Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, 2000 yılından sonra artış gösteren boşanmaların nedenini araştırdı. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana gibi büyük 12 ilde yapılan araştırma sonucuna göre çiftler en çok şiddetli geçimsizlik yüzünden boşanıyor. Boşanmanın nedenleri arasında kültürel farklar, maddi imkansızlıklar ilk sırayı alırken kredi kartı borçlarının da ailenin temellerini sarstığı görüldü.
Biriken borç yüzünden icra geliyor
Araştırmaya göre kadınların yüzde 40,3'ü kredi kartı borcu yüzünden eşleriyle her gün tartışma yaşıyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 28 civarında. Araştırmaya katılan ve kredi kartı borcu olan çiftlerin yüzde 71'i boşanmak istediklerini söyledi. Kredi kartı yüzünden eşle tartışılan konular arasında borcun ödenmemesi yüzünden icralık duruma gelme, iflas eden erkeğin eşinin üzerine kredi kartı borcu yapması, borcu borçla kapatma ilk sırada geliyor.
Boşanmada kritik dönem ilk 5 yıl
İstatistikler, evliliklerin yüzde 41.8'inin ilk beş yıl içerisinde boşanma ile sonuçlandığını gösteriyor. Avurupa ve Amerika'ya oranla Türkiye'de boşanma çok daha az. Ancak 2000 yılından önceye göre ise çiftler çok daha çabuk boşanıyor. Araştırmaya göre boşanma oranı yüzde 40 ile lise ve dengi düzeyinde gerçekleşiyor. Boşanmaların en büyük nedeni ise yüzde 90'lık bir oranla; "Şiddetli geçimsizlik"
Kadınlar yeni bir evliliğe mesafeli
Ankete katılan kadınların yüzde 61'i eşlerinin olumsuz özellikleri evlenmeden önce fark ettiklerini söyledi. Erkeklerin yüzde 47'si eşlerinin olumsuz özellikleri fark ettiklerini belirtti. Boşandıktan sonra evlenen erkek oranı yüzde 16, kadınlarda yüzde 9,3. Kadınların yarıdan fazlası (yüzde 57,6) yeniden evlenmeye olumsuz yaklaşırken erkeklerin büyük çoğunluğu (yüzde 64) evliliğe sıcak bakıyor. 28 EKİM 2011
HABER: Nesrullah SONAY/BUGÜN