Güneş'in yörüngesinde ilerleyen Heliosferik Gözlem Aracı (SOHO)'nun, 10 ve 11 Mayıs'ta çektiği görüntülerde, net bir şekilde dev yıldıza büyük bir plazma topunun düşmesi yer alıyor. Çarpışmanın ardından Güneş'in yüzeyinde 'inanılmaz boyutlarda' patlamalar gerçekleşiyor. NASA'dan yapılan açıklamada, kuyruklu yıldızın yaklaştığı yönün tersi istikametinde yoğun miktarda koronar kütle atılımının gerçekleştiği ve bunun Güneş tarafından anında buharlaştırıldığı belirtildi.
Güneş'i vuran cismin, asırlar önce parçalanmış dev bir kuyruklu yıldızdan kopan Kreutz adlı parçalardan olduğu açıklandı. NASA, çarpışmayı önceden Sergey Shurpakov adlı bir amatör astronomun haber verdiğini, SOHO'nun da görüntülediğini bildirdi. Uzay aracının kameraları, aslında Güneş'in yüzey faaliyetlerindeki soluk ve görülmesi zor yapıları belirlemek için kullanılıyor. Ancak aracın bu özelliği sayesinde çekim alanına giren kuyruklu yıldızlar da tespit edilebiliyor.
NASA, her yıl yüzlerce benzer nitelikte kuyruklu yıldız belirliyor. Ancak böylesine bir patlamayı net bir şekilde görüntüleyebilmek, 'eşine az rastlanan' bir olay olarak nitelendiriliyor. En son 2010'un 13 - 22 Aralık tarihleri arasında, Güneş'e doğru ilerleyen 25 kuyruklu yıldız keşfedilmiş, ancak çarpışma anları gözlemlenmemişti.
Avrupa Uzay Ajansı ve NASA'nın Güneş'i izlemek için 1995'te fırlattığı SOHO, bugüne kadar 2 binin üzerinde kuyruklu yıldız görüntüledi. Uzay aracı, 2012 sonuna kadar gözlemlerini sürdürecek.14 MART 2011/ZAMAN