Meme kanseri tedavisinde yeni yöntemler gündemde... İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, gen taramasıyla kişiye özel tedaviye başladı. Yan etkileri azalatan sistem, etkin ilaç kullanımını sağlıyor.
Meme kanseri, her 8 kadından birini tehdit ediyor. Modern hayat tarzı, şişmanlık ve genetik yatkınlığın neden olduğu bu hastalıkla savaşta, dünyada yeni başlayan kişiye özel tedavi yöntemi, Türkiye'de de uygulanacak.
Kişiye özel tedavi
Söz konusu yöntemle ilgili bilgi veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özen, "Tabii herkesin kendi hücresindeki genetik değişikliklere yönelik bir tedavi olacağı için normal hücrelere etkisi çok az olacak ve herkesin farklı tedavi seçeneği kullanarak daha odaklanmış bir tedavi daha iyi ve hasta için daha iyi sonuçlar verebilecek bir metot olacak" dedi.
25 bine yakın gen taranacak
Kişiye özel tedavide kanserli dokudan alınacak 25 bine yakın gen taranacak. Yöntem yan etkileri azaltacak, dolayısıyla etkin ilaç kullanımı sağlanacak.
Cerrahpaşa'dan 3 yeni yöntem
Meme kanserinin cerrahi tedavisinde ise yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hekimlerince geliştirilen üç yeni yöntem uluslararası tıp çevrelerince de kabul gördü.
Cerrahpaşa'dan 3 yeni ameliyat yöntemi
Söz konusu yöntemlerle ilgili konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Aydoğan, "Bu yöntemler daha az doku çıkarılmasını sağlıyor ve hastanın tel yöntemine göre daha konforlu ameliyata girmesini sağlıyor. Yine işaretleme için de hem radyolog hem cerrahlar için işaretleme yöntemi olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Meme kanserindeki yanlış inanış
Kanser meme derisinde kalınlaşma gibi belirtilerle seyrediyor.
Bu konudaki yanlış yargılara dikkat çeken Doç. Dr. Fatih Aydoğan, " 'Kitlede ağrı varsa kötü bir şey değildir' gibi bir yanlış inanış var. Genelde meme kanserinde kitle şikayeti olsa da yüzde 10 gibi bir hasta grubunda kitleye ağrı da eşlik edebiliyor"trthaber