Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
IMKB
9.550,000
ALTIN
3.005,890
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KAT MÜLKİYETİ KANUNUN DA DEVRİM
KAT MÜLKİYETİ KANUNUN DA DEVRİM
 
Meclis'e sevk edilmeyi bekleyen Kat Mülkiyeti Kanunu, ev sahipleri, kiracılar ve inşaat yapacak olanları fazlasıyla ilgilendiriyor. Yeni taslak Mortgage'nin alt yapısını da oluşturdu.
 
14.10.2005 - 00:03
Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olan ve önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edilmesi beklenen Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki 25 maddelik değişiklik taslakla, büyük umutlar bağlanan mortgage’in önündeki son engel de ortadan kalkmış olacak. Söz konusu kanun taslağına göre, yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış kat irtifaklı ana gayrimenkullere, 1 yıl içinde kat mülkiyetine geçirilme zorunluluğu geliyor. Bilindiği gibi mortgage sisteminde sadece kat mülkiyeti olanlar banka kredilerinden yararlanabiliyor. Türkiye’de konut sayısının 20 milyon civarında olduğunu söyleyen uzmanlar, bunun ancak yüzde 20’sinin kat mülkiyeti kapsamına girdiğini vurgularken, geri kalanının ise kat irtfakı ya da diğer bir deyişle arsa tapusu kapsamında bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Bu düzenlemeyle hem kat irtifaklı gayrimenkul sahipleri kat mülkiyeti hakkı kazanacak hem de mortgage sisteminden faydalanma şansı elde edecek. Ayrıca devletin de bu geçiş sırasında trilyonlara varan miktarlarda gelir elde edeceği belirtiliyor.

BİR YIL SÜRE

Söz konusu taslakla hem yıllardır kat mülkiyetine geçirilmemiş hem de bundan sonra yapılacak gayrimenkullerin durumu yeniden düzenleniyor. Taslak ile yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış bulunan kat irtifaklı ana gayrimenkullerin, kat mülkiyetine geçirilmesi için yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren 1 yıllık süre veriliyor. Buna ilişkin madde, taslakta şu şekilde düzenleniyor:

“Yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı anagayrımenkulde, yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren 1 yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin yazılı uyarısına rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgelerden eksik olanları tamamlamaktan veya imzalanması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her biri, kendisine ait her bağımsız bölüm için bin YTL idari para cezası ödemekle yükümlüdür. Bu para cezası, anagayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, dışında ise mülki amir tarafından verilir.’’

CEZA VAR

Taslak, yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış olmasına rağmen, eşyaya bağlı borç niteliğinde olan kat irtifakının yıllarca devam ettiği yapıların da 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçirilmesi mecburiyetini getiriyor. Bu anagayrimenkullerde, yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren tahakkuk eden vergi, resim ve harçlar, kat mülkiyetine geçiş işlemleri sırasında cezasız olarak tahsil edilecek. Belirtilen sürede kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin, kat mülkiyetinin kurulması için diğer hakkı sahiplerinden her birine yazılı bildirimde bulunmasına rağmen, gereğini yerine getirmeyenler, kendilerine ait her bağımsız bölüm için 2 bin YTL ceza ödeyecek.

Özlem Medin (Emlak Uzmanı):Mortgage için önemli bir adım

“Bilindiği gibi büyük kentlerde çarpık bir yapılaşma var. Halen yürürlükte olan 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, tek parselde kat mülkiyetine olanak tanıyordu. Ancak toplu konut yapımı hızla artması sonucu bu yasa yetersiz kaldı. Bu yasa öncelikle bu karışıklığı ortadan kaldıracak. Ayrıca yine öngörülen bu değişikliklerin mortgage sistemini tamamlayıcı bir unsur olduğunu söylemek gerek.”

Cengiz Hortoğlu (Avukat):Emlak Vergisi ve Tapu Harcı artacak

“Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle Emlak Vergisi ve Tapu Harcı artacak. Bu değişiklik kredi ile ev sahibi olmayı kolaylaştıran mortgage’yi de tamamlayıcı bir yasa. Çünkü ev kredisi alan bir kişinin daire tapusu alması gerekiyor. Bu değişiklikler zorunlu deprem sigortası açısından da önemli. Diyelim ki bir binada 20 daire var. 19’u depreme karşı güçlendirme istese ancak biri kabul etmese bu yapılamıyordu.”

Değişiklikler neler getiriyor?

Taslakla, bittiği halde bir türlü kat mülkiyetine geçmeyen binalara iki yıl için kat mülkiyetine geçiş zorunluluğu getiriliyor. Bu durumda olanlara ‘faiz affı’ getirilecek. Buna göre de, içinde oturulduğu halde kat mülkiyetine geçilmemiş binaların vergi ve harçları, bir defaya mahsus faizsiz ve cezasız olarak alınacak.

Mevcut yasalara göre binaların kat mülkiyetine geçişi için bütün hak sahiplerinin olurunun alınması gerekiyor. Yeni düzenleme ise engel çıkartana ceza verilmesini öngörüyor.

YENİ düzenleme ile daha önce kat irtifakı alınmış binalarda, yönetim planı olmasa dahi kat mülkiyeti kurulabilmesine imkan tanınıyor.
ARSA payları, binadaki dairenin değerine göre belirlenecek. Bunu da eskiden noter yaparken, bundan sonra projenin mimarı yapacak.
BİnalarIn taşıyıcı kolon ve kirişleri, binanın ortak yerlerinden sayılacak. Herkes istediği gibi tasarrufta bulunamayacak.
Bİr daire içinde kolon, kiriş gibi binanın bağımsız bölümlerinden birinde yapılması gereken çalışmalar, gerekirse bir başka dairede de sürdürülebilecek.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KORAY AYDIN, YÜCE DİVAN'DA ERDOĞAN'I SUÇLADI

TARIM BAKANI EKER'DEN MEDYA'YA, 'ABARTMAYALIM' UYARISI

KUŞ GRİBİ RAPORU TÜRKİYE'Yİ PERİŞAN ETTİ
»  AB'DEN VATANDAŞLARINA "TÜRKİYE'YE GİTMEYİN"UYARISI!
»  İNGİLTERE'DE TÜRKİYE'YE KÖTÜ HABER
»  ATTİLA İLHAN'IN CENAZE TÖRENİNDE BAKAN KOÇ YUHALANDI
»  TBMM LOJMANLARININ SATIŞI ARAP SAÇINA DÖNDÜ!
»  KADIN MİLLETVEKİLİ ŞALVAR GİYDİ, VATANDAŞ VEKİL OLDUĞUNA İNANMADI!
»  OYAK'TA ASTSUBAY İSYANI
»  RİCE'DEN RUMLARI ÇOK KIZDIRACAK DAVET
»  BORCUNU ÖDEMEDİ, AVUKATLIK KAYDI SİLİNDİ!
»  İŞTE BAŞBAKAN'IN İSTANBUL'DAKİ YENİ TAŞINACAĞI VİLLA
»  TANIK KORUMA PROGRAMI YENİLENİYOR.
»  BATTAL GAZİ'NİN KAHRAMANLIKLARINI SERGİLEDİĞİ TARİHİ SURLAR ÖZEL MÜLKİYETE AİT
»  ANAP'TAN HIZLI TRANSFER!
»  ECEVİT: "ATİLLA İLHAN, HALKIYLA BÜTÜNLEŞMİŞ, BİLGE BİR AYDINDI"
»  RİCE'DEN PAKİSTAN'A DAHA FAZLA YARDIM SÖZÜ
»  EKER, 'BEN YİYORUM' DEDİ AMA İKRAM EDİLEN TAVUĞU YEMEDİ!!!
»  TBMM LOKANTASINDA TAVUK VE HİNDİ MÖNÜDE...
»  BABACAN, AB GENEL SEKRETERİ'Nİ AÇIKLADI
»  TUNCELİ'DE KANLI ÇATIŞMA.. 5 ASKER ŞEHİT
»  BİLAL ERDOĞAN, ABD'DEN EV ALDI
»  TBMM LOKANTASINDA MENÜ'DE HİNDİYE DEVAM DEĞİŞİKLİK YOK
»  UNAKITAN ÖGER'E TOZ KONDURMADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.