Kuraklığın devam etmesi durumunda sebze meyve fiyatlarında yüzde 150'ye varan artışlar bekleniyor. Türkiye genelinde etkisini gösteren kuraklık, meyve ve sebze fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Türkiye genelinde etkisini gösteren kuraklık, meyve ve sebze fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Fiyatların geçen seneye göre yüzde 40-50 oranında pahalı olduğunu söyleyen Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, “Böyle devam ederse tahmin ediyorum fiyatlar yüzde 100-150 oranında artar” dedi.
Dünya Haller Birliği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Er, bu yıl üretimde fazlalık ve kalite olmasına rağmen, kuraklık nedeniyle aşırı derecede zarar ve telef oluştuğuna dikkat çekti. Üretici birlikleri ve çiftçilerin zor durumda olduğunu söyleyen Er, bu durumun tüketicinin sofrasını olumsuz etkileyeceğini ve fiyatlardaki yükselişin süreceğini ifade etti. Er, şunları söyledi:
“Örneğin çarliston biberde yüzde 100'lük artış söz konusu. Geçen sene bu aylarda halde kilosu 30-40 kuruş arasında satılırken, şu anda 70-80 kuruş arasında satılıyor. Yine geçen yıl salatalığın halden çıkış fiyatı 30-40 kuruştu, şu anda 60 ile 70 kuruş arasında. Şeftalide de aynı. Fiyatların daha fazla artmasından korkuyorum. Böyle devam ederse, fiyatlar yüzde 100-150 oranında artar. Bu da ister istemez tüketici fiyatlarına yansıyacak ve tüketici çok daha yüksek fiyattan sebze, meyve satın almak zorunda kalacak."
SALÇA FABRİKALARINA YARIYOR
Bazı bölgelerdeki tarlalarda domatesin kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle yarısının kırmızı yarısının beyaz olarak yetiştiğini kaydeden Er, “Böyle domatesi kimse almaz. Bu durum, salça fabrikasının işine yarıyor. Salça fabrikaları geçen sene 120-130 kuruş arasında alım yaparken, bu yıl fırsattan istifade ederek 50 kuruştan alım yapıyor” diye konuştu. Er, domatesin kilosunun hafta başında 70-80 kuruşa çıkmasını beklediklerini ifade etti.
Meyve ve sebze komisyoncularının iş hacimlerinde de geçen yıla oranla yüzde 50-60 oranında düşüş yaşandığını kaydeden Er, geçen sene yaz aylarında İstanbul'daki hallere günlük 60 ile 100 bin ton arasında sebze-meyve girerken, şimdi bu rakamın 40 ila 80 bin ton arasına düştüğünü belirtti.