Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, “Kredi kartı faizlerine müdahale etme gibi herhangi bir şey söz konusu değil” dedi. Çağlayan, bu konuda devletin ilgili kurum ve kuruluşları ve mevcut yasaları bulunduğunu hatırlattı.
AİDAT BİR KEZ ALINACAK
Ancak Tüketici Kanunu'nda kredi kartlarıyla ilgili bir düzenleme yapacaklarını belirten Çağlayan, bunun kredi kartı yıllık aidatlarına ilişkin bir çalışma olduğunu bildirdi. Söz konusu düzenlemenin kredi kartı aidatının kart verilirken bir kez alınmasına ilişkin olduğunu anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:
“Yoksa öbür türlü serbest piyasa kurallarını en fazla bugüne kadar uygulamış olan bir hükümetin serbest piyasaya müdahale etme gibi bir düşüncesi söz konusu olmaz. Mali sektörümüzün ve ilgili kuruluşların özerkliği mümkün olduğunca bizler tarafından titizlikle gözetiliyor. Bunu zaten biliyorsunuz. Bu konuda bir çalışma söz konusu. Ama faizleriyle ilgili tekrar söylüyorum bir müdahale olmaz, olmuyor.”
IMF İLE FARKLILIKLAR
Zafer çağlayan , bir gazetecinin "Devlet Bakanı Mehmet şimşekt , 'IMF ile aramızdaki farklılıkları ortadan kaldırabilirsek iyi bir stand-by anlaşması yapabiliriz' dedi, bu farklılıklar nelerdir?" sorusu üzerine, farklılıkların ne olduğunu söyleyemeyeceğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz IMF 'nin ortağıyız.IMF bize çok yabancı bir kuruluş değil, uluslararası bir kuruluştur. IMF ile çok çeşitli anlaşma yolları ve yöntemleri var. O yol, yöntemlerden hangisinin seçileceği konusu Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararı ile olacaktır. Zannediyorum önümüzdeki kısa bir tarih içinde bu konudaki kararımız netleşir."
Reel sektörün olası krizden etkilenmesini en aza indirecek çalışmalarda ülke ve reel sektörün menfaati ne gerektiriyorsa o çalışmaları yapacaklarını kaydeden Çağlayan, ihracatçıların krizden etkilenip etkilenmediğine ilişkin bir soru üzerine de en kötü şartlarda Avrupa'ya 60 milyar dolar ihracat yaptıklarını söyledi.
Çağlayan, Avrupa ekonomisindeki küçülmenin ister istemez oradaki talebin düşmesiyle ve ihracat pazarının küçülmesiyle beraber AB üyesi ülkelere ihracat yapan Türk firmalarını da etkileyeceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Dünya sadece Avrupa'dan ibaret değil. Yeni pazar çeşitliliği yaratılması noktasında Türk ihracatçısı son derece başarılıdır, o esnekliğe sahiptir. Bunun yanında gerekli finansman desteğinin mutlaka verilmesi ve pazar araştırması konusunda gerekli desteğin sağlanması gerekiyor. İhracat bizim başımızın tacıdır. Yani ihracat konusunda bizim kayıtsız olmamız söz konusu değil."