Sabah gazetesinin haberine göre, fiyatların artan hammadde fiyatları dolayısıyla geçen yıla göre yüzde 20 zamlı olduğunu dile getiren Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, yapılan hayvan ithalatlarının fiyatların fahiş oranda artmasını önlediğini söyledi.
'KÜÇÜKBAŞ DAHA ÇOK TERCİH EDİLECEK'
Vatandaşın yerli ırkı tercih ettiğini dile getiren Bılıkçı, "Dolayısıyla satışa çıkacak kurbanlıkların büyük bir bölümü yerli besi hayvanları olacak" diye konuştu. Bılıkçı, yüksek fiyatlar nedeniyle bu yıl küçükbaş kesim oranının büyükbaşa göre daha yüksek olmasını beklediklerini ifade etti. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, bu yıl fiyatlarda spekülasyon beklemediklerini, üreticinin elinde de yeterli sayıda kurbanlık hayvan bulunduğunu söyledi. "İnsanlar hep kendi ceplerini düşündükleri için devlete de millete de zarar verdi. Bu yıl buna cesaret edemezler" diyen Tunç, büyükbaşta ortalama hisse fiyatının 1.000 TL olacağını kaydetti. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 886 bin büyükbaş, 2.3 milyon adet de küçükbaş hayvan kesildiğini dile getiren Tunç, bu yıl da benzer rakamların olacağını dile getirdi.
VEKALETEN KURBAN BEDELİ 690 TL
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, bu yıl kurban bedeli olarak yurtiçinde kesilecek olan kurbanlar için 690 TL, yurtdışı için de 500 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Vakıf geçen yıl kurban bedelini yurtiçinde 625, yurtdışında ise 450 lira olarak açıklamıştı. Yurtiçinde 215 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise 125 ülkenin 525 bölgesinde kesim ve dağıtımının yapılacağını belirten Tutkun, "Bunlara ek 95 farklı noktada Türkiye'deki mültecilere dönük bir çalışma yapılacak" dedi. Geçen yıl 180 bin adet bağış alan Diyanet'in kurban hedefi bu yıl 225 bin.