Şans oyunlarına ait yönetici şifrelerinin Milli Piyango İdaresi’nde değil, sistemi kuran GTECH şirketinde olduğunun ortaya çıkmasının ardından, şirketle yapılan sözleşmenin de kurum aleyhine hükümler içerdiği belirlendi.
Sözleşmeyle, parayı vererek hizmet alan MPİ’nin değil, şirketin hakları koruma altına alınmış. Öyle ki, ‘sistemin çökmesi, çalışmaması, kısmen veya tamamen arızalanması’ hallerinde bile firmaya uygulanacak hiçbir yaptırım bulunmuyor. Buna karşılık, şirkete ödemeler zamanında yapılsa bile, para transferinde yaşanabilecek muhtemel bir gecikmede faiz uygulaması karara bağlanmış.
Faiz oranı ise Türk Ticaret Kanunu'na göre değil, LİBOR faiz oranına yüzde 1 ilave edilerek uygulanıyor. Ayrıca, sözleşmenin feshi tek taraflı olarak firmaya ait. Sözleşmeye göre Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesi halinde sistem devredilmeyecek. Aynı sistemin satılması da mümkün değil. Milletvekili Hamza Albayrak, Milli Piyango ile ABD'li GTECH firması arasında yapılan sözleşmede kamu yararının göz ardı edildiğini belirtiyor. Albayrak'a göre sözleşmede yer alan ‘sistemin çökmesi, çalışmaması, kısmen veya tamamen arızalanması' hallerinde firmaya uygulanacak yaptırımın bulunmaması kaygı verici bir durum. Albayrak, “Kurumlar hizmet alımlarında, herhangi bir aksaklık durumunda, firma şu saatte müdahale edecek, şu zamana kadar arızayı ıslah edecek, edemezse geciken her saat başı şu kadar cezayı ödeyecek gibi teminatlar getirilir. Burada böyle bir sorumluluk getirmek yerine, sözleşmenin feshi bile şirketin tekeline bırakılmış.” diyor