Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2792
EURO
37,4842
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.917,890
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KILIÇ'TAN LAİKLİK VURGUSU
KILIÇ TAN LAİKLİK VURGUSU
 
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Haşim Kılıç, düzenlediği basın toplantısında 'laiklik' vurgusu yaparak, "Anayasal kurumlar, yönetici olarak gelip gidenlerin anlayışına ve arzularına göre şekillendirilecek yerler değildirler. Bu kurumlarda başkan ya da üye konumunda bulunmanın hiçbir farklılığı yoktur" dedi.
 
23.10.2007 - 03:23
 Kılıç, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bağımsızlık ve çağdaş kazanımlarını yok edecek her türlü bölücü ve irticai faaliyetlere karşı ödünsüz tavrını sürdüren Anayasa Mahkemesi'nin temel hak ve özgürklükler ile bireyin ve insan onurunun en yüce değer olarak korunmasını sürdürmeye devam edeceğini bildirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilen Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonunda bir basın toplantısı düzenledi. 22 Ekim 2007 tarihli Anayasa Mahkemesi kararıyla Başkan seçildiği için sevinçli ve mutlu olmadığını çünkü dün terör örgütünün saldırısı sonucu şehit düşen evlatların acısının içini yaktığını söyledi. Şehit ailelerin acısını paylaştığını ve tüm Türk Milletine şahsı ve mahkeme heyeti adına başsağlığı dileyen Kılıç, "Böyle bir günde altını çizerek ifade etmek isterim ki vatanın ve milletin bölünmezliği Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısına yönelik bu tür saldırılar bizi asla yıldıramaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm kurumlarıyla birlik ve beraberlik içinde bu terör eylemlerine gereken cevabı verecektir" dedi.

Kılıç, 8 yılını Başkanvekili olmak üzere toplam 17 yıllık Anayasa Mahkemesi üyeliğinin sonunda başkanlık görevinin kendisine emanet edilmesinden dolayı büyük onur duyduğunu belirtti. Bu onurlu görevin aynı zamanda ağır sorumluluğunun bilincinde olduğunu vurgulayan Kılıç konuşmasına şöyle devam etti:
"Atatürk Türkiye'sinin bütün işlevlerini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada çağdaş, demokratik, sosyal, laik hukuk devleti idealinin gerçekleşmesi temel hedefimiz olacaktır. Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bağımsızlık ve çağdaş kazanımlarını yok edecek her türlü bölücü ve irticai faaliyetlere karşı ödünsüz tavrını sürdüren Anayasa Mahkemesi temel hak ve özgürlüklerin, bireyin ve insan onurunun en yüce değer olarak korunmasını sürdürmeye devam edecektir. Kuşkusuz hukuk devleti ve içeriğini dolduran yargı denetiminde beklenen yararın güvencesi olan yargı bağımsızlığı ve bağımsız yargı kararlarına saygılıdır. Bunlar olmadan hukukun üstünlüğünden ve demokrasinin temeli olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin işlevselliğinden bahsedilemez. Anayasal kurumlar yönetici olarak gelip gidenlerin anlayışına ve arzularına göre şekillendirilecek yerler değildir. Bu kurumlarda başkan ya da üye konumunda bulunmanın hiçbir farklılığı yoktur. Mahkeme kararlarının oluşmasında başkanın bu sıfatı nedeniyle kendine tanınmış bir ayrıcalık ya da imtiyaz söz konusu değildir. Bu kurumda hem başkan hem üyesi göreve başladığı gün ilk ettiği yeminin gereği olarak vicdani kanaatlerini tam bir tarafsızlık içinde oluşturmanın çabası içindedir ve böyle olmayada devam edecektir. Demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve tarafsızlığını herşeyin üzerinde tutan mahkememiz gerçek bir hukuk devletinin oluşmasından asla ödün vermeyecektir. Anayasa Mahkemesi heyetinin gösterdiği güvene layık olmaya çalışacağım ve yeniden kendilerine şükranlarımı sunuyorum".

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıç, oylama sonucunun sorulması üzerine, "Anayasa ve kuruluş yasasının gereği olarak başkan seçilebilmek için mevcut salt çoğunluk yeterlidir. Bu anlamda oylamanın şöyle ya da böyle olduğunun önemi yoktur. Salt çoğunluk ile bu sonuç oluşmuştur ve bu çoğunlukta kimlerin olduğunu söyleyerek üye arkadaşların çeşitli kategorilere tabi tutulmasından dolayı açıklamayı doğru bulmuyorum" dedi.
 
Gazetecilerin, daha önceki yıllarda oylama oranlarının açıklandığını bu sene açıklanmama nedenin sorulması üzerine Kılıç, "Arkadaşların çeşitli değerlendirmelere tabi tutulmasını hem aday hem de oy veren arkadaşlarda ciddi rahatsızlıklara yol açtı geçtiğimiz yıllarda. Bu nedenle bu yıl açıklanmamasını hem ben hem de Kurulumuz uygun gördü" diye konuştu. Kılıç, bir soru üzerine, kendisini başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere tüm üst düzey devlet yetkililerinin arayarak tebrik ettiklerini kaydetti.
Kılıç, Başkanvekilliği seçimlerinin yarın sabah saat 10.00'da yapılacağını ifade etti. Bir gazetecinin, Türkiye gündeminde yer alan 'Mahalle Baskısı' kavramının ardından kendisinin bugünkü basın toplantısında 'Devlet kurumlarının gelen yöneticilere göre şekillenmediği' ifadelerinin altını çizmesinin mahalle baskısından kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorması üzerine Kılıç, "Bir gerçeğin altını çizdim o kadar" cevabını verdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABDÜLLATİF ŞENER'DEN HÜKÜMETE ÖNERİ

AHMEDİNEJAD'IN SÖZDE SOYKIRIM TASARISI GÖRÜŞÜ

ESKİ MİT'Çİ KAYNAK: PKK'YI MARKALAŞTIRIYORLAR
»  ÇATAK'DA ÇOK SAYIDA TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
»  ŞEHİTLER UNUTULMADI
»  BARZANİ'NİN BABASI DA ERMENİLERİ KIŞKIRTMIŞ
»  ''ZAMANI GELDİĞİNDE TEZKERE KULLANILACAK''
»  BAŞKENT, KARANLIĞA GÖMÜLÜYOR
»  PKK İNLERİ DİDİK DİDİK ARANIYOR
»  "KİMSE HÜKÜMETİN GÜCÜNÜ SINAMAYA KALKMASIN"
»  TÜRKMEN LİDERE SUİKAST GİRİŞİMİ
»  "KUZEY IRAK'TA GENİŞ ÇAPLI HAREKAT İSTEMİYORUZ"
»  PKK, BU AKŞAM, ATEŞKES İLAN EDECEKMİŞ!
»  AHMET ALTAN, ASKERE OLAN ÖFKESİNİ KUSTU
»  "BİRİLERİ İSTİYOR DİYE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDEMEYİZ"
»  SÖZLEŞMELİ SAĞILIK PERSONELİ ALINACAK
»  TUĞLUK: 8 ASKER İÇİN ARABULUCU OLABİLİRİZ
»  BAHÇELİ, GÜNEYDOĞU'DA OLAĞANÜSTÜ HAL İSTEDİ
»  GÜVENLİK GÜÇLERİ TERÖRİSTLERİN ENSESİNDE
»  KAMER GENÇ, GÜL İSTİFA ETMELİ
»  İŞTE KAÇIRILAN ASKERLERİN İSİMLERİ
»  DTP'DEN CUMHURBAŞKANI GÜL'E 20 MADDELİK RAPOR
»  TERÖRE KARŞI IŞIK KAPATMA EYLEMİ
»  MALÜL GAZİ ŞIRNAK'A GİTMEK İÇİN EYLEM YAPTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.