Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1098
EURO
38,2935
IMKB
9.678,000
ALTIN
2.912,470
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MECLİS'TE MHP'DEN 301 PROTESTOSU
MECLİS TE MHP DEN 301 PROTESTOSU
 
MHP'liler, TCK'nın 301 ve 305. maddeleriyle ilgli değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM AB Uyum Komisyonu'nu toplu halde terk etti.
 
16.4.2008 - 20:01
Türklüğün” aşağılandığını, CHP’iler ise AKP’nin “Cumhuriyet” kavramından rahatsız olduğunu savunurken, DTP ise maddeyi “sabıkalı madde” olarak değerlendirdi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Türklük kavramının bu yasayla değiştirilmesi Anayasaya aykırıdır” derken, MHP’li Osman Durmuş’un “Ben Türklüğümden gocunmuyorum, yarası olan gocunsun” dedi. 301. maddenin bütünüyle kaldırılmasını isteyen DTP’li Hasip Kaplan, AKP’nin yasa teklifini, "99 yaşındaki bir kadının botoks yaptırmasına" benzetti.


ANKARA– Türk Ceza Kanunu’nun 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifi AB Uyum Komisyonu’nda görüşüldü. Muhalefet partileri CHP, MHP ve DTP’nin destek vermediği görüşmeler tartışmalı geçti.

TBMM AB Uyum Komisyonu, Yaşar Yakış başkanlığında toplandı. Toplantı teklif sahibi AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın, TCK’nın 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören düzenleme hakkında üyelere bilgi vermesiyle başladı. Ardından AB Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan TCK’nın 301. maddesiyle ilgili 25 sayfalık bir bilgi notu dağıtıldı.

Bilgi notunda “AB hukukunda ifade özgürlüğü, "ifade özgürlüğü ve AİHM", "TCK’nın 301. maddesinin değiştirilmesi zorunluluğu” gibi başlıklar yer aldı.
Teklifin geneli üzerinde söz alan CHP İstanbul milletvekili Algan Hacaloğlu, bu teklifin AB istediği için getirildiğini iddia etti. Hacaloğlu, “Bu bizden talep edilen görevi yapıyoruz anlayışıyla getirildi” dedi. MHP’li Gündüz Aktan, bu teklifin getiriliş şeklinin üzüntü verici olduğunu belirterek, “Bugünün özel şartlarıyla kaçınılmaz olarak Türk kamuoyunda bu metin AKP’nin kapatılma davasıyla ilgili olduğu kuşkusu vardır. Bu kuşkular altında bu değişikliğin yapılması doğru değil” diye konuştu.

Teklif sahibi AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, düzenlemenin tasarı yerine teklif olarak gelmesinin, "sürpriz olmadığını" ifade ederek, daha önce Genel Kurulda konuyla ilgili kanun teklifi hazırlığı yaptığına ilişkin sözleri bulunduğunu söyledi.
Kanun teklifi veya tasarının yasalaşması için izlenen usulde bir fark bulunmadığını belirten Kaynak, Türkiye'de 301. maddenin uygulamasından kaynaklanan çeşitli aksaklıkların önlenmesi amacıyla teklif verdiğini bildirdi.
İfade özgürlüğünün; demokratik toplumun gelişmesinin temel koşulu olduğunu kaydeden Kaynak, bu özgürlüğün sınırsız olamayacağını vurguladı.
Adalet Bakanlığı Kanunlar Müdürü Niyazi Güney de 301. maddenin uygulanmasında Yargıtay'ın içtihatları bulunduğunu, bu içtihatlarda, "Türklük" ibaresinin, "Türk Milleti" olarak algılandığını dile getirerek bu doğrultuda değiştirilmesinin uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.

MHP: BU MADDE ANAYASAYA AYKIRI TÜRKLÜK AŞAĞILANIYOR
Toplantı, MHP’nin sert tepkileriyle başladı. Teklifin geneli üzerinde söz alan MHP’liler özellikle Türklük kavramının değiştirilmesine tepki gösterdi.
MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, "Türklük" ifadesinin Anayasada yer aldığını belirterek, "Türklük ibaresi Anayasadan çıkarılmadığı müddetçe ceza kanunlarından çıkarılamaz. Anayasanın temel niteliğini hedef alanları koruyan bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor" dedi. Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu bulunduğunu, Adalet Bakanının ise Yüce Divana karşı sorumlu bulunduğunu anlatan Çakır, kovuşturma açma izninin Adalet Bakanına bırakılması gerektiğini savundu.
MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, 301. madde ile 305. madde arasında bir ilişki bulunmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:
"305. madde, kovuşturma iznini Cumhurbaşkanına vermek üzere değiştiriliyor. 305. maddede 301'e ilişkin atıfta bulunulmuyor. 305. madde, 'Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlayanlara' diye devam ediyor. Buradaki temel milli yararlar deyimi tanımında, Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyetin temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik. Laiklikle ilişkisi bulunan bir konunun kovuşturma izni yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor."


MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Türkiye'de sürdürülen 37 mozaik tartışmasının terörü azdırdığını söyledi. Durmuş, "Türklük" ibaresinin, "Türk Milleti" olarak değiştirilmesi halinde Batı Trakya, Kafkas veya Kerkük Türklerine hakaret edilmesi halinde kimsenin buna ses çıkaramayacağını öne sürerek, "Avrupa Parlamentosunda Türklere sövülecek, Türkler dinleyecek. Olur mu böyle şey?" diye konuştu.
Yapılacak düzenlemenin tüm sorumluluğunun Hükümete ait olacağını söyleyen Durmuş, "Türkiye'de ciddi huzursuzluk, etnik kargaşa yaratacak bir yasadır. AB'nin öyle normları var ki hiç itibar edilmiyor. Önce kendilerinin ne olduğunu tarif etsinler” dedi.
Toplantıya katılan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, söz konusu teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. 301 ile ilgili değişiklikle, Türklüğün aşağılandığını savunan Vural şöyle devam etti: “AB ekseninde neden kurumsal görüşler yok böyle bir durumda AB’ye uyumu nasıl ifade edeceksiniz, Türklük kelimesi dışlanmak isteniyor, bunu içimize sindiremeyiz. AB’yi sevindirmek için Türklüğümüzden vaz mı geçelim? Milli değerlerimiz dışlanıyor, bu son derece tehlikelidir.”

DTP: 99 YAŞINDAKİ KADININ BOTOKS YAPTIRMASI GİBİ
DTP’li Hasip Kaplan da, komisyon üyesi olmadığı halde toplantıya katılarak, 301. maddenin tümden kaldırılmasını istediklerini ve kendisinin bu yönde bir teklif verdiğini söyledi. Kaplan, 301 ile ilgili düzenlemelerin AİHM kararlarına, AB müktesebatına ve Kopenhag kriterlerine uygun olduğunu belirtirken, AKP’nin teklifini “rötuş” olarak değerlendirdi. Kaplan, “99 yaşındaki bir kadına istediğiniz kadar botoks yaptırın, ne değişiklik yapılabilir. Ne gözlerini derinleştirebilirsiniz ne de yüzünü yenileyebilirsiniz” diye konuştu. DTP’li Bengi Yıldız da, bu maddenin özellikle Doğu ve Güneydoğu’da ciddi sorunlar yarattığını anlattı.

CHP: CUMHURİYET SİZİ RAHATSIZ EDİYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de, Avrupa Birliği ülkelerinde de böyle maddelerin olduğunu ama uygulanmadığına dikkat çekti. Öymen, “Bu değişikliğin AB’ye uyum için değil, AB’nin dayatması sonucu yapılıyor. Anayasa’nın 5, 6, ve 7. maddelerine aykırıdır. AB ‘aşağılanma’ serbest olsun istiyor” dedi.
Öymen AKP’ye yönelik, “Cumhuriyet kavramı niye sizi bu kadar rahatsız ediyor?” diyerek, “Buradaki en önemli unsur dış dayatmadır” diye konuştu.
59. AKP Hükümetinin Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in, “301 Türkiye’nin ayıbıdır” sözlerini hatırlatan Öymen, “O zaman neden AB ülkelerinin ayıbı olmuyor? Çünkü Avrupa ülkeleri bu maddeyle yandaşlarını, kendileri gibi düşünenleri koruyor” dedi.
Ergenekon operasyonu kapsamında yürütülen gözaltıları da hatırlatan Onur Öymen şöyle konuştu:
“Sabah saatin 4.30’nda bir partinin genel Başkanı (İP Genel Başkanı Doğu Perinçek) göz altına alındı o zaman niye AB birşey söylemedi tepki göstermedi? Çünkü kendi adamı değil, yandaşı değil.”  (ANKA)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TERÖR ÖRGÜTÜNDEN ERDOĞAN'IN EVİNİN PLANLARI ÇIKTI

VALİ BEY'İN BALDIZLA YASAK AŞKI !

TUĞLUK; "AKP VE DTP KAPATILACAK"
»  YARGITAY'A TEHDİT YAĞIYOR
»  ERDOĞAN, CUMA GÜNÜNE KADAR İSTİRAHATTE
»  KENDİ YARGISINI YABANCILARA ŞİKAYET EDEN İKTİDAR
»  KİT KOMİSYONU'NDA TMO KAVGASI
»  ERGENEKON'DA İLK TAHLİYE
»  ASKER KÖKENLİ REKTÖRÜN GİZLİ SES KAYDI
»  KÖŞK'TEN PARTİ LİDERLERİNE YEMEK
»  ERDOĞAN, ESKİŞEHİR'DE DE ÇIKMADI, HERKES ONU ARIYOR
»  AKP’DE "ONUNCU YIL MARŞI'NDAN SONRA" 1 MAYIS TEKLİFİ!
»  "DEVLET ELİ KANLI KATİLLERE NİYE MAAŞ VERİYOR"?
»  UNAKITAN'DAN ÇÖMEZ'İN İDDİALARINA YANIT YOK
»  "TURKCELL, HALKI KANDIRIYOR"
»  SOSYAL GÜVENLIK KANUNUN YÜRÜRLÜK TARİHİNE ERTELEME
»  CHP'Lİ ARITMAN'DAN BAŞBAKAN'A AĞIR SUÇLAMA
»  MANTIĞA BAK, 'PİRİNÇ YEMEYİN, FİYATI DÜŞŞÜN"!
»  ANKARA'DA 5 SAAT BOYUNCA BAŞBAKAN ARANDI
»  YSK, 5 MİLYON HAYALET SEÇMENİ ARIYOR
»  UNAKITAN'IN OĞLU İÇİN SORU ÖNERGESİ
»  HÜKÜMET, YABANCIYA MAL SATIŞINDA KARARLI
»  HRANT DİNK DUYARLILIK GRUBU: SORUŞTURMA TEKRARLANSIN
»  ŞİŞLİ'DE KORKUTAN PATLAMA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.