Türkiye'nin en verimli ve organik tarım yapılabilecek tarımsal toprakları olan mayınlı araziler AKP Hükümeti tarafından birilerine peşkeş çekilecek. Mayın temizleme işini TSK yapabilecek güçteyken hükümetin aldığı bir kararla bu topraklar 44 yıllığına birilerine verilecek.Buradaki oyun şu: Araplar geçtiğimiz günlerde Türkiye'de tarım yapabilecek l00 bin dönümün üzerinde araziler aradıklarını açıkladılar ve bunun için girişimlere başladılar.TPAO Başkanının açıkladığına göre mayınlı arazinin altı petrol denizi. Yapılan açıklamada orada açılan her iki kuyudada üstün vasıflı petrol bulunduğu belirtilmişti. Bu açıklamayı yaptıktan sonra TPAO genel müdürünün bu konuda konuşması da yasaklandı ve halka bu olay unutturuldu.
İşte bu nedenle bu tarım arazileri 44 yıl gibi uzun bir süre için neyin ne olacağı meçhul bir zaman diliminde paravan şirketler vasıtasıyla yabancılara adeta bedava olarak peşkeş çekilecek. Çıkartılacak petrol yabancı petrol şirketleri tarafından yine bize istedikleri fiyattan satılacak. Bu petrol şirketlerine büyük imtiyazlar tanıyan kanun yine bu hükümet tarafından yasallaştırılmıştı. Üzerinde eğer tarım yapacakları bölgeler olacaksa orada yetiştirileceklerde yine bizim topraklarımızda bizle onların biçtiği fiyattan verilecek. O topraklar belkide hiç bir zaman geri alınamayacak. Bunun doğruluk göstergeside BOP planı içerisinde Amerika'nın ortadoğudaki coğrafi haritalar değişecek denilmesidir. Yapılmak istenen budur. topraklarımızı kendi ellerimizle teslim edeceğiz.
Uyanın ey millet artık topraklarda elden bu yolla gider oldu.
Uzun süredir gündemde olan ve tartışmalara yol açan Türkiye ile Suriye Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarıya göre, mayın temizleme işi öncelikle Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre Maliye Bakanlığı tarafından hizmet satın alınmak suretiyle yaptırılacak. Mayın temizleme süresi taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı, tarımsal faaliyetlerde kullandırılması süresi ise 44 yılı geçemeyecek.
Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün önergesi ile yaptığı 1.5 saatlik kapalı oturumun ardından, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine devam edildi.
MHP: ARDAHAN'DAKİ MAYINLARI KİM TEMİZLEYECEK
Tasarı da, AK Parti’nin verdiği önergelerle değişiklik yapılırken, MHP ve CHP’li komisyon üyeleri, önergeye karşı çıktı. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal tasarıya “Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu yapar, niye acele ediyorsunuz, Ottowa Sözleşmesi sadece Suriye sınırındaki mayınları mı temizleyin diyor. İstatistiklere göre 920 bin küsür mayın var, bunları kim temizleyecek? Ardahan’daki mayınları kim temizleyecek? Eğer hem temizleme hem tarım arazisi olarak kullanılmasını ayrı ayrı getirirseniz destek veririz, yoksa Allah işinizi rast getirsin” sözleriyle karşı çıktı.
MALİYE BAKANI UNAKITAN: ŞAİBELİ DURUM YOK
Komisyonda, milletvekillerinin sorularına yanıt veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan kendileri için önemli olanın mayınları temizletmek, temizlettikten sonra da ekonomiye kazandırmak olduğunu söyledi. Milletvekillerinin, mayın temizleme işinin maliyeti ile ilgili ısrarlı sorularına “ihaleye çıkmadan maliyeti tespit etmenin imkanı yok” karşılığını veren Bakan Unakıtan, “Kafalarda sorular var. Art niyet aramayın. Kim ucuz fiyat verdi, işi yaparız. Biz burayı işletmek istiyoruz, boş tutmak istemiyoruz. Gerekirse ihaleye de sizi davet ederiz. Kimse bizi sıkıştırmıyor, şaibeli durumlara getirmeyin” dedi.
TASARI NE GETİRİYOR?
Komisyonda verilen önergelerle değiştirilerek kabul edilen tasarıya göre, mayın temizleme işi öncelikle 4732 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre Maliye Bakanlığınca hizmet satın alınmak suretiyle yaptırılacak. Gerektiğinde mayın temizleme işi, 2888 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı kanuna tabi olmaksızın Hazine’ye ait ya da Maliye Bakanlığı'nca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazine’ye ait diğer taşınmazların, tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılacak. Sözkonusu alanda bulunan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlar da aynı yöntemle Maliye Bakanlığı tarafından ihale edilecek.
Mayınlı alanda bulunmakla birlikte Bakanlar Kurulu kararı gereğince belirlenen askeri yasak bölge ile sınır hattı boyunca tesis edilecek sınır fiziki güvenlik sistemi için ihtiyaç duyulacak alanlar temizletilmekle birlikte, yüklenicinin kullanımına bırakılmayacak. Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın mutabakatı ile belirlenecek. İhale komisyonlarının oluşumu ve çalışmasına ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde, taşınmazları bir bütün olarak ya da kısımlara ayırarak ihale edebilecek. Mayınlı alanda bulunan maden ve petrol gibi her türlü yer altı zenginlikleri hakkında Petrol Kanunu, Maden Kanunu, Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanun ile diğer ilgili mevzuat hükümleri saklı olacak. Mayın temizleme işi ve ihalesi ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı'nca Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın danışmanlık hizmeti alınabilecek. Maliye Bakanlığı'nca yapılacak kullanım karşılığı temizleme ihalesinde, mayın temizleme süresi taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı, taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılması süresi ise kabul işlemlerinin yapılmasından itibaren 44 yılı geçemeyecek.