Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7478
IMKB
10.083,000
ALTIN
2.422,770
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kavcıoğlu'undan İddialı Sözler
Kavcıoğlu undan İddialı Sözler
 
"Ben enflasyonu düşüreceğim diyorum. Bazı şeyleri çok dengeli götürmek lazım. Türkiye’nin hedefi yüzde 5 enflasyon. Bu hedefi tutturana kadar sıkılaşmaya devam edeceğiz"
 
24.4.2021 - 00:14

“Önümüzdeki hedef, rezervleri daha kalıcı, güçlü şekilde oluşturmak”

“Sıkı para politikasına devam edeceğiz, verdiğimiz sözün arkasında duracağız”

“Rezervler konusunda da iş dünyasının taraf olması gerekiyor bence”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB( Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

Kavcıoğlu, 128 milyar dolar rezervlere ilişkin olarak, Merkez Bankası konusunda konuşulurken biraz daha özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, “rezerv tartışırken, o günkü şartlara da bakmamız gerekiyor” dedi.

2018’deki kur ataklarının yaşandığı süreci Türkiye’nin çok iyi şekilde yönettiğini bildiren Kavcıoğlu, “bunun hepsini kendi dönemi içinde değerlendirmeli. 2020’de dünyanın yaşadıklarını hatırlayın. Bu dönemi atlatırken yapılanları göz ardı edemeyiz” diye konuştu.

“Algı operasyonu yapıyorlar”
 Kavcıoğlu, şöyle devam etti:

“O dönemde verdiğimiz cari açık, döviz pozisyonunun kapanması, yurtdışı yerleşiklerin çıkışında paralarının ödenmesi gerekiyor. Bunları çok iyi biliyorlar eleştirenler de. 2020 sonunda tüm bu taleplere cevap vermiştir Türkiye. 2020 yılında siz bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. Karşılamazsanız oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecekti. Merkez Bankası olarak verdiğim rakamlar nettir ve doğrudur. 2020 sonu itibariyle reel sektörün döviz pozisyon açığı, 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi. Merkez bankası bireylere dolar satmıyor. Düşük kurdan döviz satmak mümkün değil. Yapmak isteseniz dahi yapamazsınız. Reel sektörün ihtiyacı MB'nin rezervinden karşılandı.

Merkez Bankası dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biridir. Gizli kalsaydı, biz kimseye 128 rakamını söylemedik. Bu arkadaşlar bu sayıyı nereden aldılar? Belirli rakamlarla insanlara algı operasyonu yapılıyor. Kafa karıştırmak için algı operasyonu yapıyorlar. O gün öyle yapıldı, böyle yapıldı. Sonucuna bakalım. Hiç kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır.”

Kavcıoğlu’nun konuşması satır başları ile şöyle:

“Ben başkan oldum, atandım. Pazar günü basın bildirisiyle açıkladım. Banka müdürlerine de bir müdahalemiz olmayacağını, herkesin kendi bilançosunu yöneteceği şeklinde mesajlar verdim. Ama gece Asya piyasalarında müthiş bir dalgalanma oluşmaya başladı. 11 milyar dolar o bir haftalık süre içerisinde piyasadan çıktı. Ben MB olarak hiçbir şey yapmadım, piyasa karşıladı. 2020'de dövize dönen bireyler otomatik olarak piyasada o talebi karşıladı. Döviz almak isteyenlere dövizini bozdurarak cevap verdi.

-O gün ülkemin rezervlerinde yeterli para olduğu için piyasa o 11 milyar dolarlık talebi karşıladı. Bir şeylere ulaşmak için değişik hesaplamalara gitmeye gerek yok. Türkiye Merkez Bankası olarak ve TC Devleti olarak şu an olmadığı kadar iyi durumda.

-Hedefimiz Türkiye’nin rezervlerini daha güçlü şekilde oluşturmak. Rezervleri kalıcı hale getireceğiz.

-Türkiye'de rezervlerin yapısı değişmiştir. Türkiye'nin yıllardır 120 ton olan altını bugün 720 tondur. Türkiye’de hem rezervleri kalıcı hale getireceğiz hem de üretimi, ihracatı finanse eden bir sistemi daha iyi bir şekilde uygulayacağız.

-Türkiye'nin tüm altınları şu an Merkez Bankasındadır. Şu an bu yıllık 50 ton 1-2 yıl içerisinde 80 tona çıkacak inşallah. Önümüzdeki hedef, rezervleri daha kalıcı, güçlü şekilde oluşturmak.

-Şu an brüt 90 milyar dolar rezervimiz var. Rezervin açılımı da önemli. Yaklaşık %40'ı üzerinde Türkiye'nin kendi altın rezervi. 2003'ten sonra oluşan rezervler nasıl oluşmuş? Portföy girişleriyle, sıcak para girişleriyle

“O rezervler sadece yer değiştirdi”
- Bankaların, piyasaların ihtiyacı olan TL'yi MB karşıladı. 'MB'nın kaybolan rezervleri' diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı ben o parayı tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum. Bir rezerv kaybı, para kaybı, birilerine para verilmesi söz konusu değil. Giden paranın gittiği yer bankadaki döviz hesapları.

-Aradaki fark da, ben MB olarak para kazanıyorum. Aldığım dövizleri 2020-19'da daha yüksek kurla piyasaya verdiğim için kar ettim. Artı, dövizler karşılığında piyasadan TL çektiğim için şu an o TL'yi piyasayı fonlamak için kullanıyorum, kar ediyorum.

Merkez Bankası kârı
-MB kâr etmiyor, kâr etmediği bir bilançoda ihtiyat akçesi nasıl olacak? Bunu söylüyorsunuz, bari bir dayanağı olsun. Esas kâr etmeye başladığından beri oluşuyor. Kara gün için ihtiyat akçesini nerede biriktirdiniz? MB'nın bilançosunda yok. Bir yerlere para aktarma söz konusuysa bu paralar nasıl oluşuyor? Veya siz neden yapmadınız daha önceleri?

-Başkanlık yapan arkadaşımızın konuşmalarını hayretle dinledim. MB Türkiye'nin en saygın kurumlarından bir tanesi. Burada yanlış bir şey olması mümkün değil. MB ve MB'da yetişen insanlar bu kadar hassasken, 128 milyar dolar gibi bir rakamı telaffuz edip, bu kadar insanı zan altında bırakmak hayret verici. Ve bunu eski Merkez Bankası başkanlarının yapması daha da üzücü. MB'nda yıllarca çalışmış, buradaki özeni bilen insanların bunlara taraf olması üzüyor.

-Merkez Bankası'nda yanlış olmaz. Verilerini günlük olarak açıklayan bir Merkez Bankası'nda nasıl yanlış olabilir? Bu kadar şeffaflık varken, bu rakamlar üzerinden yorum yaparken, bizim bir şeyler gizlediğimizi söyleyerek kamuoyunun kafasını karıştırmanın nasıl bir anlamı olabilir?

“Enflasyonu düşüreceğiz”
- Negatif faizden bahsediyorsak veya yükselen bir enflasyonda farklı şeyler konuşuyorsak bu başka bir şey. Bizim piyasaya verdiğimiz mesaj çok net. İlk gün saat 10'da basın bildirisi açıkladım, aynı mesajları verdim.

-Türkiye'nin yüzde 5 enflasyon hedefi var ve bu hedefi tutturana kadar sıkılaşmaya devam edeceğiz. Bireysel kredilerle ilgili tedbirler alacağız. Faize karşı olmayan var mı? Yüksek faizden memnun olan kim var?

-Tasarruf açığı olan bir ülkeyiz ve cari açık veriyoruz. En büyük kırılganlığımız bu. Para ve kur politikasında daha sağlıklı ilerlemek istiyoruz. Para Politikası Kurulu olarak mevcut politikalara devam edeceğiz. Merkez Bankası Başkanı olarak piyasaya verdiğimiz sözü tutmaya devam edeceğiz.

-Ben enflasyonu düşüreceğim diyorum. Bazı şeyleri çok dengeli götürmek lazım. Türkiye’nin hedefi yüzde 5 enflasyon. Bu hedefi tutturana kadar sıkılaşmaya devam edeceğiz. Bu işi reel sektör, hane halkı ve yurt dışı yatırımcının da taleplerini gözeterek dengeli götürmemiz gerekiyor.

-Baktık tüketici kredilerinde artış var sıkı olacağız,

Kripto para
-Daha geniş düzenleme Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde yapılıyor.

-Dışarıya müthiş bir para trafiği var. Şu an bizi çok rahatsız eden bir para trafiği var. Giden paranın nereye, kime gittiğini bilmiyorsunuz. Çin yasakladı, Hindistan yasakladı. Biz 1-2 hafta içerisinde bir noktaya getireceğiz düzenlemeyi.

-Bir kere tanımı yok. Bu bir varlık mı, mal mı, nerede saklayacaksınız? Bunların hepsi çok muğlak. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapılırken, sıkıntılı durumlar var. 2 hafta içerisinde düzenlemeler sanırım bir noktaya gelecek.

-Sermaye artırımı olabilir, sermaye yeterlik gibi kriterler belirlenebilir. Üzerinde çalışıyoruz. İki şey yaptık: Bir, kripto parayla elbise vb. alımını yasakladık. İkincisi, ödeme kuruluşlarının bu işe aracılık etmesini yasakladık.

-Bizim yaptığımız düzenleme, bu platformlara aracılık eden, ödeme yapan kuruluşlarının alt yapıları çok sağlam olmadığı için bu tür ödemeleri bankalar aracılığıyla yapın dedik. Belli normlar, kurallar belirliyoruz.

İş dünyasına mesajlar
-Türkiye ilişkileriyle çok güçlü bir ülke. Türkiye bu ilişkilerini en iyi şekilde yürütecektir ve bunların siyasi olarak Türkiye'ye olumlu yansıyacağından ve böyle görmelerini tavsiye ederim. Türkiye, son yıllarda kendini kabul ettirdiği bir dış politika izliyor. Doğu Akdeniz olsun, Libya, Irak, Suriye politikaları olsun, Türkiye oralarda, hem sahada, hem de masada güçlü bir ülke. Arkasında güçlü bir ekonominin, iktidarın ve milletin olduğunu unutmayalım.

-Türkiye artık göz ardı edilen veya evrilebilen bir ülke değil. Türkiye çeşitli sıkıntıların üstesinden gelirken hepsinin arka planına bakmak lazım. Rezervleriyle, Merkez Bankası'yla, ekonomisiyle güçlü olmasa oralarda onları yapamazsınız.

-İHA'lar, SİHA'lar parasız uçmuyor. 70'li yıllarda Kıbrıs Harekatı dışında uluslararası arenada sürdürülebilir bir dış politikamız yok. Ama son 10 yılda Türkiye bütün coğrafyalarda sürdürülebilir, bir şekilde o coğrafyalarda varlığını sürdürebiliyor ve istediği sonuçları alabiliyor. Biz bunların yönetilebilir olduğunu düşündüğümüz için görüşmeler olumlu geçecektir. O olayların gerçeğini de bildiğimiz için Türkiye'nin duruşu nettir.

-İş dünyasına da bir mesaj vereyim. Rezervler konusunda da iş dünyasının taraf olması gerekiyor bence. 2020'de bu talepleri karşılanmasa borçları kapatılmazdı, o varlıklara sahip olamazlardı.

-Türkiye'yi, TCMB'yi yıpratmamamız lazım. Olmayan bir şeyi rakamlarla süsleyerek yıpratmanın kimseye bir faydası yok. Bunların zararını Türkiye görüyor. Sonuçta dönüyor iş dünyası, sokaktaki vatandaş ve devlet görüyor zararını.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Yeni Bakanı Bekleyen Zor Görev!

Kısa Çalışma Ödeneği Remi Gazetede

Euro 10 TL'yi Gördü!
»  Gram Altın Yılın Zirvesinde
»  Esnafın Borçluluk Oranı Yüzde 65'e Çıktı
»  Erdoğan'dan Kısa Çalışma Ödeneği Kararı
»  Elektrik Şirketlerine Pandemi Yardımı!
»  Dev Şirketlere Soruşturma
»  TOKİ’den Erken Ödeme İndirimi Kampanyası
»  Akaryakıtta ÖTV Düzenlemesi
»  Flaş.. Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu
»  Bitcoin rekor kırmaya devam ediyor
»  İşsizlik Yüzde 13.4'e Yükseldi
»  Türkiye Sefalet Endeksinde 4 Sırada
»  Emeklinin İkramiyesini Enflasyon Kaptı
»  Bankalarda Çalışma Saatleri Değişti
»  Akaryakıtta Tavan Fiyatlara Zam
»  Beklenti Anketinde Ürküten Rakamlar
»  Bitkisel Yağ Fiyatları Zirve Yaptı
»  LPG'de 10 Kuruş İndirim
»  Yılbaşı Zamları Buhar Oldu!
»  Dolarda Düşüş Hızlandı
»  Benzin'e Zam Geldi
»  Doğal Gaz'a Yine Zam!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.