Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KRİTİK GÖRÜŞME BAŞLADI
KRİTİK GÖRÜŞME BAŞLADI
 
ABD’den PKK terörü konusunda somut adım bekleyen Türkiye nefesini tuttu, bu akşam Beyaz Saray’da yapılacak Bush-Erdoğan görüşmesini bekliyor. Başbakan Erdoğan hareketinden önce yaptığı açıklamada "İlişkilerimizin stratejik ortaklığımıza uygun gelişmesini bekliyorum. Irak bazı adımlar attı, ABD de atmalı" dedi. Görüşme Türkiye saati ile saat 20.15'te başladı.
 
5.11.2007 - 20:23
Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörünü önlemek ve örgütün Irak’taki tüm faaliyetlerini sona erdirmek için bugün ABD Başkanı George W. Bush ile en kritik görüşmeyi yapıyor.
Erdoğan, Bush’la Oval Ofis’te TSİ 20.15’te buluştu.
Ancak Erdoğan'ı Beyaz Saray'a gelişinde bir sürpriz bekliyordu. Beyaz Saray'ın girişinde Kürt göstericiler protesto gösterisi yaptığı için konukların her zaman Oval Ofis'e gelirken kullandığı kapıyı değil yan kapıyı kullandı.
Bu yüzden Erdoğan yan kapıda makam aracından indi ve merdivenlerden çıkarak Oval Ofis'e girdi.
Erdoğan'ın hemen arkasından Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun izledi. Saygun elinde büyük bir evrak çantası olduğu görüldü.
Bush'la yapılan toplantıda bu çantadaki bilgilerin ABD tarafının önüne konulması ve somut adım atmaları için söz istenecek.

KISA BİR YOL DEĞİL

Erdoğan, ABD’ye hareketinden önce ziyaretle ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Görüşmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi sınav verdiği bir ortamda gerçekleşecektir. İlişkilerimizin stratejik ortaklığımıza uygun gelişmesini bekliyorum. Bu ziyaret, konunun bir tarafı olan ABD’nin somut adımlar atması ve ortak duyarlılığımızı ortaya koyması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Irak bazı adımlar attı, arkası gelebilir. Sabırlı olmakta fayda var. Kısa bir yol değil. Terörle savaşımız 30 yıldır sürüyor."

ASKERİ ÜSSE İNDİ

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan ATA uçağı yerel saatle önceki gece yarısına doğru Washington yakınlarındaki Andrews askeri hava üssüne indi. Erdoğan’a, bu önemli ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, aynı zamanda Başbakan’ın askeri danışmanı olan Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdelen, Plan Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış eşlik ediyor.

OVAL OFİSTE İLK KOMUTAN

Erdoğan’ın Başkan Bush’la görüşmesine Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da katılacak. Orgeneral Saygun, bir Türk Başbakanı’nın Beyaz Saray’da ABD Başkanı ile yaptığı görüşmeye katılan ilk dört yıldızlı komutan olacak. Saygun, terör örgütünün Kuzey Irak’taki faaliyetleri, Türkiye’ye sızmaları, kampları ve elebaşlarının hareketliliği ile ilgili en ince detayları askeri boyutuyla Washington yönetiminin önüne koyacak.

DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Erdoğan, konakladığı Ritz Carlton Oteli'nde kurmayları ve askerlerle gerçekleştirdikleri değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan, irtibat kesilen 8 askerin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Onların tekrar ailelerine ve birliklerine kavuşmuş olmalarının memnuniyeti içinde bir değerlendirmesini yaptık. Ve bu değerlendirmeyle birlikte de gerek siyasi, gerek askeri ve gerekse diplomatik olarak hükümetimizin kararlı çalışmalarının neticesinde gerek Irak, gerekse ABD yönetimine, göstermiş oldukları bu müşterek çalışmadaki gayretleri sebebiyle teşekkür ediyorum. Basın mensuplarına da bu hassasiyetiniz sebebiyle süreç içerisinde ayrıca teşekkür ediyorum. Ve tabii bundan sonraki süreçte inanıyorum ki en azından şu anki süreç kadar önem taşıyacaktır. Gerek ülkemiz, gerekse milletimiz için bundan sonraki süreç de hayırlı olsun diyorum.”

POZİTİF DUYGULAR İÇİNDEYİM

Erdoğan, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Askerlerin serbest bırakılması yarın başkan ile yapacağınız görüşmeyi ne yönde etkileyecek? Türkiye kamuoyunda bir ortak operasyon beklentisi var. Türkiye'nin kararlılığını gösterecek bir girişim olacak mı, olmayacak mı?” sorusunu, “Ben, yarınki toplantı öncesinde pozitif duygular içindeyim. Bu anlayışla bu toplantıya geldik. Bu pozitif yaklaşım içinde buradan da olumlu neticelerle döneceğimize ama bu konuda da kararlılığımızı biz sayın Condoleezza Rice ile de görüştük, paylaştık. İnanıyorum ki buradan da tabii en üst düzeyde sayın başkanla bu konuyu görüşerek, öyle zannediyorum görüşmeden sonra yapacağımız açıklama sizleri de kamuoyunu da rahatlatacak nitelikte olacaktır” sözleriyle yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rice ile yaptığı görüşmede tatmin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine bununla ilgili açıklamaları daha önce yaptığını hatırlatan Erdoğan, “Olumlu gelişmelerdi. Olumlu görüşmeler yaptık. Atılan adımlar da Irak'a Komşu Ülkeler Zirvesi'nde yayınladığımız sonuç bildirgesinde görüldüğü gibi bana göre çok çok olumluydu. Hele hele bu zirveyle ilgili bir sekretaryanın kurulma kararının verilmiş olması çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.

GÖRÜNTÜLER RAHATSIZ ETMEDİ

8 askerin serbest bırakılmasıyla ilgili sorulan başka bir soruya da, “Dediğim gibi şu anda ben pozitif duygular içinde yarınki toplantıya hazırlığımızı yapıyoruz” yanıtını veren Erdoğan, “Askerlerin serbest bırakılmasıyla ilgili birtakım görüntüler vardı, Öcalan resimleri altında” hatırlatması üzerine de “Bana göre bunların hepsi spekülatif. Kendilerine göre birşeyler kapmaya çalışıyorlar o kadar” dedi.

Erdoğan, “Bundan siz rahatsız oldunuz mu” sorusu üzerine de, “Hayır. Biz çünkü başından beri işin takipçisi olduk. Bu işin siyasi, diplomatik ve askeri boyutu vardır ve bu çalışmaları da biz bu çerçeve içinde yürütüyoruz dedik ve o şekilde yürütüldü. Hamdolsun bu sonuca varıldı. Şimdi bundan sonraki sonuç da tabii yine kendi çerçevesi içinde yürütülecektir” diye konuştu.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FİRST LADY'LER KAHVE DAVETİNDE BULUŞTU.

İZMİR'DEKİ KATLİAMIN ARDINDAN TECAVÜZ

İŞTE HER ŞEYİ ANLATAN FOTOĞRAF
»  ASKERLER PKK'LILARLA BÖYLE VEDALAŞTI
»  DTP'Lİ ÜÇ MİLLETVEKİLİNE SAVCILIK İNCELEMESİ
»  8 ASKERE, KÖSTEBEK VE YOU TUBE SORGUSU
»  "ASKERLERİN KURTULMUŞ OLMALARINA SEVİNEMEDİM"
»  İŞTE ASLANLI VİLLA
»  OPERASYONDAKİ ASKERLERE PUSU TİPİ PANTOLON
»  ÇİÇEK: " SUÇ ÜSTÜ YAKALANDILAR "
»  KANDİL'E BU KEZ DE ALMAN TELEVİZYONU GİRDİ!
»  PKK İLE İMZALANAN METİN DE NE VARDI
»  SINIR ÖTESİ OPERASYON HİÇ OLMAYACAK
»  SIKIŞAN PKK'NIN ŞEYTANİ PLANI
»  RAHŞAN HANIM, ECEVİT'İN MEZARINA YİNE GİTMEDİ
»  İŞTE PKK'NIN İKİ GİZLİ TEKLİFİ!
»  8 ASKER, ANKARA'DA SORGUDA
»  SEZER GİTTİ, AMA SEZER DÜŞMANLIĞI BİTMEDİ
»  "PKK ORGANİZE BİR KÜRT İSYANIDIR"
»  MAVİ HAT'TA RECAİ KUTAN'IN MÜŞAVİRİ DE TUTUKLANDI
»  OPERASYONUN PERDE ARKASINDA GÜL SÜRPRİZİ
»  OVAL OFİSTE KRİTİK GÖRÜŞME
»  AKCİĞER KANSERİNİN ŞİFRESİ ÇÖZÜLÜYOR
»  KAÇIRILAN ASKERLERİ TESLİM ALAN DTP'LİLER KAHRAMAN GİBİ DÖNDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.