Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,5578
EURO
37,0919
IMKB
10.021,000
ALTIN
3.098,370
 
Hava Durumu ANKARA
0 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KOPENGHAG'DA İLK ÇATLAK YOKSUL ÜLKELEREDE
KOPENGHAG DA İLK ÇATLAK YOKSUL ÜLKELEREDE
 
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bugün üçüncü gününe giren BM İklim Zirvesinde, varılacak olan anlaşmanın ne kadar sıkı ve bağlayıcı olması gerektiği konusunda, gelişmekte olan ülkeler arasında büyük bir anlaşmazlığın ortaya çıktığı haber veriliyor.
 
9.12.2009 - 22:55

Gelişmekte olan ülkelerin de talepleri üzerinde tek bir sesle konuşamadıkları da bugünkü gelişmelerle ortaya çıktı.

Özellikle iklim değişikliğinin etkileri karşısında kırılgan durumda olan yoksul ülkeler daha sert önlemler alınmasını istiyor.

Küresel salım hedeflerinin düzeyi ve tek tek ülkelere getireceği sorumluluklar, gelişmekte olan ülkeleri de birbirine düşürdü.

İklim değişikliğinin etkisini çok can yakıcı bir şekilde ilk hissedeceği bilinen küçük ada ülkeleri ve Afrika ülkeleri, acil tehdit karşısında olduklarından, hedeflerin Kyoto protokolünden de yüksek tutulmasından ve daha bağlayıcı olmasından yana.

Oysa hızlı ekonomik gelişmeye hayati öncelik veren Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan dünyanın devlerinin kaygıları biraz farklı.

ABD, Avrupa Birliği ve Japonya gibi sanayileşmiş ülke ve birliklerin, kendi hedeflerini gerekenin çok altında tuttuklarını, o yüzden küresel hedeflerin yüksek olmasının yükünü daha çok kendi ekonomilerinin çekeceğini ve büyümelerinin sekteye uğrayacağını söylüyorlar.

Bu konu, Kopenhag zirvesinin üçüncü gününde, gelişmekte olan ülkeler bloku içinde ilk çatlağı açtı.

Ada devletlerinden Tuvalu'nun önerisiyle resmi pazarlıklar askıya alındı ve anlaşmazlık şu anda perde arkasında giderilmeye çalışılıyor.

Kalkınmakta olan 77 ülke ile Çin'den oluşan G77 grubu heyetinin başkanı Lumumba Stanislaus Diaping, krizin aşılacağından umutlu olduğunu söyledi.

Taslak krizi

BBC iklim değişikliğinden kötü etkilenen yoksul ülkelerin, şu ana kadar Birleşmiş Milletler'in bu konudaki başlıca fonundan hiç para yardımı alamadığını ortaya koymuştu.

Kopenhag'daki tartışmaları başlatan, bir grup zengin ülkenin biraraya gelerek Kopenhag'da önermek üzere üzerinde gizlice vardıkları söylenen bir anlaşma taslağının kamuoyuna sızdırılması oldu.

Guardian gazetesi tarafından sızdırılan ve internet sitesinde tamamı yayımlanan 13 sayfalık bu taslakta, kalkınmakta olan ülkelere temiz teknolojiler geliştirmeleri ve iklim değişikliğine uyum sağlamaları için zengin ülkeler tarafından yapılacak yardımların, bu ülkelerin karbon salımını azaltmaya yönelik adımlar atması koşuluna bağlanması isteniyor.

İklim değişikliği konusunda çalışan bir çok sivil toplum örgütü ve bir çok gelişmekte olan ülke heyeti, metnin ortaya çıkmasının ardından, zengin ülkeleri, iklim değişikliği gündemini ele geçirmeye çalışmak, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşları bir kenara itmek, iki yıldır sürdürülen uluslararası pazarlık süreçlerini hiçe saymak ve dahası Kyoto protokolunda belirlenen ilkeleri çiğnemekle suçladı.

Uluslararası kampanya grubu Friends of the Earth (Yeryüzü'nün Dostları) ise zengin ülkeleri, yoksulları ne tür mali yardımlarla hangi kesintilere zorlayacağını planlamak yerine, asıl kendi karbon gazı salımlarında çok daha radikal, yüzde kırk ya da üzeri kesintiler yapmaya çağırdı.

Kalkınmakta olan 77 ülke ile Çin'den oluşan grubu temsil eden G77 heyetinin başkanı Lumumba Stanislaus Diaping de bu sabah sızan Danimarka metnine tepki gösterdi ve bunun anlaşmaların başarısını gölgeleyecek kadar tehlikeli bir haber olduğunu söyledi.

Çin'in tepkisi

Su Wei

Dünyada atmosfere en fazla sera gazı salan ülke olan Çin; Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Japonya'nın Kopenhag'daki İklim Zirvesi'nde yaptıkları önerileri yetersiz buldu.

Kopenhag'daki Çin heyetinin başkanı Su Wei, mevcut önerilerin, bilim adamlarının iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli gördükleri düzeyin altında olduklarını söyledi.

Su Wei, zengin ülkelerin, sera gazı salımlarını azaltmalarına katka sağlama amacıyla gelişmekte olan ülkelere yıla 10 milyar dolar yardım yapılmasına yönelik teklifini de, "okyanusta bir damla" olarak nitelendirdi.

Daha önce çeşitli çevre kuruluşları da, gelecek hafta liderlerin onayına sunulacak olan ve basına sızan 13 sayfalık taslak anlaşmaya tepki göstermişlerdi.

Çevreciler, zengin ülkelere hoşgörülü davranıldığı görüşünde.

Çevre kuruluşlarından Friends of the Earth (Dünyanın Dostları), zengin ülkelerin karbon salımlarını en az yüzde 40 azaltmaları gerektiği görüşünde.

Brown AB'ye çağrı yapmıştı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Avrupalı liderlerden, ABD ve diğer ülkelerin Kopenhag'da daha fazla adım atmalarını sağlamak için, sera gazı salımlarını azaltma hedeflerini daha da ileri taşımalarını istedi.

Avrupa Birliği, 2020 yılına kadar sera gazı salımlarını yüzde 20 oranında azaltma sözü vermişti.

Brown ise Avrupa Birliği'nin 2020 yılına kadar sera gazı salımlarını, 1990 yılına oranla yüzde 30 oranında azaltmasını istiyor.

Brüksel'de Perşembe ve Cuma günleri yapılacak olan Avrupa Birliği Zirvesi'nde bu konu da ele alınacak.

ABD ise sera gazı salımlarında 2005 seviyesine göre yüzde 17'lik bir indirim teklifinde bulunmuştu.

Bu da 1990 seviyesinde göre yüzde 3-4'lük bir azalmayı ifade ediyor.

AB'nin çevre konularından sorumlu sözcüsü Andreas Carlgren'e göre, Kopenhag'dan çıkacak olan sonucun büyük ölçüde ABD ve Çin'in alacağı kararlara bağlı olacak.

Japonya, diğer ülkeler de benzer bir tutum sergilerse salımlarını 2020'ye kadar 1990 seviyesinden yüzde 25 aşağı çekeceğini söylüyor.

Çin ise Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da birim başına karbon salımını 2020'ye kadar 2005'e göre % 40-45 azaltmaya yönelik "bağlayıcı hedefler" belirledi.

Zengin ülkelerin salımlarını 2020'ye kadar 1990 seviyesinden %40 azaltmasını isteyen Çin ayrıca zenginlerin Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının yüzde 1'ini gerekli uyum çalışmaları için diğer ülkelere yardım olarak vermesi gerektiğini savunuyor.

Çin ayrıca Batı'nın düşük karbon teknolojisi sağlamasını istiyor.BBC



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KOCA ÜLKE BİR FİL KARŞISINDA ÇARESİZ KALDI

AB, TÜRKİYE'YLE İLGİLİ DALGASINI GEÇEN KARARLAR ALDI

BREZİLYA POLİSİ VURDUĞUNU ÖLDÜRÜYOR
»  KIBRIS'TA 'EOKA' HORTLADI!
»  İRAN TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞUNU REDDETTİ!
»  KUTUP AYILARI YAMYAMLAŞTI
»  TÜRKİYE AB TOPLANTISINDA SİNİRLERİ BOZDU
»  BAĞDAT KAN GÖLÜ, 80 KİŞİ ÖLDÜ
»  LEZBİYENLERE DÜZELTİCİ TECAVÜZ
»  JAPONYA İÇİN PARMAK İZİNİ DEĞİŞTİRDİ!
»  AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TÜRKİYE'DE ANLAŞAMADI
»  AVRUPA'DA YAMYAMLIK ŞOKU
»  İSRAİL, ARABULUCUSUNU SEÇTİ!
»  SARHOŞ BAKİRELER EVE NASIL ATILIR?
»  İTALYA'DA MAFYA'NIN İKİ NUMARASI YAKALANDI
»  ABD LADİN'İ KAYBETTİ
»  İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE GÖZLER BU ZİRVEDE
»  KRALİÇE PAPARAZZİLERİ UYARDI!
»  OBAMA'DAN ERMENİLERE "ERDOĞAN" MEKTUBU!
»  DARFUR'U İNKAR EDENLERE CEZA!
»  İSVİÇRE DIŞİŞLERİNDE 'MİNARE' MESAİSİ
»  ATİNA SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ!
»  BARZANİ, 90 BİN PEŞMERGE'Yİ EMEKLİ EDECEK!
»  CIA AJANLARI HAVADAN GRİP VİRÜSÜ MÜ SERPİYOR?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.