Kuzey Irak'ta geçtiğimiz günlerde Amerikan askerlerinin de katıldığı bir arama operasyonu gerçekleştirilen Mahmur Kampı'nda Mahmur Kampı'nda BM gözetiminde nüfus sayımı yapıldı.
Sabah erken saatlerde BM temsilcileri ve ABD'li askerlerin güvenliğinde başlayan sayımı yerel hükümete bağlı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen 20 memur gerçekleştirdi. Memurlar evleri tek tek gezerek isimleri kaydetti, yerleşimcilerin parmak izlerini aldı.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Marco Roggia, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün önemli bir iş yaptıklarını belirterek, "Dünyaya bu kampın sivil bir kamp olduğu ispatladık. Gelecekte BM'nin bu kampı daha kapsamlı bir şekilde denetimi altında olacaktır. Bu durum Uluslararası ve Irak'a güçlü bir mesaj olmalı. Bu insanların burada hükümetle aralarının iyi olmalarını istediklerini gördük. Kendilerine daha önce verilen mülteci kartlarını yenileyeceğiz." dedi
"TÜRKİYE KAMPTA SİLAH BULUNMADIĞINI BİLSİN"
Kuzey Irak bölge yönetiminin BM Koordinatörü Dindar Zibari de "Kampta silah bulunmamasının önemli olduğunu" ifade etti. Zibari, "Her tarafın bunu bilmesi lazım. Özellikle komşu ülkelerin bunu bilmesi gerekiyor. Şimdi de sayım yapılıyor. Sayımda kampın nüfusu ortaya çıkacak. Bizim tahminlerimize göre, kampta 11-12 bin civarında insan yaşıyor" dedi. Burada yaşayanlar için af çıkarılmasını isteyen Zebari, kampta yaşayan kişilerin kendi bölgelerine dönmelerini umduklarını ifade etti.
Mahmur kaymakamı Abdurrahman Belaf da "BM denetiminde yapılan arama sonucunda Türkiye kamuoyunda yer alan kampın 'silahlı' olduğu yolundaki iddialar doğru çıkmadı. Sayım sırasında da herhangi bir sorun çıkmadı. Kampta yaşayanlar gönüllü olarak sayıma katıldılar" dedi.
Geçtiğimiz hafta Mahmur Kampı'nda Anerikan askerlerinin de katıldığı bir arama operasyonu düzenlenmiş; ancak olay baskın olarak yansımıştı. Operasyonda herhangi bir silah, suç unsuru veya terörle ilgili bir bulguya rastlanmadığı belirtilmişti.
Mahmur Kampı Dış İlişkiler Sorumlusu Hüseyin Seyhan ise, kampta zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüklerini, BM tarafından zaman zaman yardım yapıldığını belirterek, "Türkiye'ye dönmek istiyoruz. Ancak Genel Af çıkarsa döneriz. Orada yaşayan insanlar gibi biz de topraklarımıza geri dönmek istiyoruz" diye konuştu.
Saddam Hüseyin döneminde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından kurulan Musul'a bağlı Mahmur Kampı'nda, PKK baskısı üzerine 1996'da Hakkâri ve Şırnak'ın sınır köylerinden buraya göç ettirilen 10 bine yakın kişi yaşıyor. Ancak 2003 yılında Bağdat'taki BM merkezi bombalandıktan sonra, Mülteciler Yüksek Komiserliği tüm Irak'tan olduğu gibi buradan da çekilmişti. Türkiye, kampın terör örgütü PKK için eğitim kampı olarak kullanıldığını ve kapatılması gerektiğini savunuyordu.