Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2634
EURO
37,6113
IMKB
9.138,000
ALTIN
2.914,050
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KEMAL DERVİŞ:"SİYASETE ATILMAYACAĞIM"
KEMAL DERVİŞ: SİYASETE ATILMAYACAĞIM
 
Eski Devlet Bakanı ve UNDP Başkanı Kemal Derviş Türkiye’nin geçmişteki büyüme hızını yakalayabilmesi için yatırım oranını dış değil iç tasarruflarla birlikte artırması gerektiğini belirterek
 
19.6.2008 - 15:00
TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının konuğu olan UNDP Başkanı Kemal Derviş, yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak dünyadaki ekonomik gelişmelere değindi, bu kapsamda Türkiye ekonomisini de değerlendirdi.

Sözlerine “Gergin buldum havayı” diye başlayan Derviş, devamında milli takımın Cenevre’de elde ettiği başarı sonrası gergin havanını dağıldığını söyleyerek sözlerini sürdürdü. Derviş, “Küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisinde büyüme üzerinde düşünceler” başlıklı sunumunu yaparken, dünya ekonomisindeki gelişmelere tanık olunduğunu, bu gelişmelerle baş etme yolunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Dünya ekonomisinin büyümesinde çarpıcı dalgalanmalar yaşandığını vurgulayan Derviş, artık tek bir ekonomik döneme girildiğini ifade etti. Dünyada ortalama tasarruf oranının hızla yükseldiğini söyleyen Derviş, yatırım oranının arttığını kaydetti.

Dünya ekonomisinin hızla büyüdüğünü, büyüme oranlarında kesin ayrışma bulunduğunu belirten Derviş, dünya büyüme sürecinde yükselen Asya’nın payını görmek gerektiğin kaydetti.

Derviş, “Doğu Asya büyümesi artık batının büyümesi ile ayrı noktada. Doğu Asya’nın büyümede payı batıdaki finans krizine bağlı yavaşlamanın eskisi kadar büyümeyi etkileyemeyeceğini gösteriyor” dedi.

-DÜNYA EKONOMİSİNDE CİDDİ YAVAŞLAMA OLACAK


Derviş, dünya ekonomisinde ciddi yavaşlama olacağını, Türkiye ekonomisinde de bu yavaşlamanın yaşanacağını sözünü kısmi olarak doğru olabileceğini ifade etti. Hızla büyüme trendinin, finans sektörü kaynaklı zorluklara karşı karşıya kaldığını söyleyen Derviş, Amerikan Merkez Bankası’nın hızlı maliye ve para politikaları kullandığına işaret etti.

-“BEN İYİMSERİM”


Geçmiş finans krizlerinde “Müthiş resesyona gireceğiz” görüşleri bulunduğunu, bugün de buna benzer ifadelerin dile getirildiğini kaydeden Derviş, bu konuda kendisinin iyimser olduğunu, finans krizlerinin sanıldığından daha kısa sürdüğünü ifade etti. Yaşanan son krizin daha uzun süreceğine ilişkin görüşlerin ifade edildiğini aktaran Derviş, “Nisan ayından bu yana reel ekonomide ciddi çöküşleri görmüyoruz. Yavaşlama var ama çok bir resesyon göremiyorum. Sadece finans sektöründe yaşanan resesyon o kadar büyük olmayacak. Yavaşlama olmayacak ama ciddi bir küresel büyüme bunalımı görmüyorum. Tabii çok büyük makro hatalara yapılmazsa… pek de yapılmıyor” diye konuştu.

Derviş, emtia fiyatlarındaki artışlara da değinerek geçmişe göre bu alanda kalıcı değişiklikler yaşandığını, buradaki durumun daha ciddi olduğunu vurgulayarak orta ve uzun vadede özellikle enerji fiyatlarının eskisi gibi düşük olmayacağını kaydetti. Derviş, küresel ekonominin motoru yatırımların, enerji, doğal kaynak ve küresel ısınma gibi tehditlerle karışı karşıya olduğunu ifade etti.
Enflasyonun biraz Amerika’da ve gelişmekte olan ülkelerde artacağını söyleyen Derviş, bu artışın ölçülü bir biçimde bazı unsurların kökleşmesine izin vermeden devam etmesi gerektiğine işaret etti.

Derviş, emtia fiyatlarında gıda fiyat artışlarının çok sorun yarattığını, bunun dar gelirli aileler için sosyal bir sorun olarak ortaya çıktığını kaydederek, bu durumun Türkiye’deki dar gelirli kesimleri de zor durumda bıraktığını söyledi

-“TÜRKİYE BAŞARILI”


Türkiye’yi ekonomide başarılı bir ülke olarak nitelendiren Derviş, 1950’lilerde dünya ortalamasının gerisinde bulunan Türkiye’nin şimdilerde dünya ortalamasının üstüne çıktığını kaydetti.

Türkiye’yi Brezilya, Hindistan, Güney Kore ve Çin ile karşılaştıran Derviş Türkiye’nin 2002-2006’da çok hızlı büyüdüğünü, bu yıllarda gerçekleştirdiği ortalama yüzde 6’ya yakın büyümenin Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu kaydetti. Geçen yıl büyüme oranı yüzde 3.5’e düşen Türkiye’nin bu yıl yüzde 4 büyüme öngördüğünü belirten Derviş, Türkiye’nin büyümesinde 2007-2008’de yavaşlama yaşandığını, iş gücü artışının zayıf kaldığını, yatırımların çok fazla artmadığını, cari açığın da yükseldiğini anlattı.

-“YATIRIMLAR DIŞ TASARRUFLARLA ARTACAK”

Türkiye’de yatırım oranının iç tasarruflarla değil dış tasarruflarla artacağını dile getiren Derviş, demokratik sistemin hakim olduğu Hindistan’da yatırımların iç tasarruflarla sağlandığını ve yüzde 25’lerden yüzde 30’lara gittiğini kaydetti. Derviş, “Türkiye çok düşük yatırım oranı ile devam ediyor. Türkiye çok güzel takdir edilecek büyüme sürecini yaşadı. 2001 krizi ağır bir krizdi. Daralmayı zor krizi Türkiye hızla atlattıysa bunu da sendikaların, işçilerin katılmasıyla sağlanan toplumsal mutabakatın etkisi büyüktür” dedi.

Derviş Türkiye’de geçmişteki yüksek büyümenin kapasite kullanımı ve krizden çıkış nedeniyle yaşandığına işaret ederek, “Maalesef bu büyüme uzun vadeli sürdürülebilir bir yapıda değildi. Türkiye’nin 2002’deki büyüme oranını yakalayabilmek için yatırım oranını artırması ve bunu sürekli kılması lazım. Türkiye’nin, yüksek ülkeler arasında güçlü yer almak istiyorsa yüzde 7’ye yakın büyümeyi yakalaması ve sürdürülebilir büyüme sağlaması gerekiyor” dedi.

-“CARİ AÇIK SICAK PARAYLA FİNANSE EDİLMEMELİ”

Milli gelirinin yüzde 26-28’inin yatırıma ayrılmasıyla istihdamda yüzde 2.5 artışın yakalanabileceğini söyleyen Derviş, Türkiye’nin cari açığının en az yarısını doğrudan yabancı sermaye ile finanse etmesi gerektiğine dikkat çekerek “Cari açık sıcak para ile finanse edilmemeli” dedi.

Derviş Türkiye’de büyüme oranın düşmesinin dünyadaki finansal krizle hiç ilgili olmadığını ifade ederek, “Esas sorun yatırım ve iç tasarruf oranıdır. Hızlı büyümeyi yakalayabilmek için milli gelirin en az yüzde 25’nin tasarruf ederek bu krizi atlatmamız gerekiyor” dedi.

Derviş Mustafa Koç ve Arzuhan Yalçındağ’ın söylediği gibi ekonomide önemli bazı yol ayrımları yaşandığını belirterek, önemli konuların dünyada ve Türkiye’de çözülmesi gereken sorunlar olarak beklediğin kaydetti.

-“SENDİKALAR OLSAYDI SEVİNİRDİM”


Derviş TÜSİAD YİK toplantısı öncesinde bugün toplantıya gelmesi beklenen, ancak daha sonra katılmayacaklarını açıklayan Türk-İş ve Hak-İş’in gelmemesine ilişkin şunları söyledi:

“Sendikacı arkadaşlarla buluşmak güzel olurdu. Ama bu konuyu hiç bilmiyorum. Ben sadece ekonomi üzerine bu konunun katiyen dışına çıkmayan siyasi konulara hiçbir şekilde girmeyen bir sunum yapmayı kabul ettim. Ekonomide ciddi gelişmelere var. Türkiye’yi de etkiliyor tabii. Bu konuyu Türkiye’de önde gelen iş adamlarıyla da, toplum önderleriyle tartışmak benim için de çok yararlı olurdu. Dolayısıyla sendikalarda olsa sevinirdim. Ama bu bir TÜSİAD toplantısı, onlar çağırdılar bende kabul ettim.”

Bir gazetecinin Türkiye ekonomisinde enflasyon tsunamisi yaşandığını ilk defa telaffuz edenlerden biri olduğunu hatırlatması üzerine Derviş, “Yok Türkiye’de değil dünyada enflasyonist bir akımın arttığından bahsettim” dedi.

Derviş, emtia fiyatlarının ve gıda fiyatlarını da aratacağına işaret ettiğini, bunu 3 ay önce söylediğini belirterek, “İlk edenlerdenim. Hakikaten bu dünyadaki bir olay bu Türkiye ile ilgi bir açıklama değildi. UNDP’nin Başkanı olarak özellikle daha az gelirli daha yoksul ülkelerde çalıştığımız için fiyat artışlarının dar gelirli kesimlerde ciddi sorun olduğunu, Türkiye’den çok dana yoksul ülkeler var. Maalesef onda biri kadar bu insanlar gıda fiyatlarında yüzde 100’e yakın artış olduğunda zor durumda kalıyor” dedi.

Derviş toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken sendikaların neden toplantıya katılmadığı konusunu hiç bilmediğini ifade etti.

"Siyasete atılacak mısınız?" sorusuna, "Hayır" yanıtını veren Derviş, kendi işinin ekonomi olduğunu söyledi.

ANKA
19.06.2008


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN, TUZLA'YA EL KOYDU

DERVİŞ: "EKONOMİDE, ÖNEMLİ YOL AYRIMLARI ÖNÜNDEYİZ"

BAŞBAKAN'IN SIR DOLU 5 SAATİ
»  AKP'DEN 50 MİLLETVEKİLİ KUŞATMA ALTINDA
»  MESUT YILMAZ'DAN ŞOK ÇIKIŞ
»  AKP KAPATILIRSA ERDOĞAN'IN YERİNE GEÇECEK İSİM?
»  EROL MANİSALI, BÜYÜK TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ!
»  ÖZOK,"HAŞİM KILIÇ, DOYURUCU AÇIKLAMA YAPMALI"
»  "YARGI VE ORDU TARTIŞMANIN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENDİ"
»  LALE FESTİVALİ BİTTİ LALELER TALAN EDİLDİ
»  TAI'DEKİ ÖLÜMLER'DE KUŞKU!
»  YOUTUBE KAPATAN SAVCI KONUŞTU
»  BELEDİYE BAŞKANI'NIN MAKAM OTOMOBİLİNE HACİZ
»  SAĞLIK BAKANLIĞI'NDA KENE ZİRVESİ
»  PENTAGON'DAN 4 TÜRK SENARYOSU
»  MECLİS UYUŞTURUCU KOMİSYONUNDA ÇUBUKÇU ŞOKU
»  GÖKÇEK: "ŞEREFİMLE TEMİN EDİYORUM SU TEMİZ"
»  MARMARA DEPREMİ'NİN ÜRPERTEN SESLERİ
»  'DARBEYE KARŞI SES ÇIKAR' YÜRÜYÜŞÜ
»  AOÇ ARAZİSİNİN SATIŞINDA AKP'Lİ VEKİLDEN ŞOK ÇIKIŞ
»  SAĞLIK BAKANI'NIN OĞULLARI: "İNTİHAR ETMEDİK"
»  KAYIP TRİLYON'DA SON RAUND OYNANMADI
»  TUNCELİ'DE OPERASYON, 3 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
»  AK PARTİ KAPATILMAZSA NE OLUR?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.