IŞİD militanlarının Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye yönelik saldırıları nedeniyle yüzbinlerce kişi Türkiye’ye sığındı. Kobanililer Türkiye’den yardım görmelerine rağmen çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söylüyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb'un, sınırın birkaç kilometre ötesindeki Suruç’tan bildirdiğine göre, 20 bin nüfuslu Suruç’ta kurulu mülteci kamplarından biri olan Rojava, Kobani’nin bazı bölümlerinin IŞİD militanlarının eline geçmesi üzerine bölgeyi terk eden mültecilerle dolu.
İlk adı Şahin olan ancak Kobani’de yaşayan akrabalarına zarar gelmesini istemediği için soyadını vermeyen bir çiftçi, IŞİD militanlarının yüzlerce kişiyi katletmesinden sonra Kobani ve çevresindeki köylerden çoğu Kürt 400 bin kişinin kaçtığını söylüyor: “Her yeri bombaladılar, yerle bir ettiler. Kuzenimin kafasını kesip fotoğrafını Facebook’a koydular. Adı Zuhir’di.”
Bu aileler bölgeden sadece üzerlerindeki kıyafetlerle kaçtı. Ahmet adlı bir kişi, yerel örgütlerin çok yardım ettiğini, ancak aldıkları yardım kuponları dışında hiç paraları kalmadığını söylüyor.
Beş çocuk annesi Fadıla, kışın yaklaştığını, özellikle geceleri bu yaylalarda havanın çok soğuduğunu söylüyor: “Çocuklarımın kıyafete, kışlık giysilere ihtiyacı var. Benzin, elektrik, mutfak eşyası lazım. Bize gıda veriyorlar ama yetmiyor.”
Kobanili kamp görevlisi Azad, üç hafta önce kurulan kampta daha fazla hizmete ihtiyaç olduğunu söylüyor: “Tıbbi hizmetler, tuvalet, su, elektrik hizmetleri gerekiyor. Gıda ve biraz da sağlık hizmeti sunuyoruz.”
Çocuk ve yaşlıların hastalanmaya başladığını söyleyen Azad, kış bastırmadan geçici konut inşasının tamamlanmasını umuyor: “Yardıma ihtiyacımız var. Bazı insanlar hala sokaklarda yatıyor. Çadır, gıda ve ilaç gerekiyor. Batı’nın ve Birleşmiş Milletler’in daha çok yardımına ihtiyacımız var.”
Mülteciler, IŞİD’e yönelik Amerikan hava saldırılarının işe yaradığını, ancak örgütün Kobani’yi tamamen ele geçirmesini engellemek için Kürtler’in ağır silahlara ihtiyacı olduğunu vurguluyor. (ANKA)