Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KÜRTLERDEN, 'KERKÜK'E KARIŞAMAZSIN' RESTİ
KÜRTLERDEN,  KERKÜK E KARIŞAMAZSIN  RESTİ
 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Kerkük'te oldu bitti, tehlikeli gelişmeleri tetikler" açıklamasına "Kerkük'e karışamazsın"resti geldi
 
11.1.2007 - 16:59

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Kerkük'te oldu bitti, tehlikeli gelişmeleri tetikler" yönündeki açıklamasına yerel Kürdistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'dan tepki geldi. Ayrıca bugün sabaha karşı ABD Başkanı'nın açıkladığı yeni Irak planında Erdoğan'ın hassasiyetlerine yer verilmediği görüldü. Bush, bir kez daha PKK ile mücadele sözü verdi ancak üstü kapalı olarak "Bu işi bize bırakın siz karışmayın" mesajı verdi.

Kuzey Irak’ın Erbil kentindeki yerel Kürdistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki, “Kerkük, Türkiye’nin bir kenti değildir. Türk yetkililerin Kerkük ve 140'ıncı madde hakkında açıklama yapma yetkisi yoktur. Kerkük'ün kaderini de ancak orada yaşayan halk kesimleri belirleyecektir” dedi.Kürt televizyonlarının haberine göre, Kerkük’te yaşayan etnik grupları temsil ettiği öne sürülen ‘Kerküklü Göçmen Aileleri Yüksek Komitesi’ üyeleri, aynı zamanda Kerkük’ün normalleştirmesini öngören Irak Anayasası'nın 140. maddeyi izleme komisyonu Başkanı Kerküki'yi ziyaret ederken Kerkük’ün durumu ile ilgili rapor verdi.Kerkük’te etnik gruplar arasında birlik ve kardeşlik ruhunun var olduğunu söyleyen Kemal Kerküki, “Kerkük’te kardeşlik ruhunun sürdürülmesi, kentte istikrarı sağlama ve 140.maddenin uygulanma sürecine de katkı sunacaktır” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Kuzey Irak’ta işi oldu bittiye getirmek isteyenlere sesleniyorum. Oranın yeni bir Karabağ olmasına izin vermeyiz’ sözlerine değinen Kemal Kerküki, şöyle konuştu:“Hiç kimse Kerkük’ün içişlerine karışamaz. Çünkü, Kerkük Türkiye'nin bir kenti değildir. Kerkük Türkiye'nin bir kenti olmadığına göre, Türk yetkililerinin de Kerkük ve 140'ıncı madde hakkında açıklama yapma yetkisi yoktur. Kerkük'ün kaderini de ancak orada yaşayan halk kesimleri belirleyecektir.”Kemal Kerküki, Irak'ın kendi kanunları ve kendini yönetecek bir siyasi yapısı olan bir devlet olduğunu, komşu ülkelerle ilişkilerimizin kardeşçe ve dostça devam etmesini istediklerini kaydederek, şöyle dedi:
“Onların iç işlerimize karışmasını istemiyoruz. Irak merkezi hükümeti Kerkük için bir karar vermiş ve anayasada 140'ıncı maddeyi koymuştur. Bunun uygulanması için durumu açıkça belirtmiştir. Kerkük'ün kaderinin belirlenmesinde Kürt tarafı olarak barışçıl yöntemler tercih ediyoruz. Bu tercihlerinin de bir iyi niyet göstergesi olarak ele alınması gerekir. Kerkük’te yaşayan Türkmenler, Türkiye değil Irak vatandaşıdır. Türkiye, lrak’ın bir komşu ülkesidir. Burada yaşayan Türkmenler’in hepsi Irak vatandaşıdır. İlişkilerimiz çok güzeldir. Erdoğan Irak’ın bir şehir, Kerkük’ün bir köyü gibi konuşuyor. Biz komşumuza saygı ve kardeşlik ilişkileri çevresinde ve tüm dünyaya bu iyi niyet dilekleri ile yaklaşmaktayız. Birbirimizin işine karışmamak gerekir. Irak’ın huzuru ve istikrarı için içişlerine müdahale edilmemelidir. Bu gibi yaklaşımlar kesinlikle kabul edilemez. Kerkük sorununun barışçıl çözümünden yanayız.”Kemal Kerküki, Baas rejimi döneminde zorla göç etmiş ve dönen Kürt, Türkmen ve diğer topluluklara eşit davrandıklarını öne sürerken Irak’taki merkezi hükümetle çalışmalar sürdürdüklerini, Saddam rejimi tarafından Kerkük’ten zorla göç ettirilenlere yardım etmeye çalışırken herkese eşitçe yaklaştıklarını, sorunları lrak meclisine taşıyacaklarını söyledi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ: IRAK’IN İÇİŞLERİNE KARIŞILMAMALI

Amerika’nın Irak büyükelçisi Zalmay Halilzad, lrak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kerkük’le ilgili açıklaması hatırlatılınca bu konudaki görüşlerini anlattı. Büyükelçi Halilzad, Irak anayasası ve ülkenin egemenliğine saygılı olduklarını belirtirken, bu anayasanın Irak’taki sorunların giderilmesi konusunda ana çözüm niteliğinde olduğunu söyledi. ABD Büyükelçisi, “Iraklılar’ın dışında başkalarının Irak’ın içişleri üzerine açıklamalarda bulunmasının kabul edilemez. Irak’ta elde edilen kazanımlar, Kürtler’le olan sıkı ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Kürtler, ABD’nin başarı sağlaması için destekte bulunuyor” dedi.(HÜRRİYET)




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HAYVANAT BAHÇESİNDE İNSAN TEŞHİR EDİYORLAR

SADDAM'IN AVUKATINDAN ŞOK İDDİALAR

İRAN'DA HALKA AÇIK İDAM
»  BUSH'DAN PKK YARDIMI SÖZÜ
»  ABD, İRAN'IN ERBİL TEMSİLCİLİĞİNİ BASTI
»  DUBAİ'DE EV ALANA JET VE JAGUAR!
»  BABA OLABİLMEK İÇİN AİHM'NE BAŞVURAN MAHKUM
»  "VATAN, SOSYALİZM YA DA ÖLÜM"...
»  YENİLGİYE DOYMAYAN BUSH YENİ STRATEJİSİNİ AÇIKLAYACAK
»  HAYVANAT BAHÇESİNDEKİ ASLAN KADINI BÖYLE ÖPTÜ
»  SEZER: KÜRTLER ÇOĞUNLUĞUN BİR PARÇASI
»  MİLİTANLARDAN TÜK BANKALARINA DOLAR TRANSFERİ
»  ERMENİLER AMERİKA'DA ŞEHİR KURUYOR
»  CADI DİYE 3 KADINI EVLERİYLE BİRLİKTE YAKTILAR
»  YASER ARFAT EŞCİNSELDİ İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI
»  ABD SOMALİ'YE SALDIRI DÜZENLEDİ
»  SADDAM ÖLDÜKTEN SONRA BOĞAZINI KESMİŞLER (VİDEO)
»  SADDAM'IN SON SAATLERİNİN NOTLARI...
»  'ARAFAT EŞCİNSEL' TARTIŞMASI KIZIŞTI
»  HALİLZAD, BM BÜYÜKELCİSİ OLUYOR
»  YUNAN ÇÜRÜKLERİ PANİKTE
»  KANADA'DA İKİ KADIN MAHKUM EVLENDİ
»  TONY BLAİR, CEZA MAHKEMESİNDE!
»  BİLL GATES'DEN GELECEĞİN KABLOSUZ DÜNYASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.