Orams çifti de hukuk mücadelesi sürdürüyordu
Meletis Apostolides, 1974 yılında evlerini terk eden binlerce Kıbrıslı Rumdan biri.
Apostolides'e ait olan arazi, Linda ve David Orams'a satılmış, Orams çifti de bu araziye bir villa yaptırmıştı.
Avrupa Adalet Divanı, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki bir mahkemenin verdiği ve villanın yıkılmasını öngören kararın uygulanabilir olduğuna hükmetti.
Sözkonusu arazi adanın Türk tarafında bulunduğu için Avrupa Adalet Divanı'nın kararı uygulanamasa da Apostolides, İngiliz yargısı aracılığıyla da tazminat talep edebilecek.
Avrupa Adalet Divanı'nın kararı, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki mahkemelerin Türk tarafı ile ilgili sivil ve ticari meselelere ilişkin kararlarının diğer AB ülkelerinde tanınabileceği anlamına geliyor.
Avrupa Adalet Divanı'nın ilgili AB müktesebatının nasıl yorumlanması gerektiğini ortaya koyan yorumunun ardından Orams davasında nihai karar, İngiltere Yüksek İstinaf Mahkemesi'nce verilecek.
Orams davasının esası, İngiliz aile hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından verilen kararın İngiltere'de uygulanabilip uygulanamayacağını ilgilendiriyordu.
İngiliz Yüksek Mahkemesi, verilecek kararın tüm Avrupa Birliği ülkelerini etkileyeceği gerekçesiyle Avrupa Adalet Divanı'nın görüşüne başvurmuştu.
İade kararı
David Charles Oram ve Linda Elizabeth Oram çifti, Kuzey Kıbrıs'taki Lapta bölgesinde satın aldıkları bir araziye ev inşa etmiş, Meletis Apostolides de, İngiliz çiftin kendisine ait arazide villa inşa ettiği gerekçesiyle Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemesinde dava açmıştı.
Lefkoşa Mahkemesi 9 Aralık 2004 ve 19 Nisan 2005'te David Charles Oram ve Linda Elizabeth Oram aleyhinde kararlar almıştı.
Mahkeme, arazinin Apostolides'e ait olduğuna hükmederek, Oram ailesinin Apostolides'e maddi tazminat ödemesi, adaya izinsiz girişlerinin durdurulması, arazinin sahibine iade edilmesi, araziyi işgal ettikleri süre kadar kira ödemeleri, arazi üzerine inşa ettikleri villayı yıkmaları ve Apostolides'in mahkeme masraflarının karşılanması kararına varmıştı.
Oram çifti Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Temyiz Mahkemesine başvurmuş, ancak dava yine aleyhlerine sonuçlanmıştı.
Temyiz süreci
Apostolides, daha sonra, Oram çiftinin İngiltere'deki mülküne el konulup tazminat ödenmesi için İngiltere Yüksek Mahkemesine başvurmuş, mahkeme, 10. Protokole dayanarak, "anlaşma oluncaya kadar AB yasalarının Kuzey Kıbrıs'ta uygulanmayacağı" kararını vererek Apostolides'in talebini reddetmişti.
Kıbrıs'ın AB'ye katılımına ilişkin 10. Protokol uyarınca, topluluk müktesebatının uygulanması Kuzey Kıbrıs'ta askıya alınmıştı.
Bunun üzerine Apostolides, kararın bozulması için temyize başvurmuştu.
İngiliz temyiz mahkemesi, davanın Avrupa Birliği'ni ilgilendirmesinden dolayı nihai kararını vermeden önce, ilgili AB müktesebatının nasıl yorumlanacağı konusunda Avrupa Adalet Divanı'nın görüşünü sormuştu.
Dava, Kuzey Kıbrıs'taki arazi ve mülklerle ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinde görülen diğer davalara da emsal teşkil edebilecek.
BBC