Hükümetin ülkenin boru hattını işleten iki şirkete ülkeyi terketmeleri talebiyle tanıdığı 24 saatlik süre doldu.
Kararın dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Çad'ın başlıca gelir kaynaklarından olan petrol üretimini nasıl etkileyeceği ise henüz belirsiz.
Muhalefetin boykot ettiği bir seçim ardından, iktidarda üçüncü dönemini geçiren Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby, hafta sonunda ülkede faaliyet gösteren iki yabancı petrol şirketine ülkeyi terketmeleri için 24 saat süre tanımıştı.
Malezya'nın Petronas, Amerika'nın Chevron Texaco şirketleri ülkenin güneybatı komşusu Kamerun üzerinden Atlas Okyanusu'na açılan petrol boru hattının işletmecileri durumunda.
Hükümet ülkeyi terk talebine gerekçe olarak iki şirketin vergi ödemekten kaçınmasını gösteriyor.
Ülkenin petrol bakanının da aralarında olduğu üç bakan bu şirketlere vergi muafiyeti vadettikleri gerekçesiyle görevden alındı.
Chevron yetkilileri vergi düzenlemeleri konusunda tüm şartlara uyduklarını,, ülkeyi terk yönünde resmi bir belge almadıklarını söylüyorlar.
Petronas ise konu hakkında yorum yapmadı.
İki şirket gerçekten devre dışı kalırsa, geride sadece şu anda üretimin yüzde 40'ından sorumlu olan Exxon Mobil kalacak.
Ancak bu durumun petrol akışında kısa vadede çok büyük bir fark yaratması beklenmiyor.
Hükümetin bu adımla, konsorsiyuma kendi kurduğu şirketle girmeye çalıştığını ya da 3 hafta önce diplomatik ilişki kurduğu Çin'in şirketlerine ortam yarattığını öne sürenler de var.
Henüz sadece 3 yıllık olan boru hattı daha önce de krizlere yol açmıştı.
Çad'ın bin kilometrelik hattı inşa etmesi için gereken kaynağı sağlayan Dünya Bankası, kredi karşılığında petrol gelirlerinin yoksullukla mücadelede kullanılmasını şark koşmuştu.
Ancak sene başında hükümet kendisini bu konuda bağlayan yasaları değiştirerek tepki çekmişti.
Halihazırda Çad'ın günlük üretimi yaklaşık 225 bin varil. OPEC'in en küçük üreticisi durumundaki Katar'ın günlük üretiminin bunun yaklaşık 3 katı olduğu düşünülürse bu miktar çok büyük gibi görünmeyebilir.
Ancak tarım ürünleri bir kenara bırakılırsa petrol ülkenin başlıca gelir kaynağı durumunda.
Zira Çad, uranyum altın ve petrol gibi zengin yeraltı kaynaklarına rağmen dünyanın en yoksul beş ülkesinden birisi.
Dahası, yolsuzlukla mücadele eden Uluslararası Şeffaflık Örgütü'ne göre, Çad dünyada yolsuzlukların en yaygın olduğu ülke.
Örgüt, ülkeyi bu gibi adımların yatırımları sarsacağı konusunda uyardı.
BBC