TBMM'ye kayıt yaptırmak için bugün ilk olarak, sabah saatlerinde MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen geldi. Belen'in parmağındaki, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gibi kendisinin tasarladığı, üzerinde Türk Bayrağı olan ve ''Rehber Kur'an, hedef turan'' yazan yüzük dikkati çekti.
Belen'in ardından Meclis'e önceki dönemde de milletvekili olan AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni geldi. Yeni, eşi Emine Yeni ile birlikte gelerek kaydını yaptırdı.
Meclis'e kayıt yaptırmak için gelen ve önceki dönemde de CHP Ardahan Milletvekili olan Ensar Öğüt, işlemlerinin tamamlanmasının ardından, Meclis personeli ile gazetecilere çikolata ikram etti.
''KILIK KIYAFETLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLER VAR''
Daha sonra kayıt yaptıran milletvekili, TBMM İdare Amiri, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz oldu.
Öz, bir gazetecinin, giydiği deri ceketi kastederek, ''Kıyafet yönetmeliği değişecek mi, deri ceketi öyle mi anlayalım?'' sorusu üzerine, 4 yıllık görevi boyunca mesai dışı saatlerde spor kıyafet giymeyi tercih ettiğini söyledi.
Ömer Faruk Öz, kılık kıyafet yönetmeliği ile ilgili yapılması gerekenler olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Hanımefendiler rahatlıkla pantolonlu bir takım giyebilmeliler. Meclis Başkanı ve başkanvekilleri kravatla çıkabilmeliler. Bu konulara dikkat etmek lazım ama onun dışında da kılık kıyafetle çok fazla oynamamak lazım. Döpiyes takım olmalı ama hanımefendilerin Genel Kurula pantolonla girmelerini sağlamak lazım.
Meclis başkanvekillerinin kıyafetleri kendilerine çok ağır geliyor. Meclisin yoğun olduğu günlerde o kıyafetleri taşımak zor. Onların daha ergonomik kullanımlı kıyafetler giymelerine müsaade etmek lazım. Bu kıyafet de takım elbise ve kravat olabilir.''
Öz, yeni dönemde öncelik verilmesi gereken konuların neler olduğuna ilişkin bir soru üzerine, milletin, ''ülkedeki siyasi istikrarın devam etmesi, dünyanın çok farklı konjonktürden geçtiği bir dönemde Türkiye'den belirleyici bir konumda olabilmesi'' için, yüzde 50'ye yakın bir oyla AK Parti'yi tek başına tekrar iktidara getirdiğini söyledi.
Oylarını artırmalarına rağmen milletvekili sayısının 325'te kaldığını belirten Öz, ''Bu da yeni Anayasa için muhalefetle işbirliğini gerektiriyor'' dedi. AK Parti'li Öz, geçmiş dönemde yaptıkları Anayasa değişikliklerinde de muhalefet partilerini hep muhatap aldıklarını kaydederek, bu dönemde önceliklerinin yeni Anayasa yapmak olacağını ve bunu yaparken de Mecliste grubu bulunan ve bulunmayan siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin görüşünü almak istediklerini bildirdi.
Öz'ün ardından AK Parti Kilis Milletvekilleri Ahmet Salih Dal ile Fuat Karakuş, birlikte Meclis'e gelerek kayıt yaptırdı.
Dal, gazetecilerin soruları üzerine, çok fazla heyecanlı olmadığını belirterek, milletvekili rozet tercihinin 60 liralık altın kaplamalı rozet olduğunu söyledi. Ankara'daki yağış nedeniyle yolların tıkalı olduğunu belirten Dal, daha erken gelmeyi planladıklarını ancak yağış nedeniyle biraz geç kaldıklarını söyledi.
Dal ve Karakuş, Meclis personeli ve basın mensuplarına baklava ile fıstık ikram etti.
EŞİ VE 6 KIZIYLA GELDİ
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ise eşi Şule Yüksel, kızları Emame (19), Şeyma (16), Asude (15), Ayşe (13), Fatma Zehra (12) ve Sena (8) ile kayıt yaptırmaya geldi.
Eşi ve kızları ile hatıra fotoğrafı çektiren Akman, her yeni dönemin yeni bir heyecan olduğunu belirtti. Akman, ''Umarım ki bu dönem Türkiye'nin yepyeni bir Anayasa'ya kavuştuğu bir dönem olacak. Hepimiz heyecanla bunu bekliyoruz. 1982 Anayasasının hepsini değiştirmek inşallah bizlere nasip olacak'' dedi.
En küçük 2 kızının milletvekili iken doğduğunu ifade eden Akman, ''Bu kızlarım daha yeni yeni, seçim 'milletvekilliği ne demek' hissetmeye başladılar. Bu yüzden muhtemelen en heyecanlısı onlardır'' diye konuştu.
Günün son kayıt yaptıran ismi ise AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu oldu.
MİLLETVEKİLLERİ KARANFİLLE KARŞILANIYOR
Kayıt yaptırmaya gelen milletvekillerine ilk olarak, Genel Kurulda giydikleri özel kıyafetleri içindeki kavaslar tarafından çikolata ve kolonya ikram edildi, karanfil verildi. Milletvekilleri daha sonra mazbatalarını teslim edip, gerekli formları doldurdu, genel kuruldaki oylama ve yoklama işlemleri için parmak izi tanımlamasını yaptırdı.
Fotokopi çekilmesi için nüfus cüzdanlarını veren milletvekilleri, daha sonra maaşlarını almak için banka hesabı açtırdı, araç kartı başvurusunda bulundu ve son olarak da TBMM'de kurulan stüdyoda meclis albümü için fotoğraf çektirdi.
Kayıt yaptıran milletvekillerinden bazıları 60 lira vererek altın kaplama milletvekili rozeti satın aldı.(SABAH)