunu oluşturduğunu kaydetti.
Özinal, “Ülkelere göre toplam kredi kartı cirosu içinde toplam sahtecilik cirosunun payına bakıldığında Türkiye'de sahtecilik cirosunun Avrupa'ya göre ciddi düzeyde düşük olduğu görülüyor. Türkiye'de kredi kartı sahtekarlığı cirosu Avrupa'nın 5 kat gerisindedir” değerlendirmesinde bulundu.
Kart sahtekarlığı ile mücadelede, Chip&PIN, 3D Secure gibi sistemlerin alt yapılarına ciddi yatırımlar yapan BKM'nin, devam eden “Kart Bilinci Kampanyası” ile kart kullanıcılarını doğru kredi kartı kullanımı konusunda bilinçlendirme çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Özinal, şu uyarıda bulundu:
“Kart sahtekarlığı ciddi oranda azaldı. Bugün her şey yolunda ama yine de tedbiri elden bırakmayın; kart bilgilerinizi ve şifrenizi kimseyle paylaşmayın, şüphelendiğiniz her hareketi ve işlemi bankanıza hemen bildirin.”
WWW.KARTBİLİNCİ.COM
www.kartbilinci.com sitesinde paylaşılan bilgilere göre, kredi kartının çalınması veya kaybolması durumunda, hemen bankanın aranarak kartın iptal edilmesi, sahte başvuruların önüne geçilebilmesi için kredi kartlarının yanı sıra nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport gibi belgeler çalındıysa veya kaybolduysa, durumun mutlaka polise, hatta savcılığa bildirilmesi ve tutanak tutturulması, kartın ATM'de alıkonması durumunda hemen şubeye ya da bankaya başvurulması, ATM kullanımı sırasında yardım etmek amacıyla teklifte bulunan kişilerin yardım tekliflerinin kabul edilmemesi gerekiyor.
Sitede kart kullanıcılarına, şifrelerinin, doğum tarihi, hesap müşteri numarası, nüfus cüzdanı numarası, ardışık sıralı sayılar, telefon numarası ya da iş yeri sicil numarası gibi kolay tahmin edilebilir numaralar olmamasına dikkat etmeleri konusunda önerilerde bulunuluyor.
Fiziksel olarak kredi kartlarının POS cihazından geçmesini gerektirmeyen posta/telefon ile satış ve internet işlemlerinde de güvenlik konusuna işaret edilen sitede, bu kapsamda kart kullanıcılarına çeşitli uyarılarda bulunuluyor.
hürriyet