Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2530
EURO
37,5775
IMKB
8.930,000
ALTIN
2.887,130
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MALEZYA'DA ORUÇ TUTMAYAN MÜSLÜMANLAR TUTUKLANIYOR
MALEZYA DA ORUÇ TUTMAYAN MÜSLÜMANLAR TUTUKLANIYOR
 
3 dinin bir arada yaşandığı Malezyada, Budist inancına sahip Çinlilerle ve Hindu inancına sahip Hintlilerle yerli Müslüman halk arasında ilişkiler oldukça sıcak. Ancak Ramazan dolayısıyla ülkede ay boyunca İslamiyet ağır basıyor.
 
1.10.2007 - 03:32

Ramazan'da Budist ve Hindular normal hayatlarına devam ederken farklı inançlara mensup insanlar arasında büyük bir hoşgörü hakim. Ancak Müslüman olanların açık alanda yemek yemesi veya oruçluları rahatsız edecek bir hareket yapması kesinlikle yasak. Bu dinen olmasa da hukuk kuralları çerçevesinde kesinleşmiş bir Ramazan yasası. Ramazan'da alenen yemek yiyenler polis tarafından tutuklanıyor ve yasaların gerektirdiği cezayı alıyor. İşte bu amaçla caddelerde polisler, özellikle pazar yerlerinde oldukça faal. Ancak bu polislerin yanında sivil oruç polisleri var ki oruç tutmayan Müslümanları asıl yakalayan onlar. Bu polisler sivil ancak resmi polis gücü destekli. Bazen belli mekanlara Ramazan zamanında baskınlar da yapabiliyorlar. Ancak bu zamanı kimse bilmiyor ve dahası bu polisin nerede nasıl karşınıza çıkacağı da belirsiz. O nedenle Müslüman olan ve oruç tutmayan kişiler aleni yerlerde ve insanların arasında kasten oruçluları rahatsız edecek hareket yapamazlar. Yani oruç tutmayan Müslümanlar rahat değil. Bu durumu Rahayu Mecit şöyle değerlendiriyor: "Eğer bir kişi alenen yer veya içerse sivil polisler onu mahkemeye götürür ve mahkeme ona bazı tavsiyelerde bulunur. Ramazan'da yapılmaması gerekenleri hatırlatır. Herhangi bir ceza vermez. Ancak bir daha yakalanıp mahkemelik olunursa bu defa ceza alır ancak bu sadece para cezasıdır. Ceza tutarının ne kadar olduğunu kimse bilmez, 100 ile 300 Ringgit arasında değişebilir. Bence Ramazan ayında müslüman bir kişinin alenen diğerlerini rahatsız etmesi cezalandırılmalı. Yani polisin yakalamasını doğru buluyorum. Çünkü oruç tutanlara bir saygı olmalı. Bu ceza sadece Müslüman olanlar içindir. Müslüman olmayan kimse polis tarafından yakalanamaz. Müslüman olan bir kişinin açıkta yemek yemesi veya sigara içmesi diğer oruç tutanlara bir saygısızlıktır. Müslüman olanlarla olmayanlar görünüşten bilinebilir. Hindu olan bir kişiyi herkes bilir veya Budist olan insanı tanımak kolaydır. Müslüman olanı da tanımak kolay. Eğer Müslüman doğduysa bir kişi, Ramazan'da ne yapıp yapmayacağını bilmeli. Bu insanın içinde olan bir şey. Bazı şeylerin hissedilmesi gerekiyor." Derken, yaşlı bir Müslüman olan Shahrizad Bt Saidul Haj da Ramazan'da polisin yaptığı bu uygulamayı beğeniyor ve onaylıyor. Ona göre Ramazan ayında açıkta yemek yiyenler ceza görmeli. Saidul Haj şöyle diyor: "Ben Ramazan ayında insanların Müslüman olanları rahatsız etmelerini istemiyorum. Bana karşı değil ama bu bir insanlık göstergesidir. Müslüman olmayan oruç tutmayabilir ancak açıkta diğer oruç tutanları rahatsız ederse cezalandırılmalı. Bu noktada polisin yaptığı yakalama işini onaylıyorum. Bence oruç tutmayan Müslümanlar diğerlerine saygısızlık yaptıklarında ceza almalı. Burası Malezya ve Müslüman olarak buna önem vermeliyiz."

Malezya'da bayram alışverişi ise başlamış durumda. İnsanlar alışveriş merkezlerini doldurmaya başladı. Bugünler daha önemli çünkü kalabalık halk içinde Müslüman olup da oruç tutmayan bir kişi yemek yer veya içerse bu büyük bir saygısızlık olarak görülüyor ve bu kişiler polis tarafından yakalıyor. Hatta bir rivayete göre oruç tutanları rahatsız edenler bir hapishane aracına konulup şehirde dolaştırılıyormuş. Böylece halka gösterilip onun utanması sağlanıyormuş. Bu durumu da Malezya kültürüyle bağdaştırmak gerek deniyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİNDE "KRİTİK" HAFTA

IRAK'A GİDECEKLERE KOLERA UYARISI

MÜZİK DİNLETİĞİ SOĞANLAR 7 KİLOLUK OLDU
»  "NAMAZ KILACAĞIM UÇAĞI KIBLEYE ÇEVİRİN"
»  GELİN 82, DAMAT 24 YAŞINDA
»  İNTERNETE SIZAN FOTOĞRAF
»  SURİYE'YE SALDIRIDA KOORDİNATLAR KAYIP GENERAL'DEN
»  ALMAN POLİSİ "ÇİVİCİ" Yİ YAKALADI
»  ALDATAN SEVGİLİYE ZEHİRLİ ÖPÜCÜK!
»  BELÇİKA'DA SİYASİ KRİZ
»  FRANSA'DA TOPLU İNTİHAR
»  CLİNTON'DAN ERDOĞAN'A ÖVGÜ DOLU SÖZLER
»  AHMEDİNEJAD, BUSH'U İRAN'A ÇAĞIRDI
»  ÜNLÜ FRANSIZ KAHRAMANI JEANE D'ARC FOS ÇIKTI
»  "TÜRKİYE İSLAMI YEŞİLEMİ DÖNÜŞÜYOR"
»  ABD İRAN'I BULGARİSTAN'DAN VURACAK
»  POLİSLERİN GÖSTERİSİNİ, POLİS DAĞITTI
»  GECE VE GÜNDÜZ TEK KAREDE FOTOĞRAFLANDI
»  RAHİPLER DÜNYA'DAN İNTERNET'TEN YARDIM İSTİYOR
»  RİCE, PKK BÜTÜN DÜNYA'DA BİTİRİLMELİ
»  ABD'YE İNAT İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞTÜLER
»  TERÖR ANLAŞMASINA KÜRTLERDEN TEPKİ
»  İNGİLTERE'Yİ TÜRKLER Mİ KURTARDI?
»  BARZANİ'NİN YENİ OYUNU: PKK'LILARA "BİZE GELİN ÇAĞRISI"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.