Fiyatların maliyetine kadar düşürülmesinin, beklenen hareketliliği meydana getirmediği belirtiliyor. Ancak emlakçılar, sektörde kıpırdanma olmadan konut alınması gerektiğini söylüyor.
Krizin patlat vermesiyle vatandaşın parasını beklemeye alması, emlak sektörünü dibe vurdurdu. Taleplerin bıçak gibi kesilmesinin ardından birçok inşaat firması, yap-sat yerine sat-yap modeline göre konut üretmeye başlamış, ancak bunların büyük bir bölümü de satılamadı. Düzenlenen kampanyalar, satışları artıramayınca fiyatlar aşağı çekildi. 150 metrekarelik lüks dubleks tipi konutların fiyatları lüzde 60 oranında düşerken, daire tipi konutlarda da 40 bin liraya varan indirimler görüldü. Yapılan tüm kampanya ve ucuzluğa rağmen emlak sektörünün istenilen canlılığı yakalayamadığı ifade ediliyor.
Krizin etkilerinin hissedilmesiyle satışları duran emlakçılar, elinde parası olan vatandaşlar için daire almanın tam zamanı olduğunu söylerken, vatandaş ise gayrimenkul fiyatlarının daha da aşağı çekilmesini bekliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Hasan Arslan, artık indirim beklenmesinin yanlış olduğunu söyledi. Şu an gayrimenkul almanın tam zamanı olduğunu söyleyen Arslan, "Piyasa önümüzdeki günlerde yavaş yavaş hareketlenmeye başlayacak. Şu an konut yatırımı yapmanın tam zamanı. Fiyatlar neredeyse inşaatın maliyetine kadar düşmüş durumda. Ekim ayı başından itibaren sektördeki haraketlilik hissedilir şekilde artacak. Bu da fiyatlarda artışa neden olabilir. Yani gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlerin vakit kaybetmemesi gerekiyor." dedi.
"ORTA VE DAR GELİRLİLERE YÖNELİK KONUTLAR YAPILMALI"
Türkiye'de ciddi anlamda konut fazlalığı olduğu kadar konut sıkıntısının da yaşandığını vurgulayan Hasan Arslan, bu durumun satılık emlaklarda bariz bir şekilde görüldüğünü kaydetti. Yapılan konutların yüzde 75'inin lüks olduğunun altını çizen Arslan, "120 bin TL'nin üzerinde olan konutlarda şu an arz fazlası söz konusu. Diğer yandan ise emlak piyasasında orta ve dar gelirli halk kesimine hitap eden 70 bin TL ile 90 bin TL arasındaki konutlara ise muazzam ihtiyaç var. İnsanların alım güçleri sınırlı olduğu için lüks konutlara yaklaşamıyor. Dolayısıyla orta ve dar gelirli halka yönelik konutlara şehirlerde büyük ihtiyaç duyuluyor." açıklamasında bulundu.
Küresel kriz öncesinde ayda ortalama 5 daire sattığını hatırlatan emlakçı Faruk Tübey, krizle birlikte ayda 1 konut bile satamaz hale geldiğini söyledi. Faizlerin aşağı çekilmeye başlanmasıyla sektörün kıpırdanacağını bildiren Tübey, "Teğet geçecek denilen kriz, inşaat sektörünü bitirdi. Vatandaşlar bu dönemi bir fırsat olarak yakaladı ve beklemeye geçti. Müteahhitler sıkıştıkça konut daha ucuza alınır gibi bir düşünceyle piyasayı uzun vadeli bir beklentiye soktular. Vatandaşın beklemeye geçmesi konut fiyatlarını çok aşağıya çektiği gibi konut satmak isteyenleri vazgeçirdi. Bu da bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Bu saatten sonra da artık vatandaşın beklemesine gerek yok." şeklinde konuştu. (SABAH)