Simitis, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki makalesinde, çeşitli merkezlerden yapılan, Yunanistan'ın, Euro Kuşağı'ndan çıkarılmasının mümkün olmadığı yönündeki açıklamalara rağmen böyle bir olasılığın mevcut olduğunu belirtti.
Yunanistan'ın, üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda eurodan çıkarılması riski bulunduğuna dikkati çeken Simitis, "Antlaşmalarda, gerçekten bir ülkenin avrodan çıkarılması cezası öngörülmüyor. Ancak, bunu gözönüne alarak, Yunanistan için bir tehlike bulunmadığına sadece gerçekleri görmek istemeyenler inanabilir" dedi.
Simitis, Yunanistan'ın euroda kalmasını ya da çıkmasını "AB'nin işlemesiyle ilgili gerçeklerin belirlediğini" ifade ederek, "yeni oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nda (EFSF), Euro Kuşağı'ndan çıkmamızla ilgili kurallar belirlendi. Yunanistan'ın geleceğinin ne olacağı en geç 2012 yılının sonuna kadar belirlenecek" diye konuştu.
Yunanistan'da olası bir para birimi değişikliğinin, ülkede boyutu tahmin edilemeyen olumsuz sonuçlar doğuracağını anlatan Simitis, böyle bir durumda, dış ülkelerle iş yapan Yunan şirketlerinin borçlarının bir gecede iki katına çıkacağını, devletin borcunun ise, ifade edilemez boyutlara yükseleceğini belirtti.
Simitis, mali krizle mücadelede bugüne kadar olanların, "alacaklılarında, Yunanistan'ın, işlerin bir şekilde uydurulacağına inanarak sözünü tutmayan bir ülke olduğu inancını oluşturduğunu" ifade ederek, bir an önce ihtiyaç olan tüm önlemler alınarak, üstlenilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için, hükümete ve ülkenin tüm siyasi oluşumlarına çağrıda bulundu.
Makalesinde, Yunanistan'ın, imkanları konusunda kendi kendini aldatmaya son vermesi gerektiğini ifade eden Simitis, "Gerçeği görmeye dayanamadığı için yüzünü gizleyen deve kuşu sendromu bizlere yakışmıyor. Durumu, kendimizi bilerek samimi bir şekilde görelim. Kalkınma beklentileri, bir plan dahilinde samimiyetle ve istekle çalışırsak canlı kalacak" ifadelerini kullandı.