Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,6554
EURO
37,1422
IMKB
10.121,000
ALTIN
3.156,980
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 8 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KUZEY BUZ DENİZİ'NDE BÜYÜK TEHLİKE
KUZEY BUZ DENİZİ NDE BÜYÜK TEHLİKE
 
Kuzey Buz Denizi'nde tatlı su birikiminin 1990'lardan itibaren hızla yükseldiğini gözlemleyen okyanus bilimciler, küresel ısınma sonucu ortaya çıkan bu durumun Atlas Okyanusu'na ulaşması halinde, Batı Avrupa'ya ılıman iklimi getiren okyanus akımlarının yönünün etkilenebileceğine dikkati çekiyor.
 
6.4.2011 - 00:32

 Kuzey Buz Denizi'nde tatlı su birikiminin bu olağandışı artışı, Sibirya ve Kanada akarsularının daha fazla tatlı suyu bu denize taşımaya başlamasından ve Kuzey kutbu buzullarındaki erimenin artmasından kaynaklanıyor.

Hollanda Deniz Araştırmaları Kraliyet Enstitüsünden Laura De Steur, bu tatlı bu birikiminin Atlas Okyanusu'na da yayılması halinde, güneydeki ılık okyanus sularını Batı Avrupa kıyılarına taşıyan ve bölgede ılıman iklime yol açan okyanus akıntısını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.

Almanya'nın Alfred Wegener Enstitüsü'nden Benjamin Rabe de, Kuzey Buz Denizi'ndeki tatlı su içeriğinin, 1990'lardan beri yüzde 20 oranında arttığını belirtti. Artış gösteren bu oran 8400 kilometreküp tatlı suya eşdeğer. Bu da ABD'deki Michigan ve Huron göllerinin sularının toplam hacmine veya Afrika'nın en büyük gölü olan Victoria'nın sularının hacminin iki katına eşit.

De Steur, kuzey nehirlerinin Kuzey Buz Denizi'ne giderek daha fazla tatlı su taşıyor olmasının, Avrupa ülkelerinin iklimini daha çok okyanus akıntılarının belirliyor olmasından ötürü, bu ülkeler açısından önem taşıdığını belirtti.

Okyanustaki bu akımlar tuz, ısı farklılıkları ve rüzgar etkisi gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Ekvator bölgesinden kuzeye çıkan suların burada tuzluluk oranları artıyor, ağırlaşıyor ve soğuyor. Akım, Kuzey'deki en uç noktasına ulaştığında soğuk hava rüzgarı tarafından daha da soğutuluyor ve dibe batıyor, böylece dipten güneye doğru dönüyor ve ısınma süreci başlıyor.

Avrupa Birliği çerçevesindeki bir proje kapsamında 13 yıldır yapılan araştırmaları değerlendirerek yayımlayan De Steur ve Rabe, Avrupa'ya ılıman iklim getiren bu döngünün, Kuzey Buz Denizi'nden gelebilecek kitlesel tatlı su nedeniyle olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor.

Kuzey Buz Denizi'ndeki tatlı su birikimi, buradaki rüzgar hareketlerinin son yıllarda olağan dışı bir şekilde değişmiş olmasından ötürü, kalıcı hale gelmiş durumda. Bölgede yaklaşık 12 yıldır rüzgarlar hep aynı döngüde esiyor. Bu da tatlı suyun bu denizde sıkışıp kalmasına ve hacminin giderek artmasına yol açıyor. Oysa bu rüzgarların yönünün geçmişte 5-10 yılda bir değiştiği ve tatlı su birikimini dağıttığı biliniyor.

Tatlı su birikiminin Kuzey Buz Denizi'nin en çok Kanada kısmında gözlemlendiğini belirten De Steur, buna karşın bu denizin Avrasya kıyılarında da son üç yıldır böyle bir durumun ortaya çıktığının görüldüğünü kaydetti. De Steur, ''Bu durum Atlas Okyanusu'na da yönelirse, Körfez Akımı (Atlas Okyanusu'ndaki akım) ve Thermohaline (küresel okyanus akımları) döngüsü etkilenebilir'' dedi. Rube da, bunun okyanus akımlarına olası etkileri konusunda temkinli yaklaşmak gerektiğini, araştırmacıların, Kuzey Buz Denizi'ndeki tatlı su birikiminin Atlas Okyanusu'na yayılması halinde neler olabileceğine dair henüz yeteri kadar araştırma yapmamış olduklarını, dolayısıyla böyle bir durumun okyanus akımlarını ne şekilde etkileyeceğinin şimdiden net olarak söylenemeyeceğini belirtti.

Dünyanın son yüzbinlerce yılı içerisinde Körfez Akımı'nın çeşitli nedenlerle bir çok kez kesildiği ve bunun, Avrupa Kıtasına buzul çağını getirdiği biliniyor. 6 NİSAN 2011/STAR



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


OZON TABAKASINDA REKOR KAYIP!

NİSAN'DA KIŞ GERİ GELDİ!

FACEBOOK'TA BÜYÜK TUZAK!
»  ODTÜ'DE YAPAY GEN!
»  İÇTİĞİNİZ SU'DAKİ GİZLİ TEHLİKE!
»  NİSAN ORTASINDA KIŞ GELİYOR!
»  KADIN SÜRÜCÜ SAYISI ARTIYOR!
»  GÜNLÜĞÜ 6 BİN DOLAR'A ÖLÜR MÜSÜNÜZ?
»  CEP TELEFONUNDAKİ CASUS YAZILIMA DİKKAT!
»  E- DEVLET'TE SOSYAL PATLAMA
»  ŞİDDET GÖREN KADINA, 'ALO GELİNÇİK' HATTI!
»  GÜZEL ÖĞRETMENİ, ÇIPLAK FOTOĞRAFI BİTİRDİ!
»  BABASINA HAYAT VERDİ!
»  YENİ ELENTRA'YI AVRUPA'DA İLK TÜRKLER KULLANACAK!
»  BDDK PERSONEL ALACAK!
»  80 YAŞINDAKİ DEDEYİ ASKERE ALDILAR
»  MARMARA'DA 3 METRELİK KÖPEK BALIĞI!
»  VİZESİZ RUSYA ÇOK YAKINDA!
»  EHLİYETİ VE ARABASI YOK, TRAFİK CEZASI VAR!
»  DİKKAT! SİM KARTIYLA HESABINIZI BOŞALTABİLİRLER!
»  ÖĞRETMEN VE ÇİFTÇİYE MÜJDE!
»  TWİTTER'DA YENİ SALGIN
»  24 BİN YENİ KADRO GELİYOR!
»  GİT-GEL KONYA 2,5 SAAT!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.