Kuzey Kore hükümeti, iktidardaki İşçi Partisi ve ilgili kuruluşların yaptığı ortak açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin artık savaş yönetmeliğine göre düzenleneceği belirtildi. Kuzey Kore haber ajansı KCNA tarafından bugün yayımlanan açıklamada, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki kara ve deniz sınırı yakınlarındaki her türlü askerî provokasyonun “çatışma ve nükleer savaşa” yol açacağı ifade edildi.
Güney Kore: 'Tehditler yeni değil'
Güney Koreli askerler Kuzey Kore sınırında tetikte bekliyor.
Buna karşılık Güney Kore, “tehditlerin yeni olmadığını” bildirdi. Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin tutumu, “provokasyon içeren bir dizi tehdidin” bir parçası olarak nitelendirildi. Ayrıca ortak sınırda olağanüstü askerî hareketlilik gözlenmediği belirtildi.
Batılı ülkelerin tepkisi
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, “tehditleri ciddiye aldıklarını ve müttefikleri Güney Kore ile iletişim halinde olduklarını” belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Bild gazetesinde yayımlanan makalesinde, Kuzey Kore'nin tehditlerini “bölge barışı için ciddi bir tehlike olarak” nitelendirdi. Westerwelle, “Kuzey Kore'nin ateşle oynadığı bu sorumsuz oyuna son vermesi gerektiğini” ifade etti.
Rusya ise tarafları itidalli olmaya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuzey ve Güney Kore'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nin de sorumluluğun bilincinde ve itidalli olması gerektiği kaydedildi.
Yıllardır süren savaş durumu
Kuzey Kore hükümetinin 12 Mart'ta yaptığı nükleer denemenin ardından, bölgede tansiyon yükselmişti. Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Kore yönetimi Güney Kore ile yapılan ateşkesin geçerliliğini yitirdiğini bildirmişti. İki ülke arasında 1953'te sona eren savaş sonrasında ateşkes ilân edilmiş, ancak barış antlaşması imzalanmamıştı. Bu nedenle, iki ülke arasında teknik olarak savaş durumu hâkim.
Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/130705/kuzey-kore-savas-durumuna-gecti#ixzz2P1uTxjs2